| Mökkitrendit, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Mökin sisustamisessa pinnalla on arjen luksus – katso sisustustrendit ja ammattilaisen vinkit

Mustavalkoisen sisustustrendin aika on ohi, sillä nyt sisustuksessa suositaan lempeämpää, pehmeämpää ja kodikkaampaa tyyliä. Sisustussuunnittelija kuitenkin kannustaa tekemään valintoja aina ensisijaisesti omien mieltymysten mukaan. Mökin sisustuksessa on hyvä ottaa huomioon myös muunneltavuus, käytännöllisyys ja helppohoitoisuus.

Mökeille halutaan yhä enemmän arjen luksusta. Se ei välttämättä tarkoita kalleimpia mahdollisia materiaaleja, vaan tilojen toimivuutta sekä mökkielämän helppoutta ja mukavuutta.

– Olemme tottuneet siihen, että sauna ja kodinhoitohuone ovat yhteydessä tosiinsa. Sijoittaisin nämä tilat kuitenkin erilleen, jos mahdollista. Siten saunasta voi tehdä rentoutumispaikan, eikä kylpemään mennessä tarvitse katsella pyykkikasoja, sisustus- ja valaistussuunnittelija sekä taiteilija Irina Nyyssönen Studio Obakesta kertoo esimerkkinä.

Nyyssösen suunnittelutöistä lähes puolet liittyy vapaa-ajanasuntojen sisustamiseen tai valaistukseen. Hänen mukaansa mökit muistuttavat kasvavassa määrin omakotitaloja, ja ne varustetaan usein yhtä hyvin. Koska vapaa-ajanasunto on yhä useammin kakkoskoti, monille mökeille tehdään työhuone ja muun muassa taiteesta on tullut osa mökkisisustusta.

– Hyvä ja muunneltava valaistus on osa tilojen käytännöllisyyttä. Valopisteitä on oltava tarpeeksi, mutta kaikkialle ei tarvita toimistovalaistusta. Suosittelen käyttämään lattia-, pöytä-, seinä- ja kattovalaisimia sekä epäsuoraa valoa. Mökeille valitaan etenkin keveitä ja läpinäkyviä riippuvalaisimia, jotka eivät vähennä avaruuden tuntua, sisustussuunnittelija sanoo.

– Visuaalisuuden lisäksi suunnittelussa kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota ääniin ja materiaalien tuntuun. Kaikua pyritään hallitsemaan tekstiileillä ja akustoivalla taiteella. Tämä lisää tilojen miellyttävyyttä.

Bohotyyliä ja ekologista sisustusta

Mustavalkoisen sisustuksen ja kiiltovalkoisten keittiöiden aika on ohi, ja nyt halutaan lempeämpää, pehmeämpää ja kodikkaampaa tyyliä. Luonnonläheiset sävyt ovat suosittuja. Irina Nyyssösen mukaan Etelä- ja Keski-Euroopassa muodissa ovat muun muassa vihreät keittiöt. Suomeen trendit tulevat viiveellä ja hillitympinä versioina, joten täällä keittiöissä yleistyvät harmaanvihreät sävyt.

Kuvat: Studio Obake

Sisustustyyleistä pinnalla on edelleen runsas, rento ja lämmin boho-tyyli. Sen rinnalle on noussut eleetön ja melko minimalistinen tyyli, jossa keskitytään harvalukuisiin perusasioihin. Kolmas tämänhetkinen sisustustrendi on ekologisuus: Erilaisten luonnonmateriaalien käyttö on yleistä, ja kuluttajat arvostavat kalusteiden sekä pintojen pitkäikäisyyttä. Materiaaleista ollaan valmiita maksamaan enemmän, jos ne ovat esimerkiksi myrkyttömiä. Lisäksi kaiken ei tarvitse olla uutta – vaikkapa erilaisista tuoleista saa yhtenäiset maalaamalla ne samalla maalilla. Kirpputoreilta ja sukutilojen aitoista etsitään nyt ennen kaikkea rottinkikalusteita.

– Ilokseni olen todennut, että tyylejä uskalletaan nykyään surutta sekoittaakin. Pidän kerroksellisuudesta, jolloin sisustuksessa näkyy esimerkiksi eri vuosikymmeniä. Trendejä voi seurata, mutta mitään ei kannata valita vain siksi, että se on trendikästä. Kaikki hankinnat kannattaa tehdä oman maun mukaan ja itseään varten, Nyyssönen toteaa.

Sisusta mökki kasveilla viihtyisäksi

Mihin ammattilaisen mielestä sisustuksessa kannattaa panostaa? Nyyssönen korostaa hyvien ja kestävien pintamateriaalien merkitystä. Hän suosittelee esimerkiksi aitoa lankku- tai parkettilattiaa, joka säilyy käytössä hyvänä kauan. Huonekalujen osalta hän painottaa laadukkaan sängyn merkitystä.

– Kaikkea ei tarvitse ostaa kerralla. Jos haluaa designtuolin, on parempi säästää siihen kuin ostaa tuoli, jonka korvaa kahden vuoden kuluttua toisella.

Toisaalta pienelläkin budjetilla saa piristettyä mökkielämää. Turhaa tavaraa sisustussuunnittelija ei silti kerryttäisi mökin kaappeihin.

– Jos menee vapaa-ajanasunnolle pidemmäksi aikaa, voi viedä mukanaan kasveja. Ne luovat hyvää energiaa, ja ne voi jälleen lähtiessään ottaa mukaansa. Mökille mennään rauhoittumaan, mihin sopivat kasvit, hyvä ruoka ja nautiskelu.

Sisustussuunnittelijan vinkit mökin sisustajalle

  • Jos pidät lähes kaikesta ja sinun on vaikea tehdä valintoja, ryhdy suunnittelutyöhön käänteisesti. Aloita karsimalla pois niitä värejä tai materiaaleja, joista et pidä.
  • On turha ajatella, mitä muut ajattelevat – etenkään mökin mahdolliset tulevat asukkaat. Saatat itse kyllästyä valintaasi ja uusia sisustuksen paljon ennen kuin mökin myynti on ajankohtainen. Jos jokin sisustuselementti miellyttää, se kannattaa valita.
  • Jos tiedät kyllästyväsi sisustukseen nopeasti ja kaipaavasi muutoksia tiheästi, kannattaa valita hillityt pinnat ja kalusteet ja lisätä väriä tekstiileillä. Matot, verhot ja tyynyt on helpompi vaihtaa kuin seinien väri.
  • Kiinnostavilla yksityiskohdilla saa kivaa ilmeikkyyttä sisustukseen. Muun muassa hanoja on myynnissä lukuisissa eri väreissä.
  • Helpoin tapa luoda harmoniaa on tavaran vähentäminen. Lisäksi kaiken ei tarvitse olla esillä yhtä aikaa.
  • Tilojen muunneltavuus on hyvä asia. Etenkin pienillä mökeillä neliöiden tarkoituksenmukaisuus ja monikäyttöisyys sekä kokoon taitettavat kalusteet helpottavat asumista.
  • Ota pihasuunnittelu huomioon rakennusprojektin alusta asti, jotta ulko- ja sisätilat ovat yhteneväinen kokonaisuus. Nykyään puutarhaan liittyvissä valinnoissa painotetaan usein helppohoitoisuutta.
  • Budjetoi sisustus- ja valaistussuunnitelman teettämiseen rahaa jo siinä vaiheessa, kun haet lainaa. Sisustussuunnittelijaan kannattaa olla yhteydessä siinä vaiheessa, kun varmistuu, minkä valmistajan mökki tontille tulee. Suunnittelijalla voi olla hyviä käytännön vinkkejä tilojen suunnitteluun.

Lue lisää mökkeilyn trendeistä!

Talviasuttava mökki ja iso terassi – tällaisia ovat 2020-luvun mökkitrendit

Päivitä mökin sisustus kesäkauteen pienillä vinkeillä

Mökki kesäkuntoon – näin valitset mökille kesäkalusteet