| Tontin valinta, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Näin tunnistat laatutontin – kokeneen kiinteistönvälittäjän vinkit tontin ostoon

Päivän pidentyessä moni alkaa haaveilla kesästä ja omasta vapaa-ajanviettopaikasta. Kiinteistönvälittäjän mukaan tonttikaupoille on hyvä varata aikaa ja alueeseen kannattaa tutustua huolella.  

 

Mökkitontin valinta on hyvä aloittaa omista mieltymyksistä. Ennen kuin lähdet tonttikaupoille, selvitä itsellesi, millaista vapaa-aikaa haluat mökillä viettää.

– Ensimmäiseksi kannattaa miettiä, millainen on oma suhde luontoon ja erämaahan. Haluaako liikkua metsässä vai vierailla mökkikylän markkinoilla? Jos tykkää veneillä, kannattaa selvittää, miten vesistöt yhdistyvät toisiinsa, SKV:n kiinteistönvälittäjä Seppo Väli-Klemelä ohjeistaa.

Vaikka veneily ei kuuluisikaan omiin harrastuksiin, rantatonttien osalta on hyvä tarkistaa, millainen vedenpuhtaus mökkijärvessä on. Vedenpuhtauteen vaikuttavia asioita ovat muun muassa järven valumat, joita voivat aiheuttavat etenkin valuma-alueella olevat maatilat ja mökit. Ne aiheuttavat ravinne- ja kiintoainekuormitusta. Tontin oston jälkeen omalla toiminnallakin on suuri vaikutus mökkijärven puhtauteen.

 

Tontinostajat etsivät ilta-aurinkoa

Ilmansuunnat ovat yleisin tontinostajia askarruttava asia. Auringon suunta vaikuttaa mökkiviihtyvyyteen, ja usein tontilta toivotaan erityisesti ilta-aurinkoa. Seppo Väli-Klemelän mukaan liikaa ei kuitenkaan kannata huolestua, mikäli tontin suunta ei ole juuri ihanteellisin.

– Useimmiten auringon saa järjestymään tontille terassiratkaisuilla. Ilmansuuntia miettiessä kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota sellaisiin asioihin, joita ei rakentamalla voi muuttaa – esimerkiksi kallioihin, hän sanoo.

 

Satsaa rakentaessa oikeassa paikassa

Mökin rakentamispaikan mietintään kannattaa käyttää aikaa. Tee suunnitelmat huolellisesti, sillä suurten maansiirtotöiden takia rakentamiskustannukset saattavat muuten nousta yllättäen. Rakennuspuuhiin Väli-Klemelällä onkin vuosien saatossa hyväksi havaittu neuvo.

– Pääsuunnittelijaan kannattaa ehdottomasti panostaa. Monesti on säästetty rahaa, kun on ollut hyvä suunnittelija. Myös kunnollinen tieyhteys on tärkeää huomioida heti alkuvaiheessa, Väli-Klemelä sanoo.

Mikäli kaipaat mökkielämään mukavuuksia tai suunnittelet viettäväsi mökillä aikaa myös talvella, selvitä, millainen talvikunnossapito mökkitiellä on. Muita mukavuustekijöitä ovat mökille saatava sähköliittymä ja vesiosuuskunnan mahdollisuus. Helppoja mökkiprojekteja varten on saatavana myös tontteja, joissa tie- ja sähköliittymät ovat jo ostaessa kunnossa. Finsilvan tonteissa nämä asiat on usein huomioitu valmiiksi.

 

Hyödynnä kiinteistönvälittäjän tietämys

Tonttikaupoilla kokenut kiinteistönvälittäjä on eduksi, ja välittäjä kannattaa ottaa mukaan jo ensimmäiselle tonttivierailulle. Silloin saa tietää ympäristöstä ja alueesta sellaista, jota ei välttämättä omatoimisella käynnillä havaitse – sekä tontin hyviä että huonoja puolia. Esimerkiksi Väli-Klemelä tuntee välittämiensä rantatonttien järvialueet Lohjan seudulta jo pitkän ajan takaa.

– Olen tältä seudulta kotoisin ja tunnen nämä alueet, vaikka en mökkiä omistakaan. Vietän paljon aikaa luonnossa metsässä liikkuen ja suunnistaen. Siitä on tietenkin etua tässä työssä, Väli-Klemelä toteaa.

Kiinteistönvälittäjän antamien tietojen lisäksi alueeseen kannattaa tutustua itse rauhassa. Mökkitontin läheisyydessä voi retkeillä ja jäädä vaikka yöksi telttailemaan. Jos mahdollista, vieraile alueella eri vuorokaudenaikoina. Lisäksi paikkakuntaa käsitteleviltä somekanavilta, esimerkiksi Facebook-ryhmistä, voi saada tietoa vapaa-ajanvieton mahdollisuuksista seudulla.

 

Muistilista tonttikaupoille

  • Listaa, millaista aikaa haluat mökillä viettää.
  • Millaisesta mökistä haaveilet ­– löytyykö tontilta sopiva rakennuspaikka?
  • Tutustu alueeseen ja sen palveluihin.
  • Ota selvää, millaisia mukavuuksia tontille on mahdollista saada.
  • Suunnittele mökin rakentaminen huolellisesti.

 

Finsilvan tontit tarjoavat parhaat puitteet tasokkaaseen vapaa-ajanasumiseen ja helppoon mökkiprojektiin. Laadukkailla rantatonteilla on rakennusoikeus, sähköliittymä ja tie perille asti.