| Mökin valinta ja rakentaminen, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Mökin rakentaminen talvella varmistaa, että kesällä on aikaa lomailla

Talvella ei tarvitse tyytyä vain haaveilemaan kesämökistä, vaan voit ryhtyä tositoimiin. Kun rakennat mökin talven aikana, voit ottaa kesällä rennosti.

Nykyaikaisten rakennusmenetelmien ansiosta mökin voi rakentaa yhtä hyvin talvella kuin kesälläkin – kummassakin vaihtoehdossa on omat hyvät puolensa. Talvirakentamisen etuja ovat muun muassa kesää lyhyemmät toimitusajat, hyvä työvoiman saatavuus, lyhyet käsittelyajat lupa-asioissa ja erilaiset talven kampanjahinnat, joiden ansiosta voit säästää rahaa.

Monien mielestä suurin hyöty on kuitenkin se, että talven aikana pystytetty mökki on jo keväällä valmis. Pihatyöt voit tehdä alkukeväällä, jolloin maa on kosteaa ja nurmikko sekä istutukset lähtevät heti kasvuun. Loppukeväästä kannattaa hoitaa vielä mökin maalaaminen. Oivallista aikaa on huhti-toukokuu, koska silloin ilmankosteus on pieni. Kesän tullessa saat heittäytyä terassituoliin ja vain nauttia olostasi.

Talvirakentaminen on ammattilaisille vaivatonta

Talvella rakentavan on varmistettava, että tavarakuljetukset pääsevät perille. Mökkitontille johtavat tiet on aurattava lumesta, ja liukkauden torjunta on tärkeää.

– Rakentaminen sujuu talvellakin vaivattomasti: hirsirakennuksen seinät ja katto nousevat 1–2 päivässä. Kun ikkunat ja ovet ovat paikoillaan, rakentajat ovat säältä suojassa ja lämpimässä, kertoo Finnlamellin liiketoimintajohtaja Markku Uotinen. Finnlamelli on Suomen johtava muuttovalmiiden hirsitalojen valmistaja.

Tontin pohjatyöt ja rakennusten perustukset on paras tehdä ennen korkeita lumikinoksia. Jos maa ei vielä ole jäätynyt, rakentajat pääsevät helpommalla. Jos routaa on noin puoli metriä tai enemmän, aluksi pitää poistaa pintamaa.

– Pohjanteko on lyhyt vaihe, mutta maatöihin saattaa talvella kulua hieman enemmän rahaa kuin kesällä. Talvirakentaja saa kuitenkin usein etuja muun muassa tavarantoimittajilta, ja siksi rakentaminen on talvella kokonaisuutena edullisempaa kuin kesällä, Uotinen toteaa.

Suojaa rakennustyömaa talvella hyvin

Rakennustyömaa ja materiaalit on suojattava huolellisesti. Työmaan sääsuojaus estää kosteusvaurioiden syntymistä ja suojaa rakentajia niin sateelta kuin tuuleltakin. Työturvallisuus paranee, ja suojaisissa olosuhteissa työ luultavasti etenee nopeammin kuin sään armoilla toimiessa.

Jotta syksyn ja talven vesi- ja räntäsateet eivät kastele materiaaleja, ne kannattaa varastoida ilmavasti eli siten, että ne ovat irti maasta. Jos rakennat mökin itse, jaksota tavarantoimitukset huolellisesti sen mukaan, miten työ etenee.

Muista myös hankkia rakennustyömaalle hyvä valaistus, jotta näet työskennellä. Kannattaa huomioida, että kova pakkanen saattaa haitata kaasukäyttöisten työkalujen toimintaa ja lyhentää akkukäyttöisten työkalujen toiminta-aikaa.

Lähteet: Finnlamelli ja Tampereen ammattiopiston Tredun rakennusalan osasto sekä opinnäytetyö ”Pientalon talvirakentaminen” (Ville Katainen, 2010, Jyväskylän ammattikorkeakoulu).