| Mökin valinta ja rakentaminen, Mökkitrendit, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Tee itse grilli! Esittelyssä kolme vaihtoehtoa

Kesään ja mökkeilyyn kuuluu ehdottomasti saunominen, mutta vähintään yhtä tärkeässä roolissa on grillaaminen. Paras mökkiruoka valmistuu ulkosalla, olipa kyseessä koko suvun päivälliskokkailu tai iltamyöhäinen makkaranpaisto.

Mökin grillipaikka saattaa olla hieman ehostusta vailla – tai jopa puuttua kokonaan. Vaan eipä hätää, grillin tekeminen hoituu melko ripeästi ja kokemattomaltakin rakentajalta. Keräsimme vinkit kolmen erilaisen grillin rakentamiseen.

1. Nopea ja edullinen tiiligrilli

Ehkä näppärin tapa rakentaa grilli on hyödyntää savitiiliä sekä kevytsora- ja ponttiharkkoja. Myös pelkät tiilet käyvät, mutta silloin niitä tarvitaan toki enemmän. Muista tehdä grilli sopivalle alustalle, esimerkiksi betonilaatalle tai tasaiselle kalliolle.

Tiilistä tehtävän grillin rakentaminen on nopeaa, sillä sopivan paikan löydyttyä grilli valmistuu puolessa tunnissa. Esimerkiksi Tyyliniekka-sivuston ratkaisussa on käytetty harkkojen lisäksi tiiliä grilliritilän paikallaan pitämiseksi. Lisäksi tarvitset vain arinan ja paistoritilän.

Lähde: Tyyliniekka.fi

2. Rouhean komea tynnyrigrilli

Toinen kätevä konsti rakentaa omanlainen grilli on tehdä se tynnyristä. Tynnyrigrillin tekemiseen tosin tarvitset hitsausvälineet, joten aivan jokamiehen grillistä ei ole kyse. Lopputuloksesta voi saada myös tyylikkään, mutta viimeistelemättömyydellä sen voi saada muistuttamaan Mad Max -elokuvan rekvisiittaa. Tynnyrigrillin voi rakentaa kahdella tapaa:

Tynnyrin voi katkaista toisesta päästä, jolloin alareunaan leikataan aukko ilmanottoa ja tuhkanpoistoa varten. Tulipesän pohjan voi toteuttaa vaikkapa miltei tynnyrin levyisellä arinalla, jota varten tynnyrin kylkeen leikataan aukot. Päälle paistoritilä, ja homma on valmis. Muista hioa terävät reunat leikatusta päästä tai hitsata reunalle kapeaa lattarautaa.

Toinen, ehkä näyttävämpi vaihtoehto, on halkaista grilli kahtia ja saranoida osat kyljistään toisiinsa. Näin saadaan grillille myös kansi. Tässäkin tapauksessa tynnyrin terävät reunat kannattaa piilottaa hitsaamalla niihin vaikka lattarautaa. Halkaistussa tynnyrigrillissä on runsaasti paistopinta-alaa, ja ruokaa voi valmistaa kerralla suuremmallekin ryhmälle. Halkaistu grilli vaatii myös jalat, jotka voi toteuttaa käyttäen vaikkapa kulmarautaa. Savunpoistoon voi halutessaan rakentaa ehdan pakoputken.

3. Aikaa ja säätä kestävä, muurattu grilli

Hieman hitaammin, mutta silti vain parin päivän hommana, voi toteuttaa kunnollisen ja näyttävän grillipaikan tiilistä muurattuna. Pohjana toimii kunnollinen, tarkoitusta varten valettu betonilaatta. Kustannukset ovat suuremmat, sillä materiaalia menee huomattavasti kahta aiempaa vaihtoehtoa enemmän, mutta grillin käyttöikäkin on merkittävästi pidempi. Listan tarvittavista materiaaleista ja hyvät ohjeet laadukkaan grillipaikan rakentamiseen täältä.

Lähde: Rakentaja.fi

Tutustu Finsilvan rantatontteihin ja ota askel kohti unelmiesi kesäpaikkaa!

Päivitetty 21.12.2022

Lue myös

Mökin pihapiirin viimeistelet kestävillä ja kauniilla ulkokalusteilla – katso vinkit täältä!