| Mökin valinta ja rakentaminen, Mökkitrendit, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Millainen keittiö mökille?

Visio siitä, millaisen mökkikeittiön haluamme, on ollut hyvin kirkas mökin rakentamisen aloittamisesta lähtien. Meillä oli kaksi must-toivetta: mökkikeittiössä pitää olla saareke ja kaikkien kodinkoneiden tulee olla integroituja, jotta yleisilme olisi linjakas ja levollinen. Inspiraatiota keittiölle olemme hakeneet niin sisustuslehdistä, Pinterestistä kuin myös kiertämällä kaikki mahdolliset keittiöliikkeet.

Mustassa mökkikeittiössä on särmää

Jo pian tarkemman tutkiskelun jälkeen meille vahvistui ajatus siitä, että mökkikeittiö tulee olemaan musta. Kotiin emme ole halunneet tummaa keittiötä, mutta hirsipintaan yhdistettynä ajatus mustista pinnoista tuntui koko ajan paremmalta ja meille sopivammalta vaihtoehdolta. Valkoinen mökkikeittiö näyttäytyi pliisuna ja olipa ehdolla myös erikoisemman näköistä puupintaakin, mutta se ei kuitenkaan erottunut samalla tavoin edukseen kuin musta tammi. Tammessa nimittäin tulevat ihanasti näkyville puunsyyt ja se henkii samaa maanläheisyyttä kuin hirsipinta. Tasoksi puolestaan valikoitui musta graniitti, joka on helppohoitoinen. Graniitti myös kestää kuumuutta eli kuumat kattilat ja pannut voi laittaa suoraan uunista tason päälle.

Musta keittiö, jonka suunnittelusta saimme inspiraatiota
Lähde: https://www.gloria.fi/blogit/mrs-jones/musta-keittio

Mökkikeittiön suunnitteluun ammattilaisen apua

Itse mökkikeittiön suunnittelu menikin sitten ammattilaisen avustamana, sillä aiempaa kokemusta alusta loppuun tehtävästä keittiöstä meillä ei ollut. Mitat ja pohjapiirustukset mukanamme menimme suunnittelijan luokse ja keittiö piirrettiin lähes valmiiksi heti ensimmäisellä tapaamiskerralla. ”Pieniä” mutkia tulikin sitten matkaan, kun liesituulettimen ja vesipisteen takia suunnitelmaa pitikin vielä muuttaa. Onneksi suunnittelija oli taitava ja loppujen lopuksi etenemään päästiin aika vähäisillä suunnitelman muutoksilla. Tärkeintä kuitenkin oli saada mökkikeittiöön yhtenäinen ilme. Halusimme, että keittiössä on symmetriaa käytännöllisyyttä unohtamatta.

Saarekkeesta säilytystilaa pieneen mökkikeittiöön

Suunnitelmassa saareke osoittautui myös loistavaksi valinnaksi. Mökin neliöt eivät anna mahdollisuutta suurelle keittiölle, mutta saarekkeen avulla kaikki tarpeellinen saadaan kuitenkin mahtumaan. Saareke tulee olemaan lähes kaksimetriä pitkä, joten sen molemmille puolille saa loistavasti mahdutettua tavaraa. Yksi puoli on pyhitetty ruokailuvälineille, lautasille sekä kattiloille ja vuoille. Toinen puoli puolestaan kätkee sisäänsä muun muassa viinilasit sekä kahviastiaston kupit. Moni laittaa saarekkeen ympärille pari baarituolia, mutta meidän tapauksessamme mökkikeittiön tila ei ehkä mahdollista sitä, joten myös siksi tuon toisen puolen hyödyntäminen kaappeina sopii meille erinomaisesti.

Haaveissa persoonallinen ja ajaton mökkikeittiön välitila

Mökkikeittiömme suunnitelman yksi osa on kuitenkin vielä valitsematta ja sen visio on vielä muotoutumatta: Mitä materiaalia ja minkälaista ilmettä haluamme välitilaan? Marmori kiehtoisi, mutta sitä näkee tällä hetkellä valtavan paljon. Pelkona on myös, että siihen saattaisi kyllästyä. Bistrohenkeä emme halua, mikään lasinen ei innosta ja mustakin tuntuu tähän suunnitelmaan vähän tylsältä. Pitäisikö tuttu taiteilija päästää välitilaan luomaan oma visionsa? Häneltä nimittäin olemme ajatelleet tilata taulun mökin seinälle, mutta entä jos se taulu olisikin totutusta poikkeavassa paikassa… Tämäkin idea kutkuttaa!