| Mökkitrendit, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Mökkijoulun menu hurmaa helppoudella – nappaa vinkit omaan joulupöytääsi

Perinteiset maut ja helpot höysteet sopivat metsän keskellä vietetyn joulun kiireettömään tunnelmaan.

Mökkijoulun menu syntyy selkeistä aineksista. Nappaa menu mökin joulupöytään ja oikaise vinkeillä tarpeen tullen.

Kinkku kruunaa pöydän

Kinkku on joulupöydän perinteisin kunniavieras. Sopiva kinkku valitaan syöjien lukumäärän mukaan. Koot vaihtelevat parista kilosta yli kymmenkiloisiin kinkkuihin. Kinkun valinnassa kannattaa huomioida myös sulamisaika. Ennen paistamista kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin 10 astetta. Jos syöjien lukumäärä on pieni, voi kinkun helposti korvata porsaan ulkofileepalalla, jonka voi maustaa kinkun tapaan. Perinteinen kuorrute syntyy sinapista ja korppujauhosta. Kurkkaa kinkun paisto-ohjeet täältä.

Laatikoissa on varaa valita

Lempeä lanttulaatikko, pehmeä porkkanalaatikko, makea bataattilaatikko, maukas punajuurilaatikko ja perinteinen imelletty perunalaatikko. Laatikoista ei moni joulupöydässään tingi, mutta toteutustavassa on varaa valita! Perinteisten laatikoiden valmistusta voi helpottaa mm. käyttämällä valmiita soseita, joita on kaupassa saatavilla sekä pakasteina että viileäkaapista pötkönä. Valmislaatikoista on helppo tuunata kermaa, voita ja mausteita lisäämällä maukas jouluateria.

Joulukala pelastaa ähkyltä

Keveät kalaherkut raikastavat joulupöydän tarjontaa. Erilaisia kalaherkkuja löytyy runsain mitoin valmiina, mutta halutessaan aloittelevakin kotikokki valmistaa niitä kädenkäänteessä. Esimerkiksi graavikala syntyy helposti kotikonstein, eikä kalan suolaamiseen kulu kuin muutama minuutti. Kokeile vaikkapa terva- tai puolukkagraavattua lohta, ohjeet löydät täältä. Joulupöydän kalaklassikon, lasimestarin sillin, voi tehdä valmiista fileestä. Lämminsavulohi on näyttävä fileenä, ja aterialta ylijäänyt kala maistuu myös maukkaana lohitahnana.

Salaattia sekaan

Raikas salaatti on kevennys jouluaterioiden lomassa. Kokoa joulupöytään esimerkiksi vihreä salaatti, jonka juhlavoittavat juustot, pähkinät ja siemenet. Pirteä granaattiomena tai makea persimone sopii sekaan hyvin. Inspiraatiota tuoreisiin salaatteihin löytyy vaikkapa täältä. Perinteinen rosolli tai sienisalaatti on tuttu ja turvallinen valinta, klassiseen makuun käy hyvin waldorfinsalaatti.

Joulun helpot jälkkärit

Joulun jälkiruoissa vähemmän on usein enemmän. Ihastuttavan helppoihin jälkiruokiin voi hyödyntää muita joulun makuja. Hurmaa raikkaalla pipari-puolukkarahkalla, tuunaa ylijäänyt riisipuuro juhlavaksi jouluvanukkaaksi tai valmista jo etukäteen inkivääripäärynät. Kokeile suolaisenmakeaa kolapiirakkaa tai jalosta kaupan glögistä luksusversio. Makeiden herkkujen vastapainoksi jälkiruokapöytään voi nostaa maukkaan juustotarjottimen yhdessä suolakeksien, hillojen sekä taateleiden ja viikunoiden kanssa.

Lue myös vinkit joulusaunan valmisteluun!