| Mökkitrendit, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Juhlista talvea jäälyhdyllä!

Perinteisen jäälyhdyn teko on helppoa – tarvitset vain ämpärin ja vettä. Nappaa alta vinkit jäälyhtyjen valmistukseen sekä tuunaukseen.

Jäälyhty sopii koristeeksi pihaan ja terassille. Paukkupakkasilla lyhdyt syntyvät vauhdilla, ja useammalla ämpärillä pääsee jo tehtailun makuun.

Voit kokeilla muitakin muotteja, kuten kakkuvuokia. Maitotölkeissä saat tehtyä jäätiiliä, jotka ovat kauniita yksinään ja sopivat myös suuremman rakennelman palikoiksi.

Näin teet jäälyhdyn!

Jäälyhdyn ohje on yksinkertainen. Täytä ämpäri vedellä ja vie sanko ulos pakkaseen. Odota, että vesi jäätynyt siihen asti, että lyhdyn seinämät ovat noin 5 cm paksuiset. Nosta sanko hetkeksi sisään lämpenemään. Irrota jäälyhty kumoamalla sanko ylösalaisin maata vasten. Tee lyhdyn yläosan keskelle reikä napauttamalla kevyesti vasaralla. Kaada jäätymätön vesi pois tai hyödynnä se uuden jäälyhdyn valmistuksessa. Laita lopuksi kynttilä lyhdyn keskelle.

Tarkkaile jäädytysaikaa

Jäätymisajan kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä umpeen jäätynyt vesi rikkoo helposti muoviämpärin. Viiden asteen pakkasella lyhty valmistuu noin vuorokaudessa, –10 asteessa jäätymisaika on noin 12 tuntia ja –20 asteessa noin 5 tuntia. Halutessasi voit valmistaa lyhdyn metalliämpärissä, joka kestää jäätymistä paremmin kuin muovi.

Korista jäälyhty kukilla tai oksilla

Jäälyhtyyn voit lisätä näyttävyyttä erilaisilla koristeilla. Kokeile laittaa veteen kukkien terälehtiä, pihlajanmarjaterttuja, käpyjä, oksia tai vaikka hedelmiä. Joulun jälkeen kauniit koristeet syntyvät joulukuusen oksista. Leikkaa muutama havunoksa irti ja teippaa ne tyvestä kiinni sangon seinämään, vesirajan yläpuolelle. Näin oksat pysyvät jäätyessä paikallaan ja kehystävät kauniisti valmista lyhtyä.

Kokeile värejä ja kuvia

Jäälyhdyn voi myös värjätä, lisää vain valitsemaasi karamelliväriä veteen ja sekoita. Jäätynyttä lyhtyä voi koristella vaikkapa servettipaperista leikatuilla kuvilla. Ne on helppo kiinnittää lyhdyn pintaan sumutinpullolla – kostuta ensin pinta, lisää kuva ja sumuta vähän vettä päälle.

Veistoksellinen jäälyhty ilmapallolla

Pyöreän tai pisaran mallisen jäälyhdyn voit valmistaa ilmapallon avulla. Täytä ilmapallo vedellä ja nosta ulos jäätymään. Pallo on helppo sekä täyttää että jäädyttää taikinakulhossa. Huom! Ilmapallon muoto vaikuttaa lyhdyn muotoon. Korkean, pisaramaisen lyhdyn saat täyttämällä ison ilmapallon täyteen. Pyöreää lyhtyä tavoittelevan kannattaa valita pienempi pallo tai laskea palloon vähemmän vettä. Kuori lyhty pallon sisältä veden jäädyttyä. Koputa puukolla lyhdyn päälle tai kylkeen reikä kynttilälle ja valuta vesi pois. Pisaran mallisessa lyhdyssä reikä kannattaa tehdä kylkeen, pyöreässä lyhdyssä päälle.

Graafinen harkkolyhty maitotölkeillä

Komea harkkolyhty on helppo valmistaa maitopurkkimuoteilla. Täytä useita maitotölkkejä vedellä ja jäädytä ne ulkona läpikotaisin. Irrota jää muoteista ja kokoa jäätiilistä haluamasi mallinen lyhty – voit asetella jääkimpaleet pystyyn kehän muotoon, jonka keskelle jää paikka kynttilälle, tai latoa ne tiiliskivien tapaan poikittain, muurimaiseksi lyhdyksi.

Jäälyhdyillä voit vaikkapa valaista tien ulkosaunaasi. Lue täältä vinkit joulusaunan valmisteluun.