| Mökkitrendit, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Joulusauna kruunaa juhlan

Sauna kuuluu erottamattomasti suomalaiseen joulunviettoon, ja saunat lämpenevätkin pitkin aattopäivää.

Joulu on täynnä lämmintä tunnelmaa, jota täydentää perinteinen joulusauna. Aamuisen joulusaunan myötä siirryttiin entisaikaan arjesta juhlaan. Lempeä joulusauna virittää joulumielen suomalaiskodeissa tänäkin vuonna.

Joulusauna puhdistaa sielun ja ruumiin. Joulusaunan löylyissä rentoudutaan sekä nautitaan lokoisasta yhdessäolosta. Monelle joulusauna on harras hetki, jolle kannattaa varata kylliksi aikaa. Saunarauhasta ja löylyistä sopii nauttia omien tuntemusten mukaan – ohesta voit napata sopivat vinkit tunnelmointiin.

Sauna siivotaan ylhäältä alas

Sauna kannattaa valmistella joulun löylyttelyjä varten hyvissä ajoin tehdyllä siivouksella. Lakaise aluksi irtoroskat lattialta. Etene seuraavaksi ylhäältä alaspäin. Puhdista katto ja seinät. Pese lauteet lämpimällä vedellä, miedolla pesuaineella ja pehmeällä harjalla tai hankauspesimellä. Lämmin vesi avaa puun syyt ja tehostaa lian lähtöä. Huuhtele lauteet lopuksi kylmällä vedellä, mikä sulkee puun huokoset. Pese lattiat. Laita suojakäsineet käteen ja puhdista lattiakaivo. Siivouksen päätteeksi tuuleta sauna. Voit myös lämmittää saunaa hetken, jolloin se kuivuu nopeasti.

Tarkista kiukaan kivien kunto

Kiuaskivien ja puukiukaan arinan kunto on hyvä tarkistaa saunan pesun yhteydessä. Vääntynyt tai halkeillut arina joutaa vaihtoon, sillä se romahtaa herkästi lämmitettäessä. Lyö kiviä kokeeksi yhteen. Jos kivi murenee tai lohkeilee, on aika vaihtaa uudet kivet. Myös värimuutokset kielivät kivien vaihdon tarpeesta.

Pue sauna jouluasuun

Tunnelmaa lisäävät kauniit tekstiilit, kuten laudeliinat, ja joulusaunassa saavat loistaa myös kynttilät ja lyhdyt. Lepattava liekki tuo tunnelmaa hämärässä tilassa.

Joulu tuoksuu löylyissä

Joulusaunan tunnelmaa on perinteisesti täydennetty tuoksuilla. Suotuisan sadon takaamiseksi vanha kansa heitti löylyveden seassa kiukaalle olutta, joka levittää leivän tuoksun saunaan. Vihdan metsäisen aromin ohella saunahunajan makea ja tervasaippuan klassinen tuoksu hurmaavat löylyttelijöitä. Viime aikoina suosituksi saunatuoksuksi on noussut hurmaava eukalyptus, josta voi sitoa löylyvihdan joulusaunaan. Jos olet säilönyt talvea varten koivunlehtiä, niistä saat joulusaunaan ihanan muiston kesästä.

Lähteet: Iltasanomat, Martat, MTV3, Suomela

Joulusaunan jälkeen maistuukin sitten jouluinen juhlamenu!

Lue myös saunan terveysvaikutuksista: Selätä talven pimeys saunomalla