| Metsätalous, Tiedotteet

Luontopääomayhtiö Finsilva teki ennätystuloksen – liikevaihto ja liiketoiminnan muut tuotot nousivat 43,5 miljoonaan euroon

Finsilva Oyj
Tilinpäätöstiedote 1.1.–31.12.2023

Suomen suurimpiin metsänomistajiin lukeutuvan Finsilva Oyj:n ensimmäinen kokonainen tilikausi (1.1.–31.12.2023) uutta strategiakautta oli erittäin tuloksellinen. Uuden strategiansa mukaan Finsilva on metsä- ja luontopääomayhtiö, joka tuottaa taloudellista, sosiaalista ja ekologista hyvinvointia luonnosta.

Finsilvan perusliiketoiminta metsätalous oli vahvaa, ja suotuisassa markkinassa ja kohonneiden puun markkinahintojen myötä liikevaihto nousi vuonna 2023 yli 35 miljoonaan euroon.

”Mahdollistimme uusiutuvan energian lisäämistä useilla merkittävillä tuulivoiman kehittämissopimuksilla. Uusilla luontopääomaliiketoiminnoilla oli myös merkittävä taloudellinen vaikutus, ja ne nostivat liiketoiminnan muut tuotot yli 8 miljoonaan euroon”, Finsilvan toimitusjohtaja Juha Hakkarainen sanoo.

Kokonaisuudessaan Finsilva ylsi vuonna 2023 historiansa parhaaseen tulokseen: liikevoitto oli 35,5 miljoona euroa ja tilikauden tulos 26,3 miljoonaa euroa.

”Erityisen ilahduttavaa liikevoiton kasvussa oli tuloksen muodostuminen useammasta eri lähteestä. Yhtiön metsätalouden monipuolistamiseksi on tehty työtä jo useampi vuosi ja tämä työ alkaa hiljalleen kantaa hedelmää”, sanoo Finsilvan hallituksen puheenjohtaja Olli Haltia ja jatkaa: ”Yhtiö on onnistunut elämään ajassa ja kehittämään toimintaansa markkinoiden antamien mahdollisuuksien mukaisesti.”

Kattavien korkosuojausten ansiosta kohonneet markkinakorot nostivat Finsilvan lainakustannuksia maltillisesti. Näin ollen markkinakorkojen nousulla sekä kustannusinflaatiolla ei ollut juurikaan vaikutuksia yhtiön kassavirtoihin tai strategian toteuttamiseen.

Finsilvan kaikki metsät on sertifioitu sekä PEFC- että FSC®-metsäsertifiointijärjestelmien mukaisesti. Tilikauden aikana Finsilva laseerasi oman monimuotoisuus- ja ilmasto-ohjelman ja otti kattavasti käyttöön Metsä Group Plus -metsänhoitomallin, jolla lisätään metsien monimuotoisuutta. Finsilvan toteutuneet investoinnit metsänhoitoon olivat n. 6,5 miljoonaa euroa.

”Talouden näkökulmasta metsä on meidän tuotantokoneistomme ja tärkein osa luontopääomaamme, joten on tärkeää pitää sen kunnosta hyvä huoli”, Hakkarainen sanoo.

Vuoden 2023 aikana Finsilva perusti kolme Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma METSOn mukaista yksityistä suojelualuetta. Lisäksi Finsilva perusti yhden Helmi-ohjelman mukaisen suojelualueen. Vuonna 2023 perustettujen suojelualueiden yhteispinta oli noin 200 hehtaaria.

”Strategiamme mukaisesti haluamme olla tunnettu edelläkävijä ja mielipidevaikuttaja kestävän metsä- ja luontopääoman vastuullisessa ja monimuotoisessa hyödyntämisessä. Tilikauden aikana osallistuimme aktiivisesti lukuisiin tutkimus- ja kehittämishankkeisiin”, Hakkarainen sanoo.

Vuoden 2023 avainluvut (2022):

  • Liikevaihto 35,4 M€ (27,3 M€)
  • Liiketoiminnan muut tuotot 8,2 M€ (0,9 M€)
  • Liikevoitto 35,5 M€ (21,4 M€)
  • Tilikauden tulos 26,3 M€ (14,6 M€)
  • Oman pääoman tuotto 37,6 % (35 %)
  • Omavaraisuusaste 33,3 % (29,8 %)

Lisätiedot ja haastattelut:

toimitusjohtaja Juha Hakkarainen, Finsilva Oyj
juha.hakkarainen@finsilva.fi
040 087 0867

hallituksen puheenjohtaja Olli Haltia, Finsilva Oyj
olli.haltia@dasos.fi
040 901 0338


Metsä- ja luontopääomayhtiö Finsilva Oyj on yksi Euroopan suurimmista yksityisistä ja itsenäisistä metsänomistajista. Finsilva omistaa noin 130 000 hehtaaria hyvin hoidettua suomalaista metsää. Yhdistämme ympäristöarvot ja markkinatalouden laittamalla luontopääoman tuottamaan kestävällä ja kannattavalla tavalla. Liiketoimintamme ytimen muodostavat metsätalous, uusiutuva energia ja kiinteistöjalostus. Kehitämme uusia metsä- ja maankäytön muotoja, jotka perustuvat ihmisen ja yhteiskunnan muuttuviin tarpeisiin. Yhtiön vuoden 2023 liikevaihto ja liiketoiminnan muut tuotot olivat 43,5 milj. euroa, ja sen omistavat Dasoksen metsärahastot ja Metsärahasto II Ky (Ilmarinen).