| Mökin valinta ja rakentaminen

Ilmansuuntien merkitys mökkitonttikaupoilla

Pohjoistuulta vai aamuaurinkoa? Vetääkö länsi puoleensa vai kutsuuko itä?

Ilmansuunnat näyttelevät helposti isoa roolia tonttikaupoilla. Moni haikailee etenkin länteen ja etelään avautuvien rantatonttien perään, mutta usein ilmansuuntaa ratkaisevampaa on tontin koko ja muoto.

– Isolla tontilla ilmansuuntien merkitys laskee ja hyvällä suunnittelulla epäsuotuisemmallekin rantatontille saa sijoitettua unelmiensa mökin. Joku haluaa siemailla aamukahvit aurinkoterassilla ja toinen taas grillata illan viimeisissä säteissä, kertoo myyntijohtaja Jari Koivisto Kiinteistömaailmasta.

Omat toiveet kannattaakin kartoittaa ja kertoa arkkitehdille, jolloin rakennuksen ohella myös luonto, aurinko ja tontin muoto saadaan tukemaan käyttötarkoitusta parhaalla tavalla.

Yhdistele aurinkoa ja varjoa sopivassa suhteessa

Ilmansuuntien ohella myös tuulensuunnat kannattaa pitää mielessä tonttikaupoilla. Pohjoistuulilta voi hakea suojaa esimerkiksi puuston avulla. Myös tontin asemakaavalla voi olla yllättävän suuri merkitys. Yhdessä rakennusluvan kanssa ne määrittävät, mihin ilmansuuntaan ja mihin kohtaan tonttia on mahdollista rakentaa.

– Kattosuunta voi olla kaavassa ennalta määritelty, mutta tällöinkin huoneistosuunnissa on pelivaraa, jotka hyvällä arkkitehtisuunnittelulla saadaan huomioitua. Etenkin makuu- ja työhuoneet kannattaa piilottaa paahteelta, toteaa Koivisto.

Välittäjän mukaan suomalaiset rakentavat mieluiten pohjois-eteläsuuntaisesti, jolloin suurin osa talon ikkunoista on auringonkierron mukaisesti itään ja länteen. Vapaa-ajan asunnoissa myös terassien ja ulkoilualueiden sijaintia kannattaa etukäteen pohtia. Vaikka kesällä aurinko paistaakin päivän mittaan lähes joka suunnalta ja valoa riittää pitkälle yöhän, on länsi-eteläsuunnassa aina lämpimintä ja aurinkoisinta. Etelärinteessä varjoja myös syntyy vähiten kaikkina vuodenaikoina.

Millainen tyyppi, sellainen tontti

Alta löydät Kiinteistömaailman välittäjien suositukset ja vinkit tonttien käytöstä kunkin ilmansuunnan mukaan:

Etelätontti auringonpalvojalle:

+ Tontti on hyvin valoisa ja auringonpaisteesta voi nauttia koko päivän. Useimmille kasveille otollisin ilmansuunta.
Etelätontti sopii erityisesti sinulle, joka rakastat aurinkoa – aamusta iltaan.

Länsitontti iltaruskon ihailijalle:

+ Halutuin ilmansuunta, jonka avulla taltioit viimeisetkin auringonsäteet.
Länsitontti sopii erityisesti sinulle, joka nautit aamun raikkaudesta ja illan aurinkokylvystä.

Itätontti aamuvirkulle:

+ Tontti kylpee aamuauringossa, mutta säästyy iltapäivän paahteelta. Illan viiletessä nukkumalämpötila pysyy sopivana. Vastarannan auringonlasku on kaunista katseltavaa.
Itätontti sopii erityisesti sinulle, joka nautit herätä aamun ensisäteisiin, mutta vietät yösi mieluiten viileässä.

Pohjoistontti paahdetta pakoilevalle:

+ Tontti on miellyttävän viileä, eikä kuumene liiaksi kesälläkään. Aurinko valaisee vastarannan kauniisti ja nautit upeista maisemista.
Pohjoistontti sopii erityisesti sinulle, joka et auringon suorasta porotuksesta perusta. Esimerkiksi aktiiviharrastajille tai ulkona paljon puuhaileville miellyttävä vaihtoehto.

Laajasta tonttivalikoimastamme löydät omalle ilmansuunnallesi unelmien mökkitontin!

Lue myös Jutan vinkit mökkitontin ostajalla.