| Kustannukset ja rahoitus, Mökkitrendit, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Näin järjestät onnistuneet mökkitalkoot

Onko mökkisi rakentamista tai kunnostamista vailla ja ahkerista käsipareista on pulaa? Ei hätää – kokoa kasaan perinteiset talkoot!

Tunnettu tosiasia on, että mökillä pieni puuhastelu ja remontoiminen eivät koskaan lopu. Pienempi nikkarointi ja kunnostaminen onnistuvat ominkin voimin, mutta kun kyseessä on isompi remontti tai jopa mökin rakentaminen, kannattaa suosiolla hankkia paikalle apuvoimia.

Talkoot ovat jo pitkään kuuluneet suomalaiseen rakennusperinteeseen eikä syyttä – onnistuessaan talkoot ovat oiva tapa viettää porukalla yhteistä aikaa ja nähdä kätensä jälki. Jotta talkootyöskentely on tehokasta ja osallistujat viihtyvät, kannattaa talkoot suunnitella etukäteen.

Vinkit talkoiden järjestäjälle

Mieti talkoiden tavoite                                                                                                       

Talkoita suunnitellessa pään ei kannata olla pilvissä – mökkiä ei rakenneta yhdessä yössä eikä tonttia raivata tunnissa. Suunnittele, mitä täytyy saada tehtyä ja kuka voisi tehdä mitäkin. Talkoissa jokaisen panos on tärkeä ja usein myös perheen pienimmille löytyy mukavaa tekemistä.

Ota yhteyttä talkooväkeen

Muista hyvissä ajoin kertoa, mistä on kyse. Kerro, että talkooväki palkitaan kunnon tarjoiluilla ja esimerkiksi yhteisellä illanvietolla. Pyydä talkoolaisia ilmoittamaan etukäteen tulostaan.

Hanki työvälineet valmiiksi esille

Kun tarvittavat työvälineet on etukäteen hankittu, pääsee talkooväki keskittymään työntekoon suojakäsineiden, lapioiden tai tikapuiden etsimisen sijaan.

Ota talkoovakuutus

Vakuutuksella turvaat talkoolaiset tapaturmien varalta.

Tarkista säätiedotus

Lähetä edellisenä päivänä osallistujille varmistusviesti siitä, järjestetäänkö talkoot. Myrskyssä ei huvita vasaroida tai haravoida, joten välillä talkoita joudutaan siirtämään aurinkoisemmalle päivälle.

Panosta talkooruokaan

Ruoka on talkooväen palkkio hyvästä työstä, joten laita pöytä notkumaan. Etukäteen valmistettu suuri kattilallinen lohisoppaa on varma valinta nälkäiselle talkooväelle. Jos mökki on vasta rakennusvaiheessa, valmista jo kotona eväspatongit matkaan ja grillaa paikan päällä makkarat sekä vihannekset. Jälkiruuaksi maistuvat pullaviipaleet tai grillihedelmät, kuten suklaalla täytetyt banaanit. Älä unohda juomapuolta: raikas juomavesi ja virvokkeet pitävät talkooväen tyytyväisenä.

Kerää aluksi porukka kasaan

Talkoiden aluksi kannattaa yhteisesti kerrata päivän tavoite. Kerro, miten olit ajatellut työt jakaa ja kuuntele talkoolaisten toiveita. Laita musiikkia soimaan työn taustalle ja luo porukkaan hyvää fiilistä.

Varmista työn sujuminen

Kierrä välillä oman työsi lomassa katsomassa, miten talkoolaisilla sujuu. Tehtäviä kannattaa mahdollisuuksien mukaan vaihdella, ja välillä joku voi toimia paparazzina. Valokuvat ovat mukava muisto jälkikäteen, valmista työtä ihaillessa.

Malta lopettaa ajoissa

Rehkiminen kellon ympäri ei useinkaan kannata. Kerää sopivan talkoorupeaman jälkeen porukka jälleen kokoon ja kiitä heitä osallistumisesta. Iltaa voi mahdollisuuksien mukaan jatkaa esimerkiksi pelailun ja saunomisen merkeissä.

Hauskaa talkoopäivää!

Jos talkoiden jälkeen tekee mieli tekee mieli pulahtaa rentouttavaan paljuun, lue myös paljun ostajan muistilista.