| Mökin valinta ja rakentaminen, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Mökki talvikuntoon – 5 vinkkiä mökin syyshuoltoon

Mökin syyshuolto kannattaa tehdä myös talviasuttavilla mökeillä. Näillä huoltotoimenpiteillä varmistut, että mökin rakenteet ja irtaimisto pysyvät hyvässä kunnossa läpi syysmyrskyjen ja talvipakkasten.

1. Estä mökin vesivahingot ja putkirikot

Putket voivat jäätyä, vaikka mökissä olisi peruslämpö päällä. Paras tapa torjua vuodot ja vesivahinko on tyhjentää ja sulkea vesijohtoverkosto sekä vesipumppu, kun mökki ei ole käytössä. Talvella vedentulo kannattaa katkaista, kun mökiltä poistutaan vähintään viikoksi.

Muista tyhjentää myös vesiletkut ja painepesurit ja siirtää tavarat sisätiloihin. Rantasaunan lattiakaivoihin tai viemäriin voi lorauttaa jäänestoainetta ennen pakkasia.

2. Tarkista katto ja rännit

Katon rakenteet on hyvä tarkistaa ennen lumen tuloa. Selvitä vesikaton ja savupiipun kunto ja tarkista tiivistykset. Samalla kannattaa puhdistaa rännit lehdistä ja neulasista. Vinkkejä rännien kunnossapitoon löydät täältä.

3. Huolla hormit ja piippu

Mökin savuhormit ja piippu kannattaa suojata syksyn sadesäältä ja kosteudelta. Kostea hormi kerää helposti nokea, ja aiheuttaa siten merkittävän palovaaran. Myös pakkanen vaurioittaa herkästi märän piipun rakenteita. Piipun sadehattu on paras suoja kosteudelta. Tarvittaessa voit tehdä sadehatun itse tiilistä ja peltilevystä, joka asetetaan ilmavasti tiilien päälle ja tuetaan paikalleen painoilla. Huolehdi ilmanvaihdosta, ja jätä savupellit parin sentin raolle ja avaa nuohousluukut.

Takan ja kiukaan hormit on hyvä nuohota joka toinen vuosi, joko ennen tai jälkeen mökkikauden.

4. Tarkista puusto, piha ja ranta

Lahot puut pitää katkaista pois ennen syysmyrskyjen tuloa. Tarkista etenkin mökkiä ja piharakennuksia ympäröivien puiden kunto. Korjaa samalla puhdistetut grillit, pihakalusteet muu irtain sisätiloihin säältä suojaan.

Huolehdi, että vene on vedetty riittävän kauas rannasta, suojaan myrskyiltä ja jäältä. Jos mahdollista, myös laituri kannattaa vetää rantaan tai napata ainakin uimatikkaat irti laiturin päästä.

5. Turvaa mökki murroilta

Mökkimurtojen määrä kasvaa syksyn tullen. Varmista mökin ja piharakennusten lukkojen kunto, ja lukitse ovet huolellisesti. Suositeltavaa on käyttää mökillä moderneja takalukittavia lukkoja, päärakennuksen oveen voi myös asentaa turvalukon. Korjaa arvoesineet pois näköpiiristä tai kotiin talteen, jos mökki on pitkään käyttämättä. Lisäturvaa saat asentamalla mökille murtohälyttimet ja valvontakameran.

Lähteet: If, Perinnemestari

Ennakoi mökin tulevat huoltotarpeet ja kurkkaa vinkkimme talvikunnossapitoon.