| Artikkelit, Metsätalous

Metsästäjät ovat metsänomistajan silmät ja korvat

Metsästäjien välittämät havainnot metsistä ovat arvokasta tietoa, jota käytetään metsänhoidon suunnittelun tukena. Finsilva tekee yhteistyötä vajaan 500 metsästysseuran kanssa. Mäntän metsästysyhdistys ry on toiminut Finsilvan omistamilla mailla jo vuodesta 1930 lähtien.

Metsänomistajien ja metsästäjien välillä vallitsee nykyään lähes symbioottinen suhde. Perinteikkään Mäntän metsästysyhdistyksen puheenjohtaja Pasi Silvonen kuvailee metsästäjien roolia metsien valvojiksi.

– Kuljemme silmät auki alueillamme ja raportoimme metsänomistajalle kaikesta huomiota herättävästä, kuten puutuhoista, tietuhoista, roskaamisesta ja muista vastaavista. Seuraamme myös tarkasti, että mitä eläimiä ja kuinka paljon vaikkapa pienpetoja alueilla pyörii. Tämä on ihan keskeinen osa nykypäivän metsästystä, Silvonen sanoo.

On siis luonnollista, että Finsilva tekee mielellään tiivistä yhteistyötä niin Mäntän metsästysyhdistyksen kuin muidenkin metsästysseurojen kanssa.

– Metsästysporukat ovat yksi tärkeimmistä sidosryhmistämme ja aktiivisimpia metsissämme liikkujia. Metsästäjiltä saamme arvokasta tietoa suoraan metsistämme, ja riistakantoja sääntelemällä metsästäjät auttavat muun muassa estämään hirvieläinten aiheuttamia taimivahinkoja ja ennaltaehkäisemään tieliikenneonnettomuuksia, Finsilvan toimitusjohtaja Juha Hakkarainen toteaa.

Myös satunnainen metsien virkistyskäyttäjä hyötyy aktiivisesta metsästystoiminnasta. Mäntän metsästysyhdistys on esimerkiksi rakentanut laavuja, jotka ovat kaikkien metsissä liikkuvien käytettävissä. Finsilva on tarjonnut rakentamiseen ja polttopuihin tarvittavat puut, ja seura on hoitanut toteuttamisen.

Mäntän metsästysyhdistys – herrajahdeista nykyaikaiseksi elinvoimaiseksi seuraksi

Finsilva vuokraa alueitaan pääasiassa paikallisille metsästysseuroille, jotka ovat aiemminkin toimineet samoilla alueilla. Mäntän metsästysyhdistys on hyvä esimerkki tällaisesta toiminnan jatkuvuudesta. Se on perustettu vuonna 1930 Serlachiuksen teollisuustoiminnan ympärille Mänttään. Seuran jäsenistö koostui alussa lähinnä yhtiön työntekijöistä.

 – Yhtiössä oli selkeä rooli metsästyksellä ja siihen satsattiin. Palkkalistoilla oli iso liuta riistanhoitajia, jotka mahdollistavat puitteet metsästykselle. Puhuttiin herrajahdista, koska alkujaan jäsenemme olivat suurimmaksi osaksi yhtiön johtohenkilöitä. Seuramme osallistui useisiin metsästyksiin, joissa oli mukana yhtiön arvovaltaisia vieraita. Kuninkaita ja valtiovieraita on ollut mukana metsästämässä kanssamme, Silvonen kertoo.

Mäntän metsästysyhdistys metsästää edelleen lähinnä samoilla G. A. Serlachiuksen aikoinaan omistamilla mailla, jotka sittemmin ovat siirtyneet Finsilvan omistukseen. Yhteensä seuralla on 18 000 hehtaaria metsästysalaa Virroilla, Keuruulla, Jämsässä, Kurussa ja Mänttä-Vilppulassa. Seuran toiminnan keskipiste löytyy Ylöjärven Kurusta, jossa sillä on talkoovoimin kunnostettu metsästyskämppä.

Nykyään seuran jäseneksi päästäkseen ei tarvitse kuulua herrakerhoon, mutta valinnassa on silti omat kriteerinsä, joista pidetään kiinni.

– Mukaan voi hakea, jos on ensin kaksi suosittelijaa nykyisistä jäsenistämme. Sen jälkeen haastattelemme hakijan ja jos hän vaikuttaa sopivalta niin toivotamme hänet tervetulleeksi. Seuramme nykyiset jäsenet osallistuvat aktiivisesti niin metsästykseen kuin talkoisiin, ja samaa odotamme myös uusilta jäseniltä. Olemme lähes 50 jäsenen elinvoimainen seura, Silvonen sanoo.

Tiivis yhteistyö on kaikkien etu

Keväällä 2023 Finsilva alkoi vuokrata alueidensa metsästysoikeuksia itse. Aiemmin alueiden metsästysvuokraoikeuksia oli hallinnoinut Metsäliitto Osuuskunta. Metsästysoikeuksia itse vuokraamalla on tarkoitus lisätä yhteistyötä ja Finsilvan tunnettuutta metsästäjien keskuudessa.

– Toivomme, että seurat jatkavat entiseen malliin tärkeää työtään ja että jatkossa Finsilvan nimi käy entistäkin tutummaksi metsästysseuroille ja metsästäjille, Hakkarainen toteaa.

Finsilvan hallitus tapasi Mäntän metsästysyhdistyksen väkeä Kurun maastoissa syksyllä 2023. Seuralla oli jo ennestään läheiset välit Finsilvalle metsätalouden palveluita tuottavaan Metsä Groupiin ja nyt keskusteluyhteys on aiempaa vahvempi myös suoraan Finsilvan suuntaan.

– Finsilva on meille keskeinen kumppani ja metsäalojen vuokraaja. Yhteistyömme on ollut mutkatonta ja nyt tunnemme toisemme entistäkin paremmin, mikä auttaa käymään aktiivista keskustelua, Silvonen sanoo.