| Mökkitrendit, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Päivitä mökin sisustus kesäkauteen pienillä vinkeillä

Omalla mökillä tärkeintä on rento tunnelma. Ota sisustuksessa rohkeasti vapauksia, mutta kiinnitä samalla huomiota myös käytännöllisyyteen.

Näillä muutamilla vinkeillä luot helposti uniikin mökkityylin tai uudistat vanhaa.

Mökkisisustus miljöön mukaan

Onko kesäkotinasi soma mummonmökki, hulppea saaristo- tai järvenrantahuvila vai rosoinen erätorppa? Hyvä keino harmonisen tunnelman luomiseksi on sovittaa mökin sisustus rakennuksen henkeen ja ympäröivään miljööseen.

Anna valon tulvia sisälle ja ammenna inspiraatiota tontin piirteistä niin materiaalivalintoihin kuin koriste-esineisiin. Koristeet syntyvät vaikkapa oman tontin kasveista ja rantakivistä.

Nyrkkisääntö on, että suomalaisille mökeille sopivat aidot luonnonmateriaalit, kuten pehmeät sisal, puuvilla ja pellava, joita voit yhdistellä helposti puun, kiven ja keveän rottingin kanssa.

Vaaleilla pinnoilla lisätilaa

Vaaleat seinät ja lattiapinnat tuovat pienen mökin ilmeeseen reippaasti valoa ja avaruutta. Puu on suosittu mökkisisustuksen materiaali, joka kuitenkin tummuu ajan myötä. Kellastuneen hirsimökin ilmeen piristät helpoiten raikkailla ja yksinkertaisilla kalusteilla ja tekstiileillä. Myös valaistuksen parantelu auttaa vaivaan. Innokkaimpien kannattaa tarttua pensseliin ja sutia vanha lattia tai kellastuneet seinälaudat valkoisiksi.

Valkoisen sävyt viilentävät auringon porottaessa ja korostavat muita kesän värejä jo pienissä määrin – vaikkapa vain ovissa tai ikkunanpokissa käytettynä. Jos maalarinvalkoinen tuntuu liian terävältä kontrastilta, kokeile puun pariksi kevyesti tummanruskealla taitettua valkoista.

Muista tasapaino

Mökin entraus kannattaa aloittaa siivouksella ja kierrätyksellä. Kun karsit sisätiloista turhaa, mökin ylläpito helpottuu ja ympäröivä luontokin pääsee paremmin oikeuksiinsa. Varmista, että tavaroille on oma paikkansa ja että huonekalut palvelevat tarkoitustaan.

Selkeä sisustus syntyy, kun valitset yhden sisustustyylin ja käytät keskenään samansuuntaisia värejä. Puuvoittoiseen sisustukseen voi tuoda kontrastia ja modernia henkeä ripauksella kylmiä sävyjä – kokeile esimerkiksi viileää vihreää ja turkoosia. Pehmennystä puolestaan saat murretulla valkoisella, helmenharmaalla tai ripauksella lämpimän harmaata.

Ripaus luksusta

Pieni glamour piristää perinteiseenkin tyyliin sisustettua mökkiä. Juhlista mökkikauden avausta uusilla tekstiileillä ja kauniilla kukilla. Pehmeät pyyhkeet ja lakanat ovat luksusta lomailijoille, terassille kiinnitetty riippumatto kutsuu löhöilemään ja itsepoimitut leikkokimput luovat rennon juhlafiiliksen. Mökin tekstiileiksi kannattaa valita helposti puhdistettavia ja irroitettavia vaihtoehtoja.

 

Lue myös mökin rakennusvinkkimme!