| Kustannukset ja rahoitus, Mökin valinta ja rakentaminen, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Avaimet käteen vai hartiapankki?

Hyvä suunnittelu oikoo mökkirakentamisen mutkat

Sauna oman metsän rannassa on haave, joka elää vahvasti suomalaisen mielissä. Samalla suomalaisten pitkä mökinrakennusperinne näyttää asiantuntijoiden mukaan murentuvan ja yhä useampi haluaa mökin valmiina rantaan

– Vapaa-ajan asunnot ovat yhä varustellumpia ja kesämökeistä tehdään entistä enemmän kakkoskoteja. Mökin rakentamisessa onkin hyvä huomioida samat asiat kuin omakotitaloprojektin toteutuksessa, toteaa Finsilvan maankäyttöasiantuntija Jukka Suhonen.

Tämän lisäksi rakennuspaikka vaikuttaa Suhosen mukaan mökkiprojektiin ratkaisevasti. Haastavalla tontilla kustannukset voivat karata käsistä, esimerkiksi kunnollisen tieyhteyden rakentaminen voi maksaa kymmeniä tuhansia euroja.

– Mökkitontin hyvä sijainti valmiiden teiden äärellä on ehdoton etu rakentamisessa, mikä on huomioitu Finsilvan tonteilla kautta linjan. Useimmilla tonteillamme on myös sähköliittymä valmiina, kertoo Suhonen.

Sopiva mökin rakennustapa säästää kukkaroa ja hermoja

Mökin saa pystyyn niin perinteisellä hartiapankilla kuin avaimet käteen -toimituksella. Suhosen mukaan molemmissa vaihtoehdossa on puolensa.

– Muuttovalmis mökki on oiva ratkaisu, jos ei ole aikaa tai erityistä intohimoa paneutua rakentamiseen. Hartiapankilla osaava rakentaja puolestaan voi säästää pitkän pennin ja mökin suunnittelu voi olla vapaampaa, mutta aikaa palaa toki enemmän.

Suhonen muistuttaa, että valmismökin ja itse rakentamisen välillä voi hyvin myös luovia ja irrottaa projektista osia oman osaamisen mukaan. Esimerkiksi sisätöissä on useita työvaiheita, jotka tyydyttävät rakennusintoa ja tuovat samalla hieman säästöjä. Jos taitoa riittää perustusten ja pystytyksen tekoon voi kokonaiskustannuksia karsia kovemmin. Myös apumiehenä tai -naisena toimiminen usein laskee hintaa.

– Kilpailutus kannattaa. Voi esimerkiksi miettiä, tilaako mökin toimittajalta myös rakennuspalvelut vai löytyisikö projektiin osaava paikallinen rakentaja, mikä voi osoittautua hyvinkin kannattavaksi, vinkkaa Suhonen.

Hyvin suunniteltu – puoliksi tehty

 Mökin rakentaminen ajoittuu tavallisimmin loppukevääseen ja kesään, jolloin vilinää riittää niin mökkitoimittajien ja -rakentajien kuin lupaviranomaisten pakeilla aina ruuhkaksi asti. Varsinkin avaimet käteen -rakentamisessa ajoissa keväällä tai edellisenä syksynä aloittava välttää ruuhkat. Hyvään suunnitteluun ja vaihtoehtojen kilpailutukseen kannattaa aina varata aikaa.

– Talopakettien sisällöissä ja asennusvalmiudessa voi olla merkittäviä eroja, eikä hinta välttämättä sisällä kaikkea tarvittavaa. Mökkitoimittajien tarjouksiin kannattaakin tutustua huolellisesti. Varsin tavallista on, että paketin hintaan on laskettu vain puuosatoimitus, josta on vielä matkaa rakentamisen kokonaiskustannuksiin.

Mökkipaketin ohella rakentamisen kustannuksiin sisältyvät perustusten ja pystytyksen kulut sekä sähköliittymän ja vesi- ja viemärijärjestelmien kustannukset. Hyvä suunnittelu pitää budjetin aisoissa ja maksaa itsensä takaisin.

– Kustannusten kannalta tärkeimmät päätökset tehdään suunnitteluvaiheessa, kuten materiaalien ja lvis-tekniikan ratkaisut. Hyvällä suunnittelulla mökki saadaan mitoitettua tarkasti omiin tarpeisiin ja vältytään liian kalliilta rakenneratkaisuilta sekä ylenpalttisilta neliöiltä, toteaa Suhonen.

Lue myös vinkkimme mökkitontin suunnan valintaan!