| Kustannukset ja rahoitus, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Milloin on varaa ostaa oma mökki? Näin asiantuntija vastaa

Miten hyvä oman taloudellisen tilanteen pitää olla, jotta mökin ja rantatontin hankinta on mahdollista? Mistä tietää itselle sopivan lainan lyhennyserän suuruuden? Rahataidonvalmentaja kertoo mökin rahoitukseen liittyvät neuvonsa.

Kun haaveilet omasta mökistä järvenrantatontilla, on tärkeää, että sinulla on omasta taloudestasi selkeä ja todenmukainen kuva. Sen muodostamisessa auttaa muun muassa tiliotteiden yksityiskohtainen tarkastelu. Jos aiot ostaa mökin lainarahalla, arvioi myös, millainen työtilanteesi todennäköisesti on lähivuosina. Keskustele sen jälkeen muutaman pankin kanssa siitä, miten suuri laina sinulle voidaan myöntää.

– Paljon riippuu siitäkin, millaisen taloudellisen riskin kanssa saa yönsä nukuttua. Joukossa olisi hyvä olla omaa rahaa, toteaa rahataidonvalmentaja™ Mikko Sjögren Valmennusyhtiö Varapuusta.

Pankkien verkkosivuilla on lainalaskureita, joiden avulla voit pohtia lainan pituutta ja lyhennyserän suuruutta. Jos kuukausittainen lainanlyhennys olisi laskurin mukaan esimerkiksi 500 euroa, voit alkaa säästää säännöllisesti sen verran. Jos tämä onnistuu, 1–2 vuoden jälkeen sinulla on säästössä hyvä alkupääoma ja tiedät maksutahdin olevan sinulle sopiva. Lisäksi on hyvä huomioida, että mökkiin liittyy ylläpitokustannuksia.

Asunto- ja mökkilainaa voi lyhentää yhtä aikaa

– Mökin ostamiseen on kaksi hyvin tyypillistä elämänvaihetta: Pikkulapsiperhe saattaa kaivata omaa paikkaa luonnon helmassa, jos koti on kaupungissa. Toisaalta, kun lapset ovat muuttaneet pois kotoa, vanhemmat muuttavat usein aiempaa pienempään keskusta-asuntoon. Silloin toiveena voi olla vapaa-ajanpaikka rauhallisella sijainnilla, kertoo Mikko Sjögren.

Tavallisesti mökki hankitaan siinä vaiheessa, kun omaa kotia varten otettu asuntolaina on lopuillaan. On silti mahdollista lyhentää kahta lainaa yhtä aikaa järkevällä tavalla. Jos asuntolaina on pitkä ja sitä on maksettu jo vuosia, asunnon arvo on saattanut nousta, mikä auttaa mökkilainan neuvotteluissa.

– Joskus asuntolainan kuukausittaisen lyhennyksen voi puolittaa, jolloin toisella puolikkaalla voi maksaa mökkilainaa. Pankki saattaa suostua pidentämään lainan loppuosan esimerkiksi 15–20 vuoden mittaiseksi. Tuohon loppulainaan voi yrittää sopia kiinteän koron, jolloin on suojassa koron nousulta ja tietää ennakkoon tarkasti, mitä tulevina vuosina pitää maksaa, Sjögren sanoo.

– Toinen vaihtoehto on vaihtaa asuntoa halvempaan ja vapauttaa siten rahaa. Jos on tähän asti asunut omakotitalossa, ei ehkä halua hoitaa kahta puutarhaa, vaan kerrostaloasunto ja mökki pihoineen ovat hyvä yhdistelmä.

Harkitse myös mökin hankkimista ennen asuntoa

On tietenkin mahdollista myös hankkia ensin mökki ja vasta myöhemmin asunto, vaikka tämä on suhteellisen harvinaista. Etenkin rantatontilla sijaitseva mökki säilyttää luultavasti arvonsa hyvin halki vuosien.

– Jos vapaa-ajanpaikka on jo maksettu, se kelpaa pankille vakuudeksi asuntoa ostettaessa. Lisäksi, jos omistaa sekä kesämökin että asunnon ja talous joutuu koetukselle, valittavana on erilaisia mahdollisia siirtoja. Silloin pystyy miettimään, kumman kiinteistön haluaa myydä ja kumman saa myytyä kannattavammin, toteaa Sjögren.

Lue lisää: Miten voi säästää omaa mökkiä varten? Käytä esimerkiksi 80–20-sääntöä

Kun raha-asiat ovat kunnossa ja mökkibudjetti selvillä, tutustu Finsilvan järvenrantatontteihin. Meillä on sopiva mökkitontti jokaiselle mökkeilijälle!