| Mökkitrendit, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Parhaat pelit mökkipäivän piristykseksi

Kesä on rennon yhdessäolon aikaa. Loikoilun ja puuhailun ohessa erilaiset pelit ja leikit tarjoavat mainiota tekemistä mökkilomalla. Nappaa vinkit kesäpäivän iloksi.

Perinteet kunniaan

Mökillä on mukava heittäytyä perinteisten mökkipelien pariin koko suvun voimin. Kaiva esiin tikkataulu tai kroketti tai pistä pystyyn käpylehmäpaja. Pysyvä mökkisuosikki, maailmaakin valloittanut Mölkky kuuluu mökkipelien klassikoihin. Päijät-Hämeen koulutuskonsernin työttömien toiminnassa syntynyttä Mölkkyä myydään nykyään kaupoissa ja huoltoasemilla kautta Suomen. Halutessaan vastaavan pelin voi askarrella omaan käyttöön vaikka mökin puutavarasta.

Omat mökkiolympialaiset

Mikäs sen parempaa kuin pitää omat mökkiolympialaiset. Atleetikoille sopivat toki sporttilajit uinnista maastojuoksuun, mutta mökkihenkisiä lajeja voi keksiä myös itse. Hyötyurheilua voi harrastaa vaikkapa vedenkannon tai kärpäslätkäkisan merkeissä. Rantatontilla osa kisapaikoista voi olla rantavedessä.

Erilaiset kokoamistehtävät testaavat sorminäppäryyttä ja pulmatehtävät tai tietovisat laittavat aivonystyrät työhön. Jännitystä tuo kalastus, jossa lasten uima-altaasta tai paljusta etsitään tavaroita siivilällä tai haavilla silmät sidottuna. Heittolajeiksi sopivat vaikka petankki ja saappaan tai tulitikun heitto. Loppuhuipennukseksi kannattaa valita vauhdikas laji, kuten jonkinlainen viesti tai pussihyppely.

Retkeile mökkitontin lähimetsissä

Pienet metsäretket piristävät mökkeilyn lomassa. Marjojen ja sienten poiminnan ohella mökkitontin ympäristöön voi suunnata kasvi- tai lintukirjan kanssa. Kokoa kaunis kimppu luonnonkukista tai palaa koulumuistoihin kasvion kautta.

Metsäretkelle voi myös laatia etukäteen listan tai bingoruudukon erilaisista asioista, joita yhdessä bongaillaan. Kuka huomaa ensimmäisenä keltaisen kukan, erikoisen näköisen kiven tai laulavan linnun? Vauhdikkaampaa menoa kaipaavien kannattaa tarkistaa, löytyykö omalta mökkipaikkakunnalta iltarasteja tai muita liikuntatapahtumia.

Lennätä palloa tai kiekkoa

Pallopelit polttopallosta jalkkikseen ovat kesähitti vailla vertaa. Kokeile myös rentoa lakanapalloa tai pyyhepalloa, jota pelataan lentopallon tapaan verkon yli. Yhdessä joukkueessa voi olla 2–4 jäsentä, ja palloon saa koskea ainoastaan kankaalla, jota joukkue kannattelee välissään.

Jonain päivänä pallon voi vaihtaa frisbeehen. Kaverin kanssa voi heitellä kaksistaan muuten vaan, mutta jo pienelläkin porukalla voi pelata ultimatea. Innokas kiekonheittäjä hankkii mökkitontille frisbeegolfkoreja.

Sadepäivän pelastus

Sadesäällä mieltä piristävät korttipelit, lautapelit ja palapelit. Jos nämä jäivät matkasta, ei hätää – pelin voi polkaista pystyyn sen suuremmitta tarvikkeitta. Hassutteluun sopiva ”Kuka ensiksi nauraa” -kisa on takuuvarma naurun paikka, ja muistia voi haastaa vaikkapa tavaroiden piilotuksella eli ns. Kim-leikillä. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Leikkipankista löytyy tekemistä kaikenlaisille leikkijöille ja pelaajille.

Lue myös, miten järjestät onnistuneet juhlat mökillä.