| Mökkitrendit, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Parhaat tuliaiset mökille

Edessä kesäpäivä tuttavien tai sukulaisten mökillä? Lue vinkit parhaisiin mökkituliaisiin ja yllätä isäntäväki iloisesti!

Kun saa kutsun mökille, on mukava tapa viedä mennessään jotakin kaunista tai hyödyllistä. Listasimme alle ideoita – valitse suosikkisi tai vie vaikka kaikki!

Huomioi lisäksi, että kesäasunnoilta on usein matkaa kauppaan. Soita mökkiläisille etukäteen ja kysy, tarvitsevatko he kaupasta jotakin.

1. Kipaise torilla

Mikäpä ilahduttaisi useamman päivän mökillä olleita paremmin kuin korillinen tuoreita torin antimia? Iso satsi mansikoita on aina kesäpäivän kohokohta ja loistava tuliainen mökille, mutta voit hankkia ruokapöytään myös uusia perunoita, tuoreita vihanneksia ja tuoksuvia yrttejä.

2. Käväise kirpparilla

Jos sinulla on hieman aikaa, kierrä kirpputoreja ja tee kesän parhaat löydöt. Kirppareilta voit hankkia esimerkiksi pelejä, leluja, astioita tai mökin sisustukseen sopivia esineitä.

3. Muista viherpeukalot

Jos mökin asukkaat viihtyvät puutarhassa, on hyvä tuliaisidea hankkia puutarhavälineitä, kuten pieni lapio ja hansikkaat, sekä kukkia, taimia tai siemeniä.

4. Valitse lukemista

Laiturinnokassa tai riippukeinussa on mukava tarttua paperilehteen tai pokkariin. Valitse viemisiksi esimerkiksi muutamia aikakaus- tai ristikkolehtiä tai päivän sanomalehti. Dekkarinystävä arvostaa hyvää jännitystarinaa, ja lomalla on aikaa syventyä vaikka kiinnostavan henkilön elämäkertaan.

5. Kokoa käytännöllistä

Jatkuvasti kuluvat tuotteet, kuten pesuaineet, ovat viisas vaihtoehto – niitä tarvitaan aina. Valitse esimerkiksi upea käsisaippuapullo, joka on ihana laittaa esille, tai osta tyylikäs setti saman sarjan erilaisia suihkugeelejä. Keittiöön voit hankkia esimerkiksi kotimaisen valmistajan biohajoavan tiskiaineen ja nestesaippuan, ja kokonaisuus täydentyy ekologisella bambutiskirätillä.

6. Huomioi mökkiolosuhteet

Mökkituotteita hankkiessa kannattaa pitää mielessä olosuhteet. Esimerkiksi pyyhkeinä toimivat erinomaisesti keveät hamam-pyyhkeet, jotka menevät pieneen tilaan ja kuivuvat mökin terassilla tai veneen kannella ihan hetkessä. Hamam-pyyhkeet ovat miellyttävän pehmeitä, ja valikoimaa on runsaasti sekä pikkupyyhkeinä että kylpypyyhekoossa.

7. Hemmottele kulinaristeja

Leivo mökille kesäisiä herkkuja raparperista, marjoista ja omenoista. Jos porhallat viikonlopun viettoon suoraan töistä, osta matkaan viinipullo ja laadukkaita juustoja.

8. Turvaudu klassikkoon

Kahvi ja tee ovat aina hyviä vaihtoehtoja, sillä keskimääräinen suomalainen nauttii lähes 10 kiloa kahvia vuodessa. Varmista kuitenkin, että tiedät, millainen keitin mökillä on. Juovatko mökkiläiset esimerkiksi pannu-, mutteripannu- vai suodatinkahvia tai valitsevatko he mieluiten kofeiinittoman version?

9. Laadi lahjakortti

Jos pieni rehkiminen ei haittaa sinua, kirjoita mökkiläisille lahjakortti, jossa lupaat leikata ruohon, pestä saunan tai hakata pinon halkoja. Yhdessä tekemällä kesäpuuhat muuttuvat hauskaksi ajanvietteeksi.

10. Tee itse!

Erityisesti itse tehty mökkituliainen jää mieleen. Virkkaa soma siivousliina, valmista ekologinen mehiläisvahakääre muovikelmun korvikkeeksi, askartele pieni kirjanen kesän parhaille resepteille tai kokoa aina yhtä hyödyllinen saunavihta.

Vie lisäksi mukanasi roppakaupalla rentoa ja aurinkoista kesämieltä!

Lue myös vinkit parhaisiin mökkipeleihin.