| Tontin valinta, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Kuinka löytää tonttikaupoilla se oikea?

Matkalla kohti mökkiunelmaa yksi tärkeimmistä etapeista on tontin osto.

Meillä sitä määritti yksi joustamaton kriteeri: tontin on oltava veden äärellä. Tämäkin rajaus jätti valtavasti mahdollisuuksia, joita oli tarkkaan pohdittava etsinnän edetessä. Erilaisia tonttivaihtoja kartoitettiin satojenkin kilometrien päästä, mikä herätti siihen todellisuuteen, että mökin olisi mukava olla siedettävän matkan päässä.

Saarivaihtoehtokaan ei ollut pois suljettu, mutta sen osalta aloimme miettiä käytännöllisyyttä. Mökkeilymme ei saisi olla vuodenajasta riippuvaista, ja saaressa ajatuksen toteuttaminen olisi miltei mahdotonta.

Vaihtoehtona purkukuntoiset mökit ja koskemattomat tontit

Edellä mainitun listauksen puitteissa päästiin taas lähemmäksi tavoitettamme. Tarjolla oli niin tontteja, jossa mökki oli kyllä paikallaan, mutta ei asuttavassa kunnossa, tontteja, joissa mökistä olisi pienellä tai vähän suuremmalla remontilla saanut mieleisensä, ja tontteja, jotka olisivat täysin omistajiensa muokattavissa.

Tässä perheessä fiksattavat mökit olisivat saaneet vihreää valoa mieheltä, mutta ei toiselta puoliskolta, jonka sisustusmaku on hiukan vaativampi. Näin ollen remonttihommat unohdettiin ja katse suuntautui purkukuntoisiin mökkeihin ja koskemattomiin tontteihin.

Purkukuntoisia mökkejä on markkinoilla loppujen lopuksi aika vähän, ja niiden hinta yllätti meidät – eikä ollenkaan positiivisessa mielessä. Hyvästä tontista ja huonosta mökistä pyydettiin samoja hintoja kuin remontoitavasta kohteesta. Niissä kohteissa tunteet taisivat enemmän määrittää hintalappua kuin järki. Me taas emme halunneet maksaa muiden ihmisten muistoista vaan tehdä omia, juuri meille sopivalla tontilla.

Oma suosikki löytyi viimein

Siinä oikeassa ja lopullisessa yhdistyivät lopulta kaikki toiveet, joita ei ollut osannut edes ajatella. Suojaisa ja rauhallinen tontti, tilaa ja leveyttä kuin Pohojanmaalla, tunnin ajomatka kotoa, upea järvimaisema ja koskematon Lohjan luonto ympärillämme.

Työtä on valtavasti: puuta kaadettavana, tietä tehtävänä ja maata myllättävänä, mutta jo tähän mennessä kaikki on ollut sen arvoista. Helppo voi olla hyvä, mutta haastava hurjan paljon parempi.

Lue myös 10 vinkkiämme mökkitontin ostoon!