| Mökkitrendit, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Haaveissa kylpytynnyri mökille? – Vinkit paljun hankintaan

Sekä rantatonteille että kuivan maan mökeille sopiva kylpytynnyri on ympäri vuoden loistava paikka rentoutua yhdessä perheen ja kavereiden kanssa. Oikein käytettynä palju on pitkäikäinen, jopa vuosikymmeniä kestävä sijoitus. Lue vinkit sopivan paljun hankintaan!

Houkutteleeko rentoutuminen lämpimässä paljussa ilta-auringossa tai tähtien loisteessa? Et ole ainoa – paljujen suosio kasvaa tasaisesti sekä omakotiasujien että mökkeilijöiden keskuudessa.

Ennen paljun hankkimista mökille kannattaa pohtia muutama käytännön asia kuntoon kylpytynnyrin koosta sen lämmitykseen. Näillä vinkeillä pääset paljukaupoilla alkuun:

Mieti etukäteen toiveesi

Paljun hankintaan vaikuttavat ensisijaisesti omat tarpeet ja käyttötarkoitukset. Paljuja on monia erikokoisia, joista suosituin on 4–6 hengen palju. Suurimmat paljut vetävät jopa 14 henkeä. Uusien paljujen hinta on noin 1 500–3 200 euroa, käytetyn kylpytynnyrin voi löytää edullisemmin.

Paljukaupoilla kannattaa pitää jalat maassa, ja pohtia, kuinka monta henkeä paljussa tavallisesti käy. Satunnaisten mökkivieraiden vuoksi ei kannata suurempaa paljua useinkaan ostaa, sillä lämmityskustannukset ja lämmitykseen kuluva aika pomppaavat nopeasti.

Suunnittele kylpyveden matka paljuun ja sieltä pois

Paljun paikkaa pohtiessa mökille kannattaa ottaa huomioon kylpyvesi: miten palju saadaan täytettyä mahdollisimman kätevästi ja mihin vesi kylpemisen jälkeen valutetaan? Samaa paljuvettä ei tulisi käyttää uudestaan ilman asianmukaista suodatusta ja kemikaalipuhdistusta välissä.

Kylpyveden voi johtaa maahan tai ojaan, jos puhdistukseen ei ole käytetty kemikaaleja. Vesi pitää viemäröidä asianmukaisesti aina, jos kylpyvettä puhdistetaan kemikaaleilla. Tämä vaatii erityisesti mökkiolosuhteissa asiantuntijan apua, ja usein kätevintä mökillä voikin olla paljun täyttäminen puhtaalla vedellä joka kylpykerran aluksi.

Huomioi materiaalit ja lämmitys

Aiemmin paljut rakennettiin kokonaan puusta, mutta valtaosa nykyajan paljuista on sisäosiltaan helppohoitoista muovia, lasikuitua tai alumiinia. Ulkokuoria valmistetaan puusta, muovista, komposiitista ja kivestä.

Suurin osa paljuista lämpenee joko sisä- tai ulkopuolisella puukamiinalla. Jotkut paljut toimivat myös sähköllä tai kaasulla, mutta mökkiolosuhteissa puulämmitteinen palju on monesti ylivoimaisesti paras. Veden lämpenemisnopeus riippuu kamiinan tehosta. Mitä tehokkaampi kamiina, sitä nopeammin palju on kylpyvalmiina.

Muista huomioida paloturvallisuus ja mahdolliset naapurit ja sijoittaa palju tarpeeksi kauas asuinrakennuksesta, jotta savu ei häiritse muita tai tynnyri aiheuta palovaaraa. Tarkista myös aina ennen tulen tekemistä, että paljussa todella on vettä. Tyhjän paljun kuumentaminen voi aiheuttaa sen sulamisen.

Muista puhdistaa palju säännöllisesti

Hanki paljuun sopiva kansi. Kantta kannattaa pitää aina lämmitysvaiheessa sekä silloin kun palju ei ole käytössä. Näin palju pysyy puhtaana esimerkiksi lehdistä ja linnuista. Tynnyri olisi hyvä pestä säännöllisesti. Jos vedet imeyttää maahan, kannattaa pesuun käyttää mäntysuopaa.

Vinkki!

Kun palju vihdoin on hankittu ja pääset nauttimaan sen iloista, muista huolehtia nestetasapainostasi. Monta tuntia lämpimässä paljussa haihduttaa kehon nesteitä tehokkaasti. Pidä siis huoli, että juot paljuillessa riittävästi vettä. Näin huono olo ei pääse yllättämään ja saat paljuilusta kaiken irti.

Lähteet: Aamulehti.fiStudio55.fi

Kurkkaa myös vinkkimme pihan kesäkalusteiden hankintaan!