| Mökin valinta ja rakentaminen, Tontin valinta, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Rantatontille rakentaminen

Suomessa monien haave on rakentaa oma mökki veden äärelle. Vaihtoehtoja on paljon: lammet, joet ja meret sekä tuhansien järvien maan järvet. Riippumatta siitä, millaisen veden äärelle rakennat, tulet kohtaamaan muutamia huomioon otettavia asioita, joihin tässä pureudumme.

Rantarakentamisen määräykset – mitä saa rakentaa

Jos sinulla on tontti veden ääressä, on hyvä ottaa selville, mitä siihen saa rakentaa. Kaikkein yksinkertaisinta on ostaa tontti, jossa on kaava valmiina.

Meidän tapauksessamme ostokohde oli Finsilvan myymä tontti, josta oli jo ostovaiheessa tiedossa kaikki tarpeellinen: Tontilla sai olla maksimissaan 160 neliötä rakennuksia ja maksimissaan 4 rakennusta. Saunan sai rakentaa 15 metrin päähän rannasta ja päämökin vähän kauemmaksi. Meille oli tärkeää, että tiesimme jo tontin ostovaiheessa, mitä tontille saa tehdä.

Jos olet ostamassa tonttia, jossa ei ole kaavaa/rakentamisoikeutta, kannattaa vähintään kysyä kunnan rakennustoimistosta kyseisen tontin tilannetta. Pahimmillaan voi muuten käydä niin, että teillä on rantatontti hienolta paikalta, mutta siihen ei saa rakentaa.

Sen kuuluisan jätevesilain vaikutukset

Aina, kun rakennetaan veden läheisyydessä, määräykset veden käsittelyn suhteen ovat tiukemmat kuin kuivan maan mökeillä, jotka eivät ole pohjaveden kannalta kriittisillä paikoilla. Lain tarkoitus on hyvä, ja uskon, että suurin osa rantamökkeilijöistä haluaa pitää huolta omista uinti- ja kalavesistään. Tuohtumus lainsäätäjää kohtaan on silti ymmärrettävää, jos on rakentanut kiinteistönsä vanhojen määräysten mukaan ja joutuu taipumaan kohtuuttomilta tuntuviin viranomaisvaatimuksiin.
Uusissa rakennettavissa mökeissä lain vaatimukset on kuitenkin yleensä helppo toteuttaa, koska joudut muutenkin tekemään maatöitä rakennusten rakentamisen ohella. Meidän tapauksessamme suurimman päänvaivan aiheutti se, että joudumme pumppaamaan harmaavettä saunalta ja mökiltä 30 metrin päähän rannasta, jossa se imeytetään maahan, jotta määräykset toteutuvat.

Tutustu myös aikaisempaan kirjoitukseemme mökkimme jätevesiratkaisuista.

Nyt on enää vain hyviä uutisia…

Kun kaikista viranomaismääräyksistä on selvitty, rantatontille rakentamisessa ei ole jäljellä kuin hyviä asioita. Ostovaiheessa kävimme läpi 15–20 rakentamatonta rantatonttia, ja uskon, että olisimme saaneet rakennettua kaikille niistä mukavan ja itseämme miellyttävän ratkaisun.

Veden lähelle rakennettaessa paras puoli on ehdottomasti se, että maisema on aina rauhallinen ja silmää miellyttävä. Vesi on elementtinä raikas, avoin ja muuttuva kesän sadepäivistä aina talven pakkasjäihin. Luonnon muuttuva maisemataulu antaa joka aamu uusia elämyksiä ja kokemuksia.