| Mökin valinta ja rakentaminen, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Valoa pimeään – Mökin sisä- ja ulkovalaistuksen suunnittelu

Ulko- ja sisävalaistuksen suunnittelu on tärkeä osa mökin rakentamista. Etenkin ympäri vuoden käytössä olevilla mökeillä hyvä valaistus tulee tarpeeseen. Villa Lasin isäntäväki vinkkaa, mitkä asiat kannattaa valaistuksessa huomioida jo hyvissä ajoin rakennusprojektin suunnitteluvaiheessa.

Vinkit ulkovalaistuksen suunnitteluun

Usein suomalaiset loma-asunnot sijaitsevat alueella, jossa ei ole mitään muuta valoa pimeällä valmiina kuin kuun kajastus silloin tällöin. Se tarkoittaa ulkovalaistuksen osalta sitä, että jos jotain paikkaa ulkona haluat valaista, niin se valo on sinne itse luotava. Luonnollisesti kaikki kulkureitit ja mökkitien varret kuuluvat ehdottomasti valaistaviin alueisiin jo ihan liikkumisturvallisuuden takia.

Sähkökaapelit kannattaa vetää maahan mökin perustusvaiheessa

Valitettavan usein mökkiprojektin loppusuoralla aletaan pohtimaan sitä, että ”mihinkäs me niitä valoja laiteltaisiin ulkona”. Valtavan paljon helpommalla pääsee, kun käyttää pohtimiseen muutaman minuutin jo rakentamisen alussa. Valot ja muut sähköä vaativat laitteet tarvitsevat aina sähkökaapelin (MCMK ulkona). Kaapeli on ehdottomasti helpointa vetää maahan jo silloin, kun kaivuri on ensimmäistä kertaa tontilla. Meidän projektissa esimerkiksi mökkitien varren valojen kaapelit vedettiin paikalleen samalla, kun tie aikoinaan tehtiin. Itse suunnitelman ei tarvitse olla vielä mikään viimeisen päälle, mutta tärkeintä on se, että tiedät mihin haluat valot eli kaapelit vetää.

Kohdevalaistuksella luot tunnelmaa illan pimetessä

Mökkitonteilta löytyy monesti myös mielenkiintoisia luonnon muovaamia kohteita, joita voi olla näyttävää valaista myös pimeällä. Tällaisissa erikoiskohteissa suosittu tapa valaistukseen on ollut alhaalta ylöspäin menevä kapea ja keilamainen kohdevalaistus. Meidän tontilla tähän tarkoitukseen päätyi iso siirtolohkare, joka herää iltaisin aivan uuteen eloon kohdevalaistuksessa.

Jos mökkiisi tulee isompia tai pienempiä ikkunoita, niin yksi tärkeä ominaisuus on hyvä muistaa. Jos pimeän aikaan ulkona ei ole voimakasta valoa, niin sisätilasta ulospäin katsoessa näet itsesi ikkunasta heijastuksena. Tämän ”ongelman” voit korjata sillä, että laitat ulos tarpeeksi valolähteitä näköetäisyydelle, jotta heijastus poistuisi.

Vinkit sisävalaistuksen suunnitteluun

Mökkielämän sisävalaistuksen perussäännöt noudattelevat paljolti samoja lainalaisuuksia kuin talojenkin sisävalaistuksen suunnittelu. Valojen kerroksellisuus, värien lämpötilat ja katkaisimien paikat on suunniteltava samoin niin mökillä kuin kotona. Hyviä vinkkejä sisävalaistuksen perussuunniteluun löydät verkosta ja kirjoista helposti.

Huomioi sisävalaistuksen sähkötyöt jo mökkipakettia hankkiessasi

Muutama poikkeus mökin valaistuksessa kuitenkin on ja niistä on hyvä olla tietoinen. Jos mökkisi on hirrestä, niin muistathan, että hirsiseinään ei sähkökaapeleita saa kulkemaan pitkää matkaa, jos tehtaalla ei hirsireikiä ole porattu. Normaalissa mökkitarjouksessa ei mökkitoimittajien puolelta näitä reikiä aktiivisesti tarjota, vaan sinun tulee ne jo tarjousvaiheessa siihen pyytää. Lisähintaa ei niistä yleensä tule, kunhan on ajoissa liikkeellä.

Jos kaapeleita ei kuljeta seinissä, niin sitten ne on vietävä paikalleen lattiassa tai katon sisällä. Meidän projektissa esimerkiksi keittiön saarekkeeseen piti sähköt tuoda lattian kautta. Myös kaikki alaseinissä olevat pistorasioiden sähköt tuotiin lattian kautta. Jos mökkiisi tulee betonilattia, niin muistathan, että lattian kautta tulevat sähkökaapelit on oltava paikallaan ennen lattian valamista. Myöhemmin niitä ei enää sitä kautta saa. Jos mökkisi on rossipohjalla, niin myöhemmätkin vedot ovat mahdollisia. Sähköjen pintavedot ovat sitten se viimeinen konsti ja ajaa myös varsinaisen asiansa, mutta kaapeleita ei silloin enää piiloon saa huomaamattomasti.

Valaise sisätilat kauniisti – huomioi myös tulisijan merkitys

Mökkien kohdalla tunnelmavalaistus nousee myös monesti mieleen. Monissa 2000-luvun mökeissä on tulisijan kohdalla mietitty ennen kaikkea lämmityksen merkitystä, mutta valitsemalla lasiluukullisen version saa myös mukavaa tulen luomaa valaistusta samalla kertaa. Muutama vuosikymmen sitten lasiluukullisia vaihtoehtoja karsastettiin sen takia, kun lasit nokeentuivat käytännössä katsoen heti. Tekniikka on onneksi mennyt tällä saralla paljon eteenpäin ja nykyversiot pysyvät erittäin hyvin puhtaina. Sama pätee myös saunan kiukaisiin. Omalla kohdallamme jouduimme luukun puhdistamaan ensimmäisen kerran vasta noin 30 saunomiskerran jälkeen. Yleensä saunassa ei muuta valaistusta tarvitse eikä haluakaan kuin elävän tulen luoman valaistuksen, vaikka lauteiden alle keinovaloa olisi saatavillakin.


Kauniit lyhdyt ja koristevalot tekevät juhlan! Lue myös vinkit mökin tunnelmavalaistukseen täältä.