| Mökin valinta ja rakentaminen, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Mökki kesäkuntoon – 6 kohdan muistilista mökkiläiselle

Mökin keväthuoltoon kannattaa varata hyvin aikaa. Mökin yleiskunnon huolellinen tarkastaminen ja siivoaminen luo turvaa ja viihtyisyyttä mökkeilyyn.

Ensimmäiseksi keväthuollossa kannattaa tehdä silmämääräinen tarkastus, miltä mökin rakenteet ja katto näyttävät. Katolla käydessä on hyvä putsata samalla myös rännit lehdistä ja roskista. Mökkiä tarkastaessa on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, ovatko tuholaiset kuten pikkujyrsijät tehneet vahinkoa mökin rakenteisiin.

Tarkastuskierroksen yhteydessä kannattaa katsoa myös, ettei mitään tavaroita ole lähtenyt varkaiden matkaan. Jos näin on käynyt, paikka kannattaa valokuvata vakuutusyhtiötä varten ennen siivousoperaatiota.

 

Aloita lämmitys ja vedenkäyttö maltilla

Talven ajan kylmänä olleen mökin lämmittäminen kannattaa aloittaa varovasti, jotta piippu ei vahingoitu äkillisestä lämpötilan muutoksesta. Varovainen lämmitys ehkäisee myös savuvahinkoja mökin sisällä, kun kostean piipun aiheuttamaa ilmalukkoa ei pääse syntymään hormiin. Mökin kunnollinen tuulettaminen on tärkeää ennen lämmitystä ja lämmittämisen aikana. Tuulettaminen poistaa ylimääräistä kosteutta mökin sisältä tehokkaasti.

Myös veden käyttäminen kannattaa aloittaa maltillisesti. Veden laskeminen hiljalleen putkiin on suositeltavaa ja liitoksia on syytä tarkkailla mahdollisten vuotojen löytämiseksi. Mikäli mökillä on oma kaivo, myös veden laatu on tarkastettava. Kaivon kunnon ja veden laadun voi tarkastaa aistinvaraisesti, mutta varmimman tuloksen veden puhtaudesta saa tietenkin laboratoriotesteillä.

 

Tarkasta palohälytin ja sähkölaitteet

Vaikka mökkikahvien keittäminen saattaa houkuttaa, sähkölaitteiden on annettava lämmetä ja kuivua rauhassa. Aikaa laitteiden lämpenemiseen kannattaa varata ainakin pari tuntia sen jälkeen, kun mökki on saavuttanut normaalin huonelämmön.

Sähkölaitteiden tarkastuksen lisäksi on muistettava tarkistaa myös palovaroittimen tilanne. Paristoja kannattaa pakata matkaan jo tullessa, jotta varoittimen mahdollisesti talven aikana loppuun kuluneet paristot voi heti vaihtaa uusiin.

Raikkaan ja viihtyisän mökin kruunaa huolellinen perussiivous. Ensimmäinen siivous kannattaa tehdä imurin sijasta lämpimällä pesuainevedellä. Vesisiivous ehkäisee esimerkiksi myyräkuumeen leviämistä, kun pöly ei leviä huoneilmaan siivouksen seurauksena.

 

Mökkiläisen muistilista keväälle:

• Tarkasta mökki ja muut rakennukset silmämääräisesti
• Lämmitä varovaisesti
• Tarkasta putket ja veden laatu
• Anna sähkölaitteiden lämmetä rauhassa
• Tarkista palovaroitin
• Siivoa mökki perusteellisesti pesuainevedellä