| Mökkitrendit, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Näin järjestät ikimuistoiset juhlat mökillä

Kesäisin mökki on yksi mainioimmista paikoista pitää leppoisat juhlat hyvässä seurassa. Lue vinkkimme onnistuneiden mökkijuhlien järjestämiseen!

Syntymäpäivät, kesäjuhlat, valmistujaiset, kihlajaiset… Mökille sopivat monenlaiset kekkerit. Juhlia järjestäessä tärkeintä on rento mieli: mökiltä ei välttämättä aina löydy tarvittavia välineitä, ja saatat joutua kehittämään luovia ratkaisuja lennosta.

Ota ennen juhlia huomioon ainakin seuraavat asiat:

Mitoita kutsujen määrä mökin kokoon

Kesken aurinkoisen päivänkin voi ukkoskuuro yllättää, ja silloin ei kolmeakymmentä ihmistä voi mahduttaa pieneen mummonmökkiin. Kutsu siis vieraita sen verran, että he mahtuvat sateen sattuessa viettämään aikaa sisätiloissa tai sateelta suojassa.

Järjestä lisäksi riittävästi istumapaikkoja erilaisiin kohtiin: sisätiloihin ja taivasalle, aurinkoon ja varjoon, tukeville tuoleille terassille ja maahan levitetyille vilteille tyynyjen keskelle.

Pystytä pihalle suojaa

Parhaimmassa tapauksessa aurinko paistaa koko päivän ja juhlat jatkuvat myöhään iltaan ulkona. Paahteelta ja sadekuuroilta on kuitenkin hyvä päästä pihallakin suojaan. Jos mökillä ei ole kunnon kuistia tai katettua terassia, vuokraa juhlateltta tai katos ja pystytä se pihaan suojaamaan pöytiä ja grilliä.

Viileitä iltoja varten on hyvä kasata vieraiden käyttöön esimerkiksi vilttejä ja hartiahuiveja, joihin kietoutua lämmittelemään. Viltit ja huivit saa näppärästi tarjolle esimerkiksi suureen koriin pinottuna.

Suunnittele kesäjuhlien tarjoilu

Usein mökeillä on astioita lähinnä oman perheen tarpeisiin. Huolehdi etukäteen, että vieraille on riittävästi astioita koko juhlien ajan. Laita esille kuminauhoja ja nimilappuja, joista vieraat voivat askarrella omaan lasiinsa tai juomaansa kiinnitettävän tunnisteen. Näin jokainen löytää oman lasinsa pitkin iltaa ja tiskin määrä vähenee.

Sormisyötävät ja pienet naposteltavat ovat käteviä, ja keittokin on näppärä valmistaa. Parasta on, jos kukaan ei ole sidottu kokkaukseen koko juhlien ajan. Ruokaisa salaattibuffet sopii hyvin pääruuaksi. Valmista etukäteen erilaisia pasta- ja vihersalaatteja, lihapullia, savulohta ja patonkeja. Kata ruuat tarjolle pienissä astioissa, jotta voit pitkin päivää nostaa kylmästä uusia astioita tarjolle. Hyödynnä mahdollisimman paljon kylmävaraajia ja piilota ne kattauksessa koristeiden alle tai taakse.

Jos suurten täytekakkujen säilytys on haastavaa, ovat tuoreet marjat, erilaiset piirakat ja muffinssit mainioita jälkiruokia mökkijuhlissa.

Varmista, että vettä ja muuta juotavaa on koko ajan riittävästi tarjolla etenkin lämpimällä säällä. Jos vesiastioita on useita, voit lisätä osaan esimerkiksi tuoreita yrttejä, marjoja tai hedelmänpaloja makua antamaan. Varaa juomiin runsaasti jääpaloja. Isot jääpalat sulavat hitaammin kuin pienet.

Onko vieraiden joukossa kasvissyöjiä tai keliaakikkoja? Muista lisätä tarjoilujen viereen tieto siitä, mitä missäkin astiassa on.

Kerro vieraille etukäteen mökkijuhlien luonteesta

Kesäjuhlat mökillä voivat herättää kutsuttavissa useita kysymyksiä, jos tilaisuuden luonnetta ei avata sen tarkemmin. Harva suunnittelee smokkia mökille, mutta on silti huomaavaista kertoa, jos rennot kesävaatteet riittävät.

Entä onko tontti tasainen vai rinnetontti ja onko piha nurmikkoa vai kivetty? Mökkijuhlien vieraille kannattaa mainita, millaisessa maastossa liikutaan, jotta jokaisen on helppo esimerkiksi valita oikeanlaiset kengät. Ehdottoman tärkeää on tiedottaa myös uinti- ja saunomismahdollisuuksista.

Järjestä mukavaa ohjelmaa kaikenikäisille

Rennoissa mökkijuhlissa erilaiset pelit ja leikit tuovat mukavaa yhdessäoloa. Mölkky sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen, ja voit järjestää myös pienimuotoiset mökkiolympialaiset tai tietovisailun. Erityisesti lapsia varten suunniteltu tekeminen saa juhlien nuorimmatkin osallistujat viihtymään.

Lue myös vinkit parhaisiin mökkituliaisiin!