| Mökin valinta ja rakentaminen, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Haaveissa puurakenteinen mökki – Vinkit toteutustavan valintaan

Mökkien neliökoon kasvaessa ratkaisut ovat monipuolistuneet ja myös puisesta mökistä haaveilevalle löytyy useita vaihtoehtoja toteutukseen. 

Hirsi ja puu mökin rakennusmateriaalina on suosittu valinta suomalaisten keskuudessa. Eikä suotta – puinen mökki sopii metsämaisemaan ja materiaalina puu antaa sisäilmalle hyvän tasapainon.

Mökin toteutustapoja on monia, mutta vaatimukset suomalaisilla ovat selkeät: hyvä mökki on laadukkaasti rakennettu, siellä on kaikki mukavuudet ja ranta on hyvä. Eri toteutustapojen kustannuksia ei välttämättä ole helppo suoraan vertailla. Valinnassa onkin hyvä punnita rahan lisäksi käytettävissä oleva oma aika ja osaamistaso. Lisäksi hyvällä suunnittelulla on ratkaiseva vaikutus mökin kokonaiskustannuksiin. Säästöjä voi tehdä niin materiaali- ja tekniikkavalinnoilla sekä valitsemalla mökkipaketeista tyyppiratkaisuja.

Teollinen hirsimökki yhä suositumpi

Teollisesti valmistettu hirsimökki on suosittu rakennustapa. Teollinen valmistus tarkoittaa, että kaikki hirret on valmiiksi tehtaalla työstetty ja sovitettu toisiinsa. Usein pakettiin kuuluu myös muu tarvittava puutavara, jopa vesikatemateriaaleja myöten. Työmaalla tehtäväksi työksi jää talorungon hirsikehikon koonti valmistajan ohjeiden mukaisesti valmiin perustuksen päälle.

Hirsimökin rungon voi koota itse tai tilata työn toimittajalta. Ammattilaisilta runko valmistuu vesikattoon muutamassa päivässä. Itse tehden kannattaa ennen pystytystyön aloitusta perehtyä hirsirakentamisen erikoispiirteisiin.

Elementtirakentaminen sopii malttamattomille

Nopeana rakentamistapana tunnettu suur- tai pienelementtirakentaminen kasvattaa suosiotaan myös mökkien toteutuksessa. Elementtitekniikka sopii moneen tarpeeseen, sillä markkinoilta löytyy liuta erilaisia vaihtoehtoja, esimerkiksi ulkonäöltään hirsitaloja vastaavia ratkaisuja.

Elementtirakentamisessa tehtaalla valmiiksi tehdyt seinäkappaleet asennetaan valmiiden perustusten päälle. Etenkin suurelementtirakentamisessa voi kokea vauhdin hurmaa, sillä seinät nousevat yleensä päivässä ja ikkunat ja ovet ovat valmiina paikallaan.

Mikäli tämä vaihtoehto kiinnostaa, kannattaa varmistua, että mökin tontille pääsee helposti massiivisellakin kuljetus- ja nostokalustolla. Varsinainen asennustyö kannattaa tilata tehtaalta, koska raskaiden osien käsittelytavat ja oikeat liitostekniikat edellyttävät asiantuntemusta. Pienelementtirakentaminen puolestaan onnistuu omatoimiselta tekijältäkin.

Paikallarakentaminen

Omatoiminen ja kokenut rakentaja valitsee usein mökin toteutustavaksi paikallarakentamisen omasta puutavarasta. Mökkivalmistajilla on myös tarjolla yksilöllisiä avaimet käteen -paketteja. Esimerkiksi hirsimökin voi halutessaan rakennuttaa ammattilaisilla käsinveistetystä hirrestä, jolloin jokainen käytetty puu valitaan rakennuskohtaisesti jo kaatovaiheessa. Myös kelomökeissä avaimet käteen -toteutus on yleinen.

Moni itse rakentava päätyy kuitenkin rankarunkoiseen lautajulkisivumökkiin, joka on hirsimökkiä helpompi rakentaa. Niin sanotusta pitkästä tavarasta rakentamisen suurin etu on suunnittelun vapaus, tosin samalla vastuu kasvaa, sillä ammattitaitoa edellytetään enemmän.

Mökki omaan rantaan ensi kesäksi?

Finsilvan mökkivalmiille rantatonteille on helppo rakentaa – lisää vain mökki! Kaikille tonteille vie valmiina hyväkuntoinen tie perille, mikä mahdollistaa sujuvat työmaakuljetukset. Tutustu monipuoliseen tonttivalikoimaamme.

Lähteet: Iltasanomat, SuomelaSuomirakentaa.fi