| Kustannukset ja rahoitus, Mökin valinta ja rakentaminen, Tontin valinta, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Mökkiprojektin suunnittelu ja suunnitelmat

”Eiköhän rakenneta mökki” on jo pitkälle viety projekti, josta puuttuu enää muutama virallisempi suunnitelma ja toteutus. Tärkein eli henkinen päätös on kuitenkin jo tehty. Loppu on enää teknistä suunnittelua ja käytännön asioiden hoitamista.

Tontin oston ja sille rakennettavan mökin valinnan jälkeen tulee vastaan projektin inhottavin vaihe: rakennusluvan hakeminen. Melkein kaikkien suunnitelmien olisi nyt oltava pitkällä, ja ne pitäisi pystyä esittämään uskottavasti paperilla. Tässä vaiheessa useimmat tarvitsevat avukseen erilaisia asiantuntijoita.

Jos tilaat valmiin mökkipaketin, itse rakennukseen liittyvät suunnitelmat tulevat tavallisesti paketin toimittajalta. Ilmanvaihto- ja käyttövesisuunnitelmat eivät yleensä kuulu hintaan.

Vinkki uutta projektia suunnittelevalle

Kun kurkkaan omaan, tietokoneella olevaan rakennuskansiooni, siellä ovat muun muassa nämä tiedostot: rakennesuunnitelma, sähkö-, ilmanvaihto-, käyttövesi- sekä jätevesisuunnitelmat ja tietenkin kaikki itse rakennukseen liittyvät suunnitelmat.

Ehkä paras vinkki uutta projektia suunnittelevalle on, että yritä hankkia yhdeltä hyvältä suunnittelijalta mahdollisimman paljon. Hyvä pääsuunnittelija voi olla myös vastaava työnjohtaja ja rakennesuunnittelija. Useat suunnittelijat tekevät IV- ja KVV- suunnitelmia (kiinteistön vesi- ja viemärilaitteisto). Meillä mökki- ja saunapaketin toimittaja toimitti kaikki itse kiinteistöön liittyvät materiaalit.

Jotta voit välttää ikävät ja joskus myös kalliit muutokset, suunnitelmat kannattaa miettiä mahdollisimman tarkkaan jo hyvissä ajoin. Esimerkiksi pihavalojen sijainti pitäisi tietää sähkösuunnitelmaa tehdessä, jotta kaivuri voi kaivaa kaapelit oikeisiin paikkoihin.

Toiveet ja laki eivät aina kohtaa

Oletko koskaan nähnyt Suomessa omakotitaloa, jossa ei ole räystäitä? Itse en ainakaan ole, mutta monen arkkitehdin pöydällä tällaisiakin viritelmiä on varmasti nähty. Suomen ilmasto on niin raaka, että tällainen suunnitelma ei taida mennä läpi.

Joskus omat haaveet eivät mahdu neulan silmästä, vaikka niitä kuinka puskisi läpi. Kannattaa ottaa sellainen asenne, että tekee niin mieluisia ratkaisuja kuin voimassa olevilla määräyksillä on mahdollista. Jos jokin asia oikein kovasti pännii, lohdutuksena voin sanoa: silmä tottuu jo toisesta kerrasta, ja vieraat eivät osaa edes katsoa.

Lue myös: 

Näin hoidat jätevesiasiat kuntoon mökillä

Ruoppaaminen voi parantaa mökkirantaa