| Mökkitrendit, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Tunnelmallinen joulu – vinkit mökkijoulun viettäjälle

Tunnelmallinen joulu syntyy oman mökin rauhassa, luonnon helmassa. Kokosimme vinkit ja muistilistan mökkijoulua viettävälle.

Koska joulu on kiireestä hengähtämisen aikaa, moni suuntaa pois kaupungin hulinasta ja viettää joulua mökillä. Aikaisemmin mökkeily oli vain kesäkuukausien huvia, mutta yhä useammassa mökissä on talviasumisen mahdollistavia mukavuuksia. Talvimökkeily on nostanut suosiotaan, ja yleistyvänä trendinä on, että Finsilvankin asiakkaat haluavat mökin ympärivuotiseen käyttöön.

Muistilista ja vinkit mökkijouluun:

Suunnittele huolellisesti

Joulun järjestäminen mökillä kannattaa suunnitella huolellisesti. Kaukana kaupungin palveluista vietetty aika takaa oman rauhan, mutta myös vaikeuttaa asioiden noutamista kaupasta unohduksen sattuessa. Huolellinen menun suunnittelu ehkäisee myös ruokahävikin syntymistä ja helpottaa kotiinpaluun sujuvuutta, kun mukaan pakattavia ruokatarvikkeita on enää vähän.

Lue ideoita tuttuihin ja uusiin jouluruokiin täältä.

Lähde matkaan ajoissa

Jos mahdollista, lähde matkaan ajoissa. Liikenteen sujuvuutta ja ruuhkia voi seurata Liikennetilanne-verkkopalvelusta.

Varhainen ajomatka takaa rauhallisemman joulumielen ja mahdollistaa mökille saapumisen valoisaan aikaan. Siten mökin joulukuntoon laittaminen on mukavampaa ja pienet yllätykset eivät kiristä tunnelmaa.

Ylläpitolämmityksessä oleva mökki lämpiää asumiskuntoon hitaasti ja varsinainen juhla-aika on mukavampi viettää lämpöisessä tuvassa kuin takki päällä. Siksi lämmitykseen kannattaa varata aikaa.

Lue asiantuntijan vinkit takan sytyttämiseen täältä.

Koristele yksinkertaisesti

Joulutunnelman luominen mökille on yksinkertaista, kun hyödynnät luonnosta löytyviä koristeita. Havunoksat maljakossa tai juhlapöydässä koristavat jouluisesti, ja kynttilöillä on helppo luoda lämpöistä tunnelmaa.

Kotoa voit napata mukaan muutaman joulupallon tai punaisen pöytäliinan mökkiä koristamaan. Myös enkelikellon helinä nostaa mielen nopeasti jouluiseksi. Sään salliessa jäälyhdyillä voi kaunistaa pihapiiriä tai polkua saunalle.

Yhteiset pelit ja tekemiset

Mökkijoulussa parasta on yhdessä puuhailu. Varaa mukaan koko perheen seurapelejä tai järjestä torttu- ja piparitalkoot. Jos ilma on kirkas, voi illalla järjestää yhteisen tähtien ja revontulien bongausretken. Kännykkään on ladattavissa sovelluksia, jotka ilmoittavat revontulien todennäköisyydestä ja esiintyvyydestä, ja tähtitaivaan tilanteen voi katsoa Ursan verkkosivuilta.

Joulusauna

Monille joulun tärkein perinne on joulusauna. Mökin saunassa kynttilät ja lyhdyt saavat luvan kanssa loistaa ja lauteille voi levittää juhlavat pellavaliinat. Joulusaunan tunnelmaa voi täydentää myös erilaisilla saunatuoksuilla. Mahdollisuuksien mukaan voi piipahtaa viilentymässä avannossa tai hangessa.

Jos vietät tänä vuonna joulua vuokramökillä ja haaveilet omasta lomapaikasta, tutustu talvirakentamisen etuihin blogikirjoituksessa Mökin rakentaminen talvella varmistaa, että kesällä on aikaa lomailla.