| Mökin valinta ja rakentaminen, Mökkitrendit, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Haaveissa mökki – Mistä kaikki sai alkunsa?

Harvan kolmikymppisen pariskunnan lähitulevaisuuden haaveissa on hankkia mökki ja elää hiukan toisenlaista eloa arkielämän rinnalla mökkimaisemissa.

Ennemminkin mökkihaave on herättänyt ihmettelyä ja kysymyksiä – miksi ei sijoittaisi esimerkiksi elämyksiin, jotka eivät ole sidottu yhteen paikkaan?

Meille taas mökkeily on ollut aina osa elämää.  Parhaat muistot lapsuudesta ja nuoruudesta on jollain tavalla sidottu niihin maisemiin – rantaleikit dyynien varjossa, yllätysvieraat, lettukestit, kalareissut isän kanssa, coronan peluu, sunnuntain aamusaunat, huikeat auringonlaskut, juhannuskokko, mökkikauden päättäjäiset – hyviä hetkiä voisi listata vaikka kuinka. Näitä hetkiä haluamme tarjota myös kaksivuotiaalle jälkikasvulle, jotta kaupunkielämän vastapainoksi luonnon ihmeet eivät jäisi vain Avaran luonnon armoille.

Aluksi pohdittava eri vaihtoehdot

Kun molempien toiveet ja haaveet mökistä yhdistyvät, on helppo lähteä toivetta tekemään todeksi. Meillä se tarkoitti kolmea vaihtoehtoa, joita lähdimme puntaroimaan. Ensimmäinen vaihtoehto oli hankkia jo valmis mökki tontteineen, jonka voisi pienellä (tai isommalla) fiksauksella saada itselle mieluisaksi. Toinen vaihtoehto oli löytää huonokuntoinen mökki hyvällä tontilla, jossa infra olisi jo valmiina, mutta mökki siinä kunnossa, että sen voisi purkaa ja rakentaa uuden tilalle. Kolmas vaihtoehto oli löytää pelkästään tontti, jossa kaikki pitäisi aloittaa alusta alkaen.

Itse rakentamalla saa toiveiden mukaisen mökin

Mitä enemmän tutustuimme tarjontaan, sitä varmemmaksi tulimme siitä, että vaikka kolmas vaihtoehto vaatisi eniten työtä, olisi se varmasti kaiken ahkeroinnin arvoista.

Mökkimarkkinoita kahlatessa nimittäin huomasi, että muistoille oli lyöty kova hinta. Se, että mökki on tuottanut iloa vuosikymmenien ajan, ei poista sitä tosiasiaa, että siitä ei ole ehkä tuottamaan sitä tulevina vuosina. Kohtuukuntoisisista mökeistä korjaamalla olisi saanut kyllä aivan kivan, mutta ei oikein koskaan sellaista kuin itse haluaisi. Vaatimukset ovat nousseet, niin myös meillä, ja kaikki moninaiset toiveet yhdistyvät parhaiten koskemattomalla tontilla.

Moderni mökkimme nousee puhtaan järven rannalle, upeisiin kalliomaisemiin, mustikkamaille, tunnin ajomatkan päähän kotoamme. Haaveesta olemme siirtyneet toteutuksen puolelle – tervetuloa seuraamaan matkaamme kohti mökkielämää!

Lue myös, että kuinka löydät tonttikaupoilla sen oikean?