| Mökkitrendit, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Etätöissä mökillä: 15 vinkkiä sujuvaan työskentelyyn

Jos työtehtäväsi ovat sellaisia, että voit tehdä töitä etänä, voit perustaa työpisteen lähes mihin tahansa. Kokeile esimerkiksi mökkityöskentelyä. Se saattaa tuoda työviikkoihin mukavaa vaihtelua ja tarjota monia hyötyjä.

Kokosimme asioita, jotka kannattaa huomioida jo ennen kuin siirryt mökille tai viimeistään paikan päällä. Huolellinen valmistautuminen on sitä tärkeämpää, mitä kauemmas kotoa ja mitä kauemmas erilaisista palveluista olet menossa.

Eräs harkittava asia on, miten nopeasti perillepääsyn jälkeen pystyt aloittamaan työnteon. Jos mökki on ollut pitkään tyhjillään, varaa aluksi aikaa rakennuksen huollolle. Kun tiedät, että kaikki on kunnossa, voit keskittyä töihisi.

Ennen mökille lähtöä

1) Varaa mukaan riittävästi ruokaa. Huomioi, miten usein pääset täydentämään varastojasi. Ruokaa tulisi aina olla muutamiksi ylimääräisiksi päiviksi. Säilykkeet ja kuiva-aineet ovat oivallisia mökkioloissa.

2) Varmista toimivat etäyhteydet. Tarkista myös, onko mökin lähialueilla saatavilla verkkoyhteyttä siltä varalta, että oma yhteytesi on poikki. Wifi-verkkoja on nykyään hyvin tarjolla.

3) Tarkista – ja tarkista sitten vielä uudelleen – että olet pakannut kaikki tarvittavat laturit ja varavirtalähteet. Pakkaa huolellisesti myös kaikki muu materiaali, esimerkiksi paperilla olevat muistiinpanot.

4) Selvitä, missä ovat lähimmät terveyspalvelut. Tallenna niiden yhteystiedot siltä varalta, että sairastut tai tapahtuu onnettomuus.

5) Kerro työkavereillesi etätyöskentelystä. Siten he tietävät, että esimerkiksi yhteydenpidossa saattaa olla katkoksia eikä sinua voi hälyttää pikavauhtia työpaikalle.

Työpiste mökillä

6) Vaikka tilaa olisi vähän, raivaa itsellesi työpiste, jossa kaikki tarvittava on käsillä.

7) Muista ergonomia. Jos sinulla on kannettava tietokone, käytä erillistä hiirtä ja näppäimistöä sekä mielellään myös erillistä näyttöä.

8) Työskenteluasentoja ja -paikkaa kannattaa vaihtaa päivän aikana. Kokeile tietyntyyppisten töiden tekemistä aina samassa paikassa!

9) Hyödynnä luonnon läheisyyttä. Etsi rohkeasti uusia työpisteitä: mene laiturille tai istahda maahan puu selkänojanasi.

10) Jos on kesähelle, varo tietokoneen liiallista kuumenemista auringossa. Kuumuus voi vahingoittaa koneen komponentteja.

Mökkielämää

11) Huomioikaa muiden mökillä olijoiden kanssa toisenne. Sinä tarvitset työskentelyrauhaa, mutta muut ehkä tarvitsevat vapauden nauttia lomastaan. Käytä esimeriksi kuulokkeita etäpalaverissa.

12) Pidä taukoja, käy ulkona raittiissa ilmassa ja anna ajatusten vaeltaa. Jos työskentelet pääasiassa ulkona, pistäydy välillä sisällä.

13) Suunnittele päivän aikataulu etukäteen. Kuuluuko työpäivääsi uimatauko, jonka jälkeen voit palata virkistyneenä töiden pariin?

14) Pidä jatkuvasti yhteyttä työkavereihisi. Silloin tiedonkulku on sujuvaa ja pysyt tiiviisti mukana työyhteisössä. Päivittäiset tai viikoittaiset etätapaamiset ovat hyvä asia.

15) Muista lopettaa! Kun päivän työt on tehty, pyri siirtämään työvälineet pois näkyviltä. Etätyöt eivät tarkoita sitä, että teet – tai edes ajattelet – jatkuvasti töitä.

Lue lisää mökkeilystä

Jos oma mökki siintää vasta haaveissasi, lue ainakin nämä blogikirjoitukset:

Vanhan mökin ostaminen vai uuden rakentaminen – kumman valitset?
Mitä pitää ottaa huomioon mökin valinnassa? Katso viiden kohdan lista
Säästä rahaa ja maksimoi hyöty – rakenna ja remontoi mökki talvella