| Tontin valinta, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Kokemuksemme tontin ostosta Finsilvalta

Mökkihaavetta olimme viritelleet päässämme jo jonkin aikaa, mutta kevättalvella 2015 päätimme aloittaa projektin toden teolla. Tonttia emme olleet aikaisemmin ostaneet, joten listasimme heti alkuun itsellemme välttämättömimmät tarpeet, jolla rajaisimme hakutoimintoja.

Meidän tapauksessa tärkeitä kriteerejä oli viisi:

  • Mökkitontin täytyy rajautua järveen tai mereen.
  • Perille on päästävä autolla ympäri vuoden.
  • Ympärivuotiseen asumiseen soveltuva mökki tarvitsee sähkön.
  • Ajomatka kotoa mökille ei saa olla yli 1,5 tuntia.
  • Tonttia ostaessa täytyy tietää, mitä saa rakentaa. Eli rakennusoikeuteen liittyvät asiat on oltava tiedossa.

Ostokriteerit mielessä rajasimme sopivia tontteja netissä

Kaikilla yleisimmillä hakukoneilla etsimme sopivia kohteita. Sopivan tullessa kohdalle soitimme välittäjille lisäkysymyksiä esittäen. ”Tule kuitenkin katsomaan” -seireenihuutoihin jätimme vastaamatta, jos jokin kriteereistä ei kohdallamme täyttynyt. Yhteensä kävimme katsastamassa neljää eri tonttia, kunnes törmäsimme Finsilvan tarjontaan Lohjalla.

Hakukoneet näyttivät kohdallamme useampaa potentiaalista tonttia ja huomasimmekin, että kyseessä oli Finsilvan rantatontit Lohjalla. Ei muuta kuin välittäjälle soittoa ja sopimaan käyntiä tonteille. Juttelimme jo etukäteen meitä kiinnostavista kohteista ja karsimme näin ne tontit, jotka meitä ei kiinnostaisi ja käyttäisimme ajan meille sopiviin. Toukokuisena tiistai-iltana lähdimme sitten kumpparit takakontissa kohti Lohjaa ja välittäjän kanssa kiersimme yhteensä kahdeksan eri tonttia läpi. Muistamme, että oli mukavaa päästä katsomaan heti useampaa tonttia kerralla, kun tähän asti oli reissun päässä ollut vain se yksi tontti valikoimissa.

Oikea rantatontti löytyi luotettavalta myyjältä

Ammattitaitoisella välittäjällä on tonttikaupoissa selkeästi isompi rooli kuin normaalin kerrostalo-osakkeen myynnissä lähtien jo siitä, että löytää rajapyykit jopa lumen alta. Eli tontit täytyy todella tuntea hyvin. Finsilvan käyttämä kiinteistönvälittäjä oli meillä todellinen asiantuntija, joka muisti ranta-asemakaavan rakennusoikeudet ja tunsi alueen vedet ja historian muutenkin hyvin. Ja mikä tärkeintä, löysi ne kaikki rajapyykit ilman suurempaa arpomista. Kamerakännykkä räpsyi ja kuvia otimme jos jonkinlaisista kulmista oman muistin virkistämiseksi. Vietimme noin kolme tuntia tonttikatselmuksilla ja ajatuksiimme jäi erityisesti yksi tontti, joka tuntui meille juuri siltä oikealta.

Tämän jälkeen teimme vielä kaksi erillistä omatoimimatkaa tonteille. Ensimmäisellä kerralla kävimme maanrakennusta tuntevan kaverin kanssa katsomassa, ovatko ajatuksemme mahdollisia. Toisella kertaa mies kävi heittämässä virveliä järven kalatilanteen selvittämiseksi. Molemmat kerrat antoivat positiivisen tuloksen.

Sujuvien kauppojen myötä pääsimme pian rakentamaan

Noin kuukausi tontilla käynnin jälkeen olimme välittäjään yhteydessä ostoaikeissa. Pohdimme vielä lisämaan ostoa samaan kauppaan, mutta ostettavalla tontilla oli tilaa jo valmiiksi erittäin hyvin. Myös puun tarve oli turvattu vuosikymmeniksi eteenpäin jo pelkästään nykyisilläkin puilla. Kaupat sovittiin omaan kotipankkiimme, ja noin 1,5 kuukautta ensimmäisen tonttikäynnin jälkeen olimme oman mökkitontin omistajia.

Kiinteistöä emme olleet aikaisemmin ostaneet, ja kaupanteko hieman poikkesi pelkästä osakkeiden ostosta ja myynnistä. Välittäjä tunsi toki koukerot jo etukäteen ja varasi kaupanvahvistajat ja muut puolestamme paikalle, eli meidän ei tarvinnut hallinnollisilla asioilla onneksi päätämme vaivata. Nyt kun tontti oli hankittu, niin pääsimme itse rakentamisen pariin.

Lue täältä, miksi uusi rantatontti oli meille paras vaihtoehto. Kurkkaa myös vinkkimme tontin valintaan!