| Mökkitrendit, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Tunnelmoi juhannuskokolla

Juhannuskokko luo tunnelmaa yöttömässä yössä. Vaikkei kokkoja enää tuikata tuleen pahojen henkien karkottamiseksi, on vanha juhannusaattoyön perinne edelleen elämys vailla vertaa. Näillä vinkeillä käy kokon sytytys sujuvasti.

Oma mökkiranta on usein ihanteellinen paikka juhannuskokolle ja monelle kokko on myös käytännöllinen tapa polttaa pois vuoden aikana pihapiiriin kertyneitä risuja ja muuta käsittelemätöntä puuta. Hetken mielijohteesta kokkoa ei kuitenkaan kannata koota. Valmistelussa on hyvä ottaa niin luvat kuin turvallisuus huomioon.

Näin nautit kokosta omalla mökillä

Tarkista metsäpalovaroitukset

Juhannuskokon sytyttäjä on vastuussa mahdollisista vahingoista. Metsäpalovaroituksen ollessa voimassa, on juhannuskokon tai muun avotulen teko varoitusalueella kiellettyä. Kokkoon tarvitaan myös maanomistajan lupa.

Valitse sopiva paikka

Huomioi kokon paikan valinnassa palon leviämisvaara ja kokoa kokko palamattomalle alustalle, etäälle rakennuksista ja puustosta. Poista palava kasvillisuus kokon alta ja riittävän laajalta alueelta sen ympäriltä. Tarkista ennen sytyttämistä myös tuulen suunta ja voimakkuus.

Polta puhdasta puuta

Hyvä kokko on tukeva, muttei liian tiivis. Muista jättää puita pinotessa kekoon ilmarakoja, jotta kokko palaa hyvin. Älä polta muoveja, maalattua puuta tai muuta ympäristölle haitallista. Sekahalko tai helposti kosteanakin syttyvä koivu ovat hyviä kokon aineksia.

Sytykkeet pelastavat sadesäässäkin

Kokko syttyy kevyessä sateessakin, kunhan sytykkeitä on riittävästi. Unohda arvaamattomat ja ympäristölle haitalliset sytytysnesteet. Sen sijaan varaa sytytykseen kuivuneita irto-oksia, tuohta, sahanpurua tai puusilppua. Sadesäällä sanomalehtipaperi on myös hyvä sytyke. Ei sytykkeitä ilman sammutusvälineitä – varaa lähelle riittävä vesivaranto ennen kuin sytytät.

Muista valvoa tulta

Älä jätä kokkoa vartioimatta, pidä silmällä tulta ja ympäristöä koko palamisajan. Sammuta lopuksi hiillos runsaalla vedellä, jottei se jää kytemään.

Aina voi lähteä myös kylille!

Jos kokko kaihertaa, muttet ehdi tehdä omaa, kannattaa suunnata kylille. Monella paikkakunnalla kokosta ja juhannustunnelmasta voi nauttia yleisellä rannalla. Kurkkaa netistä tai paikallislehdestä oman alueesi juhannustarjonta ja retkeile kokon ääreen tai juhannustansseille.

Lähde: Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö

Lue myös vinkkimme Juhannuksen ruokiin!