| Mökin valinta ja rakentaminen, Mökkitrendit, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Rännit reilaan mökillä – Torju tukokset ja ruoste syyshuollolla

Mökin rännit tursuilevat syksyn tullen puiden lehtiä ja roskia. Syksyinen huolto-operaatio kannattaa tehdä – muuten riskinä on rännien ruostuminen.

Rännin puhdistuksen kanssa ei ole pakoilemista. Katolle ja ränneihin tippuneet lehdet ja roskat padottavat vettä. Jos vesikouruja ei säännöllisesti puhdisteta, ruostuttaa ränniin jäänyt vesi ajan myötä vesikourun pohjan puhki. Tällöin vesi pahimmassa tapauksessa valuu alas talon ulkoverhousta myöten, mikä lisää siihen kohdistuvaa rasitusta.

Puhdista rännit ”hyvän sään aikana”

Tavallisesti kerran vuodessa tehtävä katon ja rännien puhdistus riittää. Katolle voi toki olla tarpeen kivuta useamminkin, etenkin mikäli talon vieressä kasvaa paljon puita, joista varisee lehtiä ja neulasia suoraan katolle.

Rännien puhdistukselle paras ajankohta on syksyllä, ennen liukkaiden kelien tuloa. Ajankohdan kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä lumen ja jään tullen ollaan puhdistuksen suhteen jo myöhässä.

Jatkovarsi ja turvavaljaat kehiin

Pehmeä harja on katolle paras. Yksikerroksisten mökkien omistajille on kaupoissa tarjolla useita jatkovarrellisia työkaluja, jolla rännien puhdistus käy sujuvasti maasta käsin. Asianmukaiset turvavälineet ovat tarpeen, mikäli toimenpiteet tehdään katolta tai tikkailta käsin.

Jos mökin katolle kipuaminen alkaa iän tai kiireen myötä painaa, on putsaustyöt syytä jättää suosiolla ammattilaisille. Verotuksen kotitalousvähennyksen voi hyödyntää myös mökillä.

Esimerkiksi Fiskarsilta löytyy jatkovarteen liitettävä työkalu vesikourujen puhdistukseen.

Lähde: Siivous.info, Lähitapiola

Lue myös vinkit mökin syyshuoltoon ja katso, mitä hyviä puolia on mökin rakentamisessa talvella!