| Mökin valinta ja rakentaminen, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Hirsimökin ja saunan rakentaminen

Oletko joskus rakentanut legoilla paketissa tulevien ohjeiden mukaan? Hirsirakennuksen pystytys on ihan yhtä helppoa! 

Voi kuulostaa liian optimistiselta, mutta käytännössä ohjeiden seuraaminen riittää. Jos ostat hirsisaunan tai mökin joltain isommalta toimijalta, tulee mukana aina hyvin yksityiskohtaiset rakennusohjeet. Ohjeet eivät ole mitään kryptistä salakirjoitusta, vaan ne on kirjoitettu kuvien kera helposti luettavaan muotoon. Valmistajan ohjeilla ja näille käytännön vinkeillä pääset pitkälle:

Hirsikehikon pystytys

Hirsiin lyötävä vaarnatappi asennusvaiheessa
hirsiin lyödään vaarnatapit ohjeiden mukaan

Kasaus alkaa kehikon pystytyksellä ensimmäisestä hirsikerroksesta aina viimeiseen saakka. Käsipelillä nousevat vielä helposti noin 15 senttiä leveät ja yhtä korkeat hirret, jos talkoissa on 3-4 rakentajaa. Saatat joutua turvautumaan nosturiin jos hirtesi ovat tätä suurempia. Muista ottaa kaikille nostajille puhtaat ja uudet hanskat, sillä tuoreeseen puuhun jää kaikki lika helposti näkyviin.

Kattotuolit nostetaan ja laitetaan paikalleen ohjeiden mukaan. Tämäkin työvaihe menee helposti kunhan seuraat valmistajan ohjeita. Nyt on apua kunnon telineistä ja tikkaista, jotka olet toivottavasti hankkinut jo aikaisemmin. Kaikkien työvaiheiden tapahtuessa korkealla on erityisen tärkeää muistaa työturvallisuus.

Kattotuolien asennus hirsimökkiin

Hirsimökin kattotuolit paikalleen asennettuna
kattotuolit asennettuna paikoilleen

Nyt kun kattotuolit ovat paikallaan, on sinulla seuraavassa työvaiheessa kaksi vaihtoehtoa. Jos keli näyttää poutaiselta ja sateettomalta on erinomainen vaihtoehto laittaa kattoeristeet ylhäältä päin suoraan höyrynsulun päälle. Näin säästät valtavasti hermoja. Jos kuitenkin joudut laittamaan villat alhaaltapäin, muistat varmasti tämän tekstin kappaleen.

Vesikate ja pinnat kuntoon

Rakennukseen on aina kova kiire saada vesikate päälle, jotta välttyy suojaamiselta joka kerta sateen uhatessa. Seuraava työvaihe on siis katon  loppuun tekeminen. Yksi yleinen mökkien katon katemateriaali on huopa, jonka alle laitetaan laudoitus tai levytys. Runkonaulain nopeuttaa tätä työvaihetta valtavasti ja sellainen kannattaa vaikka vuokrata, jos ei omista ennestään. Katon työvaiheet on esitelty rakennusohjeissa myös seikkaperäisesti, eli niitä noudattamalla ei voi tehdä ainakaan isoja virheitä.

Nyt kun rakennus on saatu vedeltä suojattua, ei työvaiheiden järjestyksellä ole enää rakennusteknisesti niin suurta väliä. Jos haluat välttyä ylimääräiseltä suojaamiselta, on yksi hyvä vaihtoehto maalata rakennus heti ulkoa ja sisältä, jolloin aikaa ei kulu turhaan väliaikaiseen suojaamiseen. Samalla estät myös sinistymisen ja homepilkkujen muodostumisen hirteen, jota suositellaan muutenkin käsiteltäväksi pian pystytyksen jälkeen. Jälleen tarvitset hyviä telineitä ja tikkaita, eli nyt viimeistään kauppaan, jos ei työmaalla vielä sellaisia ole.

Ikkunat paikoilleen hirsimökkiin

Ikkunoiden ja ovien asentaminen on monesti juhlava hetki –tämän pienen työvaiheen jälkeen rakennus alkaa jo näyttää melkein valmiilta! Tässä asiassa koko ei korreloi asennukseen menevän ajan kanssa, eli ison ja pienen ikkunan asentamiseen menevä aika on melkein sama. Ikkunoiden ja ovien asennus on kirjoittajan mielestä yksi helpoimmista sellaisista työvaiheista, jotka moni mieltää vaikeiksi. Löydät myös netistä ja Youtubesta hyviä ja käyttökelpoisia ohjeita, jos et ole niiden asennusta päässyt aikaisemmin vierestä seuraamaan. Pärjäät kyllä hyvin myös paketin mukana tulleilla ohjeilla.