| Mökin valinta ja rakentaminen, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Vanhan mökin ostaminen vai uuden mökin rakentaminen – kumman valitset?

Luultavasti olet päätynyt tämän tekstin äärelle, koska mietit oman mökin ostamista. Onneksi olkoon! Olet tekemässä elämänlaatuusi merkittävästi vaikuttavaa kauppaa.

Olet varmaankin kahlannut mökkitarjontaa verkossa ja ehkä jo käynyt katsastamassa pari potentiaalista kandidaattia. Tässä tekstissä käsittelemme vanhan mökin ostamiseen ja uuden mökin rakentamiseen liittyviä tekijöitä.

Vanhan mökin ostamisen hyvät puolet

Ostamalla jonkun toisen rakentaman kohteen säästyt tietenkin tekemisen vaivalta. Välittäjä lupaa kohteen vapautuvan nopeasti, ja mukavahan se olisi päästä nauttimaan mökkeilystä mahdollisimman pian.

Jotkut tehdyt ratkaisut vaikuttavat heti sopivilta, mutta mahdollinen pieni remonttikin saattaa siintää mielessä. Pitäisiköhän tuo keltaiseksi värjäytynyt paneelikatto maalata vaaleammaksi?

Ja siihen ne hyvät puolet loppuivatkin

Kiersimme itse, oman projektimme alussa, vanhoja mökkejä sillä ajatuksella, että olisimme purkaneet vanhan mökin ja rakentaneet tilalle uuden. Ajatus vaikutti toteuttamiskelpoiselta, mutta törmäsimme yhteen isoon ongelmaan: kalliiseen hintaan. Itse ajattelimme myytävää mökkiä vain sopivana tonttina, mutta myyjät hinnoittelivat mukaan turhan paljon tunnetta.

Vaikka otimme huomioon maatöissä säästämisen, valmiin tien ja muita vastaavia seikkoja, emme saaneet hintoja kohtaamaan. Mökkien hintoihin jäi liian paljon tunnetta.

Vain pientä pintaremonttia?

Tiesithän, että vanhan renoveeraus on paljon vaikeampaa kuin uuden rakentaminen? Vaikka ammattilaiset saavat televisiossa vanhan töllin kiiltämään vain tunnissa, muista, että oikeasti remonttiin on mennyt isolta joukolta ammattilaisia kuukausi tai parikin. Jos sama joukko olisi käyttänyt ajan uuden mökin rakentamiseen, sisällä pystyisi jo nukkumaan tai saunamökki olisi aivan valmis.

Työn tuntihintaan sillä ei ole juurikaan vaikutusta, tehdäänkö uutta vai vanhaa. Lisäksi vanhan mökin myyjät taitavat ottaa aikoinaan tehdyt työtunnit myyntihetkellä takaisin uusilta omistajilta.

Suunnittele rauhassa mieleisesi rakennus

Kaikilla on oma makunsa – hyvä niin. Kun mietit uuden mökin rakentamista ja vanhan mökin ostamista, tiedät kyllä, kummasta saa helpommin itselleen mieleisemmän. Pelottavatko uuden mökin rakentamisen kiemurat? Niin meitäkin pelotti, eikä pelkoa lieventänyt se, että emme olleet aikaisemmin tehneet isoa rakennusprojektia.

Mökin rakentajalla on kuitenkin puolellaan yksi iso etu, jota esimerkiksi omakotirakentajalla ei yleensä ole, nimittäin aika. Mökin ei tarvitse olla valmis seuraavaksi juhannukseksi tai vielä sitä seuraavaksikaan. Suunnittelulle jää aikaa, ja ehdit miettiä, miten joku asia oikeasti kannattaisi tehdä. Voit nauttia järvenrannasta, vaikka kaikki ei vielä olisikaan valmista. Turhalla aikataulukiireellä pilataan monta hyvin alkanutta projektia.

Uusi mökki tarjoaa mielenrauhaa

Uuden mökin valitessasi tiedät, miten mökkisi on rakennettu. Sinun ei tarvitse miettiä ostovaiheessa, lähteekö pieni ummehtunut haju sillä, että vanha sohva viedään kaatopaikalle, vai tuleeko haju sittenkin rakenteista. Uuden mökin rakentaminen tuo mielenrauhaa, vaikka se saattaakin kuulostaa hieman absurdilta vielä tässä vaiheessa.

Ai niin. Se paneelikatto on paljon helpompi ja nopeampi maalata uutena maan pinnalla kuin tikkailla kiikkuen ja ponttien väliin kurkotellen.