| Mökin valinta ja rakentaminen, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Mökin talvihuolto – muista lämmitys ja ilmanvaihto!

Moni mökkeilee läpi vuoden ja yhä useampi pitää mökin lämpimänä kesät talvet. Jäätymisvaara voi kuitenkin uhata myös peruslämpöistä mökkiä esimerkiksi sähkökatkon sattuessa.

Mökin talvihuollon tarvetta määrittävät mökin varustelu ja käyttömäärät. Peruslämpimässä ja hyvin varustellussa mökissä viemäreitä ja vesijohtoja ei aina edes tarvitse tyhjentää talven ajaksi. Jos mökiltä poistuu pakkasaikaan vähintään viikoksi, kannattaa vesiputket jättää paineettomiksi sulkemalla vesijohdon pääsulku. Tämä rajoittaa vesivahinkojen määrää mahdollisen putkirikon sattuessa.

Nyt onkin hyvä hetki varmistua mökin talvihuollon tarpeesta!

Minimoi jäätymisriskit

Talven tullen vesijohdon jäätymisriskiä vähentävä pakkasvahti kannattaa kytkeä päälle noin 10°C lämpötilaan. Samoin vesikalusteiden, varaajan ja vesijohdon viereen kannattaa sijoittaa yksi tai useampia 10°C asetettuja sähköpattereita, kun mökin käyttöön on tulossa pidempi tauko. Tiskikaapin ja muiden vesikalusteiden ovet kannattaa jättää raolleen, jolloin lämpö pääsee paremmin kaapin sisään. Lattiakaivoihin ja viemärin vesilukkoihin voi kaataa pienen määrän jäänestoainetta pakkasen varalta.

Peruslämpö suojaa tyhjää mökkiä

Talviasuttava mökki lämpiää asumislämpötilaan toivotussa ajassa, kun peruslämpö on asetettu kohdilleen. Mökille sopiva peruslämpö riippuu mökin rakenteista ja vesijohtojen sijainnista, yleensä peruslämpötila on 5-15 astetta. Jos mökki on pidempiä aikoja tyhjillään ja lämmitysratkaisu on tehokas, piisaa matala peruslämpö. Mikäli vesijohdot ja sijaitsevat jäätymisalttiissa paikoissa, kuten ulkoseinien lähellä, kannattaa peruslämpöä nostaa kyseisissä tiloissa. Sopiva peruslämpö suojaa myös mökin sähkölaitteita sekä kosteuden aiheuttamia oikosulkuja ja homevaaraa.

Älä laiminlyö mökin ilmanvaihtoa talvella

Toimiva ilmanvaihto on tärkeää kosteuden haihtumiseksi. Toimimaton tuuletus voi johtaa jopa kosteusvaurioon. Tulisijojen hormin pellit, tuhkaluukku ja mahdolliset ilmanvaihtoräppänät on hyvä jättää raolleen, jos mökiltä poistuu pidemmäksi aikaa.

Moderneilla mökeillä on usein ilmanvaihtokoneita, joista on hyvä tarkistaa, että lämmön talteenotto on talven tullen toiminnassa. Samalla kun varmistat laitteen oikeat säädöt, puhdista laite ja sen suodattimet.

Tarkista nämä talven tullen

Pakkaskausi on otollista aikaa havainnoida mökin lämmöneristävyyttä. Infrapunasäteellä varustettu lämpömittari on huokea hankinta, jonka avulla mahdolliset lämpövuodot on helppo paikantaa. Myös mökin ikkunoiden ja ovien tiivisteiden kunto kannattaa tarkistaa talvea vasten.

Muista kurkata kevättalvella vesikatteen alle. Sulava lumi paljastaa pienetkin vuodot. Varmistu myös ettei kattorakenteisiin kerry kosteutta, riittämättömästä tuuletuksesta johtuen.

Lähteet: Asu terveesti -blogi, Meillä kotonaTaloustaito

Tutustu Finsilvan rantatontteihin ja ota askel kohti unelmiesi kesäpaikkaa!

Päivitetty 21.12.2022