| Mökkitrendit, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Mökkirakentamisen viisi kuuminta trendiä

Monipuoliset ja kutkuttavat mökkitrendit varmistavat sen, että vaihtoehtoja löytyy niin karsitun minimalismin kuin yltäkylläisen huvilaelämän ystäville. Monien haaveissa siintääkin avaroilla ikkunoilla kehystetty hirsimökki, joka yhdistää ihanasti vanhat perinteet moderniin tyyliin. 

Samalla kun Villa Lasia on tehty haaveista todeksi, ovat tutuksi tulleet nämä viisi mökkimaailman vallitsevaa trendiä:

Mökeissä pääroolissa ikkunat

Valoa ja avaran tilan tuntua arvostavalle nykyiset mökkimaailman vaihtoehdot ovat taivas, sillä ikkunoiden koossa ja määrässä ei ole säästelty. Voit vaikka kehystää mökkisi kokonaan ikkunoilla, sillä vain kantavat rakenteet ovat rajana. Ja näin itse asiassa moni tekeekin. Juuri mökille ikkunoiden avaruus sopii mainiosti, sillä ne tuovat osaksi mökkiä ympäröivän, upean Suomen luonnon. Isot ikkunat ovat myös yksi mökin katseenkääntäjistä.

Mökkirakentamisessa trendeinä vuonna 2018 ovat upeat suurikokoiset ikkunat
Mökissä on oltava nyt suuret ikkunat. Honka-kodin s40 -mökkimall. Kuva: Honka-koti

Kun koko ratkaisee mökin valinnan

Mökkien neliömäärä on suurentunut valtavasti sitten mummonmökkien, joissa meistä jokainen on tainnut viettää aikaa jokunen vuosikymmen sitten. Jos ennen 20 neliöön ahtautui 6 henkeä, niin samalle määrälle tehdään nykyisin lähes 200 neliön loma-asuntoja. Mökistä on tullut kakkoskoti, joka näkyy niin sen varustelussa kuin koossa. Kuinkahan moni turvautui aiemmin kuivausrumpuun tai espressokeittimeen mökkeillessään?

Mökkirakentamisessa neliömäärä on noussut valtavasti ja mökit ovatkin jo enemmänkin kakkoskoteja
Päälle 100 neliöinen Kontio Glass House -mökkimalli. Kuva: Kontio

Minimalistinen mökki

Vuosikymmenten takainen minimaalisuus on tullut takaisin muotiin ja useissa mökkimalleissa luotetaan laatikkomuodon yksinkertaisuuteen. Kaikki ylimääräinen on riisuttu näistä malleista, myös turhat kulmat. Skandinaavisen pelkistettyä muotoa etsivä löytää varmasti sielunkumppanin tästä mallista, jota yhä useammin näkee juuri rakennetuissa mökeissä. Kokonaisuus, josta kaikki kikkailu on karsittu, on tämän ajan trendi.

Minimalistisuus on noussu mökkitrendissä taas muotiin ja sopii hyvin meidän skandinaaviseen sisustusmakuumme
Minimalistinen Sunhousen Linjakas s500 -mökkimalli. Kuva: Sunhouse

https://www.sunhouse.fi/talomallisto/linjakas-talo-s500

Pulpettikatosta suojaa

Laatikkosi suojaksi tarvitset katon ja jos haluat olla ajan hermolla, teet sen pulpetin muotoon. Vanhan liiton rakentajat eivät kylläkään jaa näkemystä tuon mallin käytännöllisyydestä, mutta monelle mökkiomistajalle kyseessä on esteettinen juttu. Valitsemalla pulpettikaton eteesi avautuu maisema, jonka tielle ei räystäskourut tai kattolaudat tule. Myös ulkopäin nämä pulpettikattoiset mökit ovat majesteettinen näky.

Pulpettikatto on mökkimaailman kuumimpia trendejä ja luo majesteettisen ulkonäyn mökille
Pulpettikattoinen Kontio Tuohisaari -mökkimalli. Kuva: Kontio

Hirsimökit on in

Hirsirakentamisessa eletään kultakautta ja se näkyy myös mökeissä. Yhä useammalle valinta on hirsi, eikä vähiten sen terveellisen sisäilman takia. Jos jätät hirren kauniin pinnan näkyville, tulee maanläheisestä luonnonmateriaalista osa sisustusta. Muista kuitenkin hirsien käsittely, muuten ihailet keltaista hirttä jokusen vuoden kuluttua.

Hirsimökit ovat in ja hirsirakentaminen muodissa muutenkin kuin pelkästään mökeissä
Honka-kodin Saari -hirsimökki. Kuva: Honka-koti