| Tontin valinta, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Saunaan oman metsän rantaan? Muistilista mökkitontin ostajalle!

Mökkeily on pitänyt pintansa suomalaisten lempiaktiviteettina jo vuosikymmenten ajan ja ”saunaan oman metsän rantaan” on meistä monelle suven ehdoton kohokohta. Viimeistään heinäkuussa Suomi vaihtaa vapaalle ja auton nokat tai veneen kokat suunnataan kohti vapaa-ajan asuntoja.

Finsilvan mökkivalmiit rantatontit tunnetaan korkeasta laadusta, hyvästä varustelusta ja erinomaisesta sijainnista. Haluamme tehdä tontin ostamisesta helppoa ja turvallista. Siksi listasimme 6 kohdan muistilistan asioista, jotka takaavat onnistuneen mökkiprojektin.

1. Varmista, että tontilla on riittävä rakennusoikeus

Mahdollistaako kiikarissa oleva tontti unelmiesi mökkiprojektin? Muista aina tarkistaa kohteen kaavamääräykset ennen lopullista ostopäätöstä. Niistä selviää mm. minkä kokoisen mökin tontille saa rakentaa. Riittävä rakennusoikeus takaa väljän ja joustavan vapaa-ajanasumisen myös seuraavalle sukupolvelle. Tiedot kaavasta saat kiinteistönvälittäjältäsi tai tonttikunnan kaavoitusviranomaisilta.

Tiesitkö tästä? Kaikilla Finsilvan tonteilla on rakennusoikeus valmiina.

2. Mieti, millaiseen käyttötarkoitukseen mökin haluat

Millainen tontti, sellainen mökki. Mökkitien pituus, maaston ominaisuudet ja hyvä sijainti vaikuttavat olennaisesti siihen, millaiseksi vapaa-ajan asumisesi muodostuu. Lapsiperheelle sopii matala ranta ja ikääntyville helppokulkuinen maasto. Innokasta kalastajaa hellivät Ahdin runsaat antimet.

Tiesitkö tästä? Symbolit kertovat Finsilvan tonttien käyttömahdollisuuksista.

3. Tarkista ohjeet tien käytöstä ennen rakennusprojektin aloittamista

Suomen kevät voi aiheuttaa yllätyksiä. Etenkin pikkuteillä voi rospuuttoaikaan olla painorajoituksia, jotka vaikuttavat talopaketin tai muiden rakennusmateriaalien toimituksiin. Lisätietoja teiden käytöstä saat alueen tiekunnista tai maanmittauslaitokselta.

Tiesitkö tästä? Kaikille Finsilvan tonteille vie hyväkuntoinen tie perille.

4. Muista hakea lainhuuto 6 kk sisällä kaupanteosta

Maanmittauslaitoksen myöntämä lainhuuto varmistaa, että tontin omistusoikeus on rekisteröity sinulle. Lainhuuto myös käynnistää lohkomisen automaattisesti, mikäli kyseessä on lohkomaton määräala. Tällöin isompaan metsätilaan kuuluvasta tontista muodostetaan oma kiinteistö, jolle myönnetään erillinen kiinteistötunnus ja omistajan itsensä vapaasti valitsema nimi. Lisätietoa lainhuudosta saat Maanmittauslaitokselta.

Tiesitkö tästä? Finsilvan mökkivalmiille tonteille on helppo hakea lainhuutoa, koska tontti on aina Finsilvan suorassa omistuksessa.

5. Huolehdi sähköliittymän omistajan muutoksesta

Jos tonttisi mukana myydään sähköliittymä, muista ilmoittaa omistussuhteen muutoksesta sähköverkkoyhtiölle. Sähköliittymä on irtainta omaisuutta, joka ei siirry kiinteistön uudelle omistajalle automaattisesti. Helpoin tapa huolehtia asiasta on mainita siitä kiinteistön luovutuskirjassa. Muista lisäksi tehdä erillinen sähkösopimus valitsemasi sähkönmyyjän kanssa.

Tiesitkö tästä? Useimmissa Finsilvan tonttikohteissa on sähköliittymä valmiina.

6. Huolehdi asianmukaisesta jäte- ja vesihuollosta tontillasi

Rantatonteilla ei tyypillisesti ole kunnallisia vesiliittymiä. Siksi käyttö- ja jäteveden käsittely on kiinteistön omistajan omalla vastuulla kiinteistökohtaisesti. Voit tarkistaa ajankohtaiset jäte- ja vesihuollon linjaukset rakennussuunnittelijaltasi, uusimmista kaavamääräyksistä tai tonttikuntasi ympäristöviranomaisilta. Lue myös lisävinkkimme mökin jätehuoltoon!

Tiesitkö tästä? Finsilvan tonteilla on usein selkeät ohjeet vesihuollon järjestämiseen jo kaavamääräyksissä.