| Mökin valinta ja rakentaminen, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Laiturin rakentaminen kallion kylkeen

Laituri kuuluu niihin mielikuviin, jotka suomalaisille tulevat ensimmäisinä mieleen mökistä veden äärellä. Laiturin rakentaminen kuuluu myös niihin yleisimpiin tee-se-itse -projekteihin, jotka itse rakennusten jälkeen halutaan saada nopeasti valmiiksi. Suomessa laiturin rakentaminen on kuitenkin myös ilon hetki, koska melkeinpä kaiken tyyppisiin rantoihin on jonkinlainen laituripaketti olemassa, joten teknisiä esteitä ei laiturin rakentamiseen juuri ole.

Meidän projektissamme ranta on siinä mielessä poikkeuksellinen haluamallamme laiturin paikalla, että siinä on vettä arviolta 4 metriä ja jyrkkä kallio. Monestihan laituri tehdään järvelle päin, jotta laiturin loppupäähän saadaan syvyyttä esimerkiksi uimista ja onkimista varten. Tätä tarvetta ei meillä ollut, joten ratkaisu rannan leveyssuunnassa olevasta laiturista alkoi kiinnostamaan.

Laiturin runkopalkin asennusta talvella
Kallioon kiinnitettävä runkopalkki

Laiturin kiinnitys kallioon

Onneksi haaveeseemme, tähän hieman erikoiseen tilanteeseen oli joku insinööri keksinyt ratkaisun: kallioon kiinnitettävä teräspalkisto, jonka varaan laiturin rungon voi rakentaa. Kiinteässä kallioon kiinnitettävässä laiturissa innosti myös se, että laituria ei tarvitsisi enää koskaan keväällä laskea tai syksyllä nostaa, vaan se olisi siinä toivottavasti ikuisesti. Laiturin kalliokiinnitykseen ei myöskään tarvita kalliita ja erityisiä työkaluja. Vuokraamosta viikonlopuksi lainatulla hyvällä poravasaralla pääsee jo pitkälle.

Laiturin rakentaminen talvella säästää aikaa ja vaivaa
”Tästä eivät laiturin rakennuskelit enää parane.”

Laiturin rakentaminen talvella

Laiturin kansilaudat ovat laiturin rakentamisen helpoimpia osuuksia
Runkoon lopuksi kiinnitetään kansilaudat

Onneksi ymmärsimme odottaa rakentamisen aloittamista talveen ja aina jäiden tuloon asti, koska poraaminen ja palkkien kiinnittäminen jään päältä oli varmasti huomattavan paljon helpompaa kuin kesällä veneestä keikkuen. Montakohan lenkkiavainta ja poranterää olisi tällä hetkellä järven pohjassa, jos olisi kesällä samaan touhuun ryhtynyt? Ajankäytöllisesti laiturin rakentaminen noudatti alusta alkaen samaa kaavaa kuin moni muukin rakentaminen: 80 prosenttia ajasta menee siihen, mikä jää piiloon, ja lopussa näkyville jäävä osa tulee valmiiksi lyhyessä ajassa.

Lopputuloksena tukeva laituri

Kiinteä laituri mahdollistaa myös muutaman mukavan bonuksen. Ensinnäkin, sähköt saa tuotua laiturille helposti. Saat laiturille kiinteät valot pimeisiin iltoihin sekä pistorasiat, joista on helppo ladata vaikka sähkömoottorin akku tai kuunnella radiota. Toiseksi, tikkaat voivat olla myös nostettavat eli ne saa talveksi pois vedestä. Tällöin nekään eivät löydy keväällä jäiden kuljettamina naapurin rannasta. Lisäksi kiinteä laituri on erittäin tukeva eli keikkumista ei tarvitse miettiä ollenkaan.

Näillä vinkeillä laiturin rakentaminen kallion kylkeen helpottuu:

1.     Selvitä, millainen laituri sinun rannallesi on mahdollista rakentaa.

2.     Kevyet ja helpot laituriratkaisut vaativat talveksi poisnoston vedestä. Isot ja järeät perustukset mahdollistavat laiturin vedessä pitämisen myös talvella.

3.     Tee-se-itse- vai valmis paketti asennuksineen? Monet valmistajat tekevät hyviä asennusvideoita, joiden avulla voit arvioida omaa osaamistasi ja pohtia, kumpi vaihtoehto on sopivampi sinulle.

4.     Mitä laitat laiturin pintamateriaaliksi? Perustukset tehdään useimmiten painekyllästetystä puusta.

5.     Pohdi myös laiturin tulevaa käyttöä. Tarvitaanko veneille kiinnikkeet? Entä portaat uimiseen? Onko penkille tilaa?

Tutustu Finsilvan rantatontteihin ja ota askel kohti unelmiesi kesäpaikkaa!

Päivitetty 21.12.2022