| Artikkelit, Metsätalous, Vastuullisuus

Puiden monimuotoinen geeniperimä auttaa varautumaan ilmastonmuutokseen – Mäntänvuoren kuusten geenit ovat tallessa sekä metsässä että siemenpankissa

Vain monimuotoisen geeniperimän avulla suomalaiset puut voivat selvitä muuttuvista ympäristöolosuhteista kuten ilmastonmuutoksesta. Mäntänvuoren suositulla ulkoilualueella sijaitsee geenireservimetsä, jossa säilötään kuusen geenivaroja.

Suomessa on 44 geenireservimetsää, joissa säilötään erilaisten puulajien perimää luonnon olosuhteissa, alkuperäisillä kasvupaikoilla. Yksi metsistä sijaitsee Mäntänvuoren suositulla ulkoilualueella, joka on toiminut kuusen geenireservimetsänä jo vuodesta1995. Alueen kuuset ovat arvokkaita niiden perimän monimuotoisuuden vuoksi, sillä puusto on syntynyt luontaisesti eli sitä ei ole istutettu tai kylvetty.Perinnöllinen monimuotoisuus on edellytys sille, että laji pystyy sopeutumaan ympäristön muuttumiseen kuten ilmastonmuutokseen.

– Finsilva harjoittaa monimuotoista metsätaloutta ja haluaa turvatasekäedistää metsien terveyttäja kestävyyttä myös ylläpitämällä monipuolista geenivarantoa, kertoo Mäntänvuoren reservimetsän omistavan Finsilvan toimitusjohtaja Harri Viitaniemi.

Siemenpankissa Mäntänvuoren kuusten siemenet säilyvät vuosia

Metsä on geenien tärkein säilytyspaikka, mutta perimä turvataan myös säilömällä geenejä Luonnonvarakeskuksen (Luke) siemenpankissa. Hätävarasto takaa, että alueen puustoa voidaanesimerkiksimyrskytuhojen tai metsäpalon jäljiltä uudistaa. Siemeniä voidaan käyttää myösmetsägeneettisessä tutkimuksessa edustamaan alueensa luontaista kuusialkuperää. Pankissa siemenet säilyvät kymmeniä vuosia.

– Suomessa puulajit ovat vuosituhansien saatossa sopeutuneet tietyille alueille. Jos esimerkiksi Mäntänvuoren puusto tuhoutuisi, sinne ei voisi istuttaa tilalle Rovaniemeltä kerättyä siementä. Se ei ole sopeutunut Mäntänvuoren ilmastoon, kertoo Luken metsänjalostuksen asiantuntija Leena Yrjänä.

Mäntänvuorella kuusen käpyjä ja niistä saatavia siemeniä on kerätty viimeksi lokakuussa 2019 Luonnonvarakeskuksen ja Finsilvan yhteistyöhankkeessa.

– Kuusen siementen kerääminen on tärkeää. Siten varmistetaan, että arvokasta ja paikallista siemenmateriaalia on saatavilla myös mahdollisissa tuhotilanteissa. Mäntänvuoren alue halutaan säilyttää monipuolisena virkistys-ja suojelumetsäalueena lähialueen ihmisille, Harri Viitaniemi summaa