| Mökkitrendit, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Kesytä riistareseptit – näillä vinkeillä onnistut kotikeittiössä

Syksyinen riistakausi tarjoaa makuelämyksiä parhaimmillaan – läheltä ja luomusti.

Kruunaa juhlapäivä maukkaalla riista-aterialla tai piristä arkea helpoilla riistaresepteillä. Mökkivalmiin vinkeillä haukkaat helposti hirveä tai puraiset poroa tuota pikaa.

Helppoa ja eettistä ruokaa

Riistan valmistaminen onnistuu ensikertalaiselta. Laadukas liha ei välttämättä perusmausteita kummempia kaipaa – liikkeelle pääsee hyvin jo suolan, pippurin ja sipulin turvin. Lisäksi voit varioida oman makusi mukaan muilla mausteilla.

Vaikkei valmistus juuri eroa naudan tai sian lihan käytöstä, kannattaa kypsentämisen kanssa olla tarkkana. Vähärasvaisuuden vuoksi riistan maku voi kärsiä liian pitkästä kypsennysajasta. Etenkin riistapaistien kohdalla paistomittari on kotikokin paras kaveri.

Vinkki! Hirvi kypsennetään 56–58 asteen sisälämpötilaan.

Marjaisa makupari toimii

Riistan kyljessä maistuvat metsäiset maut. Makuparina toimivat parhaiten marjahillot ja mausteet, jotka korostavat riistan aromia. Kokeile maustaa ateria katajanmarjalla. Tarjoa riistaherkku puolukka- tai karpalohillon tai mustaherukkahillokkeen kanssa.

Höystä juurevilla mauilla

Mehukkaat ja juurevat maut vievät riistan kylkiäisenä ruokailijoilta kielen mennessään. Varioi perinteistä perunamuussia lantulla tai bataatilla. Tai tarjoa riistapaistin ja pihvin kylkiäisenä marinoituja uunijuureksia tai -punajuuria.

Kokkaa riistakäristys kädenkäänteessä

Herkullinen riistakäristys syntyy helposti hirvestä tai porosta. Eksoottisemman riistan ystävä voi pistää pataan myös villisika- tai majavakäristyksen.

Sujauta valurautapataan tai kasariin 400g valitsemaasi riistaa, pekonia, olutta sekä suolaa, pippuria ja sipulin lohkoja. Hauduta liedellä tai uunissa noin tunnin ajan valitusta riistasta riippuen. Tarkista kypsyys, lisää tilkka kermaa. Tarjoa perunamuussin ja puolukkasurvoksen kera.

Haukkaa hirveä – helpot hirvireseptit

Lempeä hirvipata lämmittää talvipäivänä
Helpot hirvipyörykät kesyttävät kiireen
Simppeli riistasoppa syntyy sarvipäähän katsomatta

Puraise poroa – alkupalana tai pääruokana

Poroisat suupalat vievät kielen mennessään!
Maukas porokeitto maistuu lapinrieskan kyytipoikana

Lintua pataan

Murea sorsakeitto on syysruokaa parhaimmillaan
Mehevä olut-lintupaisti naamioi broilerinkin petolinnuksi

Lähteet: Jahtiriista, K-Ruoka, MartatRuoka.fi, Terveiset ravintoketjun huipultaValio

Joulun alla jälkiruoaksi on hauskaa askarrella piparkakkutalo suklaalevyistä!