| Kustannukset ja rahoitus, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Mökkipakettien kilpailutus – vinkit ja kokemukset

Perusmallin mukainen valmiiksi pystytetty mökki vai arkkitehdin avulla aivan omanlaiseksi muunneltu kokonaisuus? Ota koppi Villa Lasin pariskunnan kokemuksista ja vinkeistä mökkipakettien kilpailutuksessa! 

Mökki- ja talopakettien kilpailutuksesta puhuttaessa suurin työ omassa päässä on tehty jo ennen varsinaista tarjousten pyytämistä. Meidän tapauksessa se tarkoitti sitä, että kävimme läpi käytännössä katsoen kaikki suomalaiset mökki- ja talovalmistajien perusmallistot läpi. Olimme etukäteen jo miettineet hieman sitä, minkä tyyppisen mökin ja saunan haluaisimme, mutta jätimme uusille ajatuksille mahdollisuuden. Loppujen lopuksi alkuperäinen ja lopullinen ajatus poikkesivat toisistaan yllättävän vähän.

Arkkitehti avuksi mökin suunnitteluun vai muunneltu perusmalli?

Arkkitehdin käyttäminen rakentamisessa on vaihtoehto, jota emme oman mökkimme kohdalla joutuneet hyödyntämään. Arkkitehdin apu olisi voinut tulla kysymykseen, jos emme olisi löytäneet mallistoista jo aika lähelle mieleistä kokonaisuutta. Mökkiä ja saunaa valitessa meidät yllätti positiivisesti se, että valmistajien perusmalliin oli helppoa tehdä jopa melko isoja muutoksia. Esittelymallien kanssa ei tarvitse olla naimissa, päinvastoin. Kokemuksemme mukaan ehdottamiimme muutoksiin vastattiin positiivisesti. Eli esittelymallien tehtävä on olla enemmän ajatuksen herättäjiä. Jokainen rakennus kuitenkin piirretään erikseen.

Kartoitusvaiheessa mökkipakettien myyjiä ei tarvitse vielä häiritä, sillä perusmallien hinnat löytyvät helposti jo netistä. Myös pakettien kilpailutus on loppujen lopuksi aika kivuton ja helppo vaihe. Lähdimme siitä, että pyydämme tarjouksen tietenkin vain niistä malleista, jotka ovat mieleemme. Loppusuoralla meillä kilpaili kahden eri valmistajan sauna ja mökki, joista pyysimme tarjoukset. Halusimme välttää ristikkäistilauksen, joten päätimme ottaa molemmat rakennukset samalta valmistajalta, vaikka rakennukset toimitettaisiinkin eri aikaan.

Ennen tarjouksen pyytämistä on myös hyvä päättää, mitä kaikkea tarjoukseen sisällytetään ja mitä ei. Kaikki näkyvät puumateriaalit kuuluvat perustoimitukseen, mutta halusimme itse hieman erilaiset pintamateriaalit, joten ne jätettiin tarjouksista ulkopuolelle. Näistä suunnitteluvaiheen päätöksistä olemme kirjoittaneet lisää täällä. 

Hirsirakennukset hintakilpailussa rinta rinnan

Meidät yllätti hieman se, että hirsirakennusten hintaerot olivat yllättävänkin pienet. Asia on ymmärrettävä, koska puun hinta on Suomessa melkein sama kaikille. Kukaan ei ole myöskään keksinyt prosessiin mitään mullistavaa, eli isompia hintaan vaikuttavia etuja ei ole suuremmilla toimijoilla pienempiin nähden – tai päinvastoin. Pieni ja paikallinen ei siis tarkoita mökkivalmistajien osalta halvempaa hintaa. Kuljetuskustannusten osuus on myös aika pieni, mikä johtuu osittain valtion tukiaisista. Eli senkään avulla lähellä valmistettavat rungot eivät saa suurta kilpailuetua suurempiin nähden.

Pystytyksen ja rakentamisen huomioiminen mökkipakettien kilpailutuksessa

Mökkiä ja saunaa rakennettaessa yleisin tapa on ottaa valmistajalta sateelta suojaan -pystytys, minkä jälkeen paikalliset timpurit rakentavat mökin loppuun. Mikäli tilaat valmistajalta myös pystytyksen, käydään sen hintaneuvottelut läpi tarjousvaiheessa. On varmasti helpompi saada hyvät rakentajat hieman pidempään kestävälle työmaalle. Samalla voit saada jonkin verran synergiaetuja, kun ammattilaiset (sähkö, vesi, muurari…) voivat työskennellä yhtäaikaisesti molempien rakennusten kimpussa.

Järkevä tarjouslaskija jättää varmasti ensimmäiseen tarjoukseen hieman liikkumavaraa, joten hyville tuntipalkoille pääsee, kun hieman pyytää tarkistamaan hintaa vielä alaspäin ennen kaupan lukkoon lyömistä. Televisiosta tutut ”hulluhan se ei ole, joka puolta tarjoaa” voi unohtaa saman tien. Tavoitteeksi kannattaa ottaa 3–7 prosentin alennus, joka on varmasti otettu huomioon jo alun perinkin.