| Mökkitrendit, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Mökki kesäkuntoon – näin valitset mökille kesäkalusteet

Rentouttava riippukeinu, kauniit terassikalusteet vai puinen penkki puutarhaan? Iskun vinkeillä pääset kesäkalustekaupoilla alkuun.

Kesän kolkuttaessa ovella yhä useampi suuntaa mökille nauttimaan auringonpaisteesta. Siistit ulkokalusteet antavat mökille viimeisen silauksen ja houkuttelevat viettämään ulkona aikaa niin itsekseen kuin porukallakin.

– Kesäkalusteiden hankintaa aletaan usein pohtia jo maaliskuusta eteenpäin, kun ilmat lämpenevät. Silloin kysellään erityisesti pieniä kalusteryhmiä parvekkeelle, kertoo Iskun tuotepäällikkö Tuija Ilvonen.

Kesäkalusteita löytyy nykyään moneen makuun terassille, puutarhaan ja parvekkeelle. Myös materiaalivalikoima on laaja: ulkoilmaan sopivat muun muassa muovi-, polyrottinki-, alumiini- tai kovapuukalusteet.

– Polyrottinkiset, säänkestävät tuotteet ovat tällä hetkellä suosittuja, sillä ne voi huoletta jättää taivasalle, kunhan muistaa viedä pehmusteet säältä suojaan, kertoo Ilvonen.

Lähtökohtana kalusteen paikka

Mökkeilijän kannattaa puutarhakalusteita ja terassikalusteita hankkiessa kiinnittää huomiota siihen, kuinka usein mökillä tulee käytyä.

– Jos mökkeilee harvakseltaan, ei ole mahdollisuutta huoltaa ja siirrellä kalusteita sadesään sattuessa suojaan. Tällöin kannattaa valita kaikista helppohoitoisimpia kalusteita.

Usein etenkin isommilla mökeillä ja huviloilla on katettuja terasseja. Silloin pehmusteet voi huoletta jättää tuolien päälle ilman pelkoa siitä, että ne likaantuvat siitepölyn tai lintujen takia. Erityisen suosittuja isoille terasseille ja patioille ovat olleet Iskun polyrottinkiryhmät, joissa on kulmasohva ja suuri pöytä. Näin ruokailun ja oleskelun yhdistäminen onnistuu kätevästi.

– Jos mökillä ei ole isoja varastotiloja, on hyvä hankkia kalusteet, jotka voi jättää talveksi pihalle pressujen ja suojien alle, Ilvonen vinkkaa.

Kalustehankintoihin vaikuttaa monesti käytännöllisyyden lisäksi mökin miljöö ja tunnelma.

– Esimerkiksi hirsimökille voi valita viihtyisiä puisia kesäkalusteita, jotka sopivat hyvin ympäristöönsä. Puisia kalusteita tulisi kuitenkin muistaa öljytä säännöllisesti, jotta niiden käyttöikä on mahdollisimman pitkä, Ilvonen sanoo.

Huomioi kesän vaihteleva sää

Vaikka lämmittävä aurinko onkin kesän parasta antia, se myös haalistaa kalusteita.

– Ikuista kesäkalustetta ei ole olemassakaan. Aurinko jättää ajan myötä jälkensä kalusteisiin ja aurinkovarjoihin. Kannattaa olla tarkkana myös pöytämateriaalien kanssa. Vesilasia ei tulisi jättää artwood- tai muovipöydälle aurinkoon pitkäksi aikaa, ettei lasi pala kiinni tuotteen pintaan, Ilvonen muistuttaa.

Kalusteiden kannalta mökkipaikan tuulisuus ja kesäiset ukkosmyrskyt on hyvä ottaa huomioon. Mökiltä lähtiessä tulisi sulkea aurinkovarjot ja tarkistaa, että kalusteryhmät ovat tukevasti paikoillaan.

– Kevyemmät kalusteet saattavat kärsiä kovista tuulista. Iskun kesäkalusteet on kuitenkin yritetty kehittää Suomen kovia sääolosuhteita kestäviksi. Kun ostaa laadukkaan ja vankkarunkoisen kalusteen, ei se pienestä pelästy, sanoo Ilvonen.

Yksi Iskun suosituista trendituotteista on riippukeinu, joka on helppo siirtää paikasta toiseen omien toiveiden mukaan.

– Riippukeinu on hauska, vähän erilainen lepotuoli, jonka saa vietyä hyvin vaikka mökkirantaan – mikäs siinä on sitten pidempäänkin viihtyä ja rentoutua!


Psst! Kurkkaa myös vinkkimme paljun hankintaan.

Psst! Katso Iskun koko kesäkalustevalikoima.