Metsä- ja luontopääomayhtiö Finsilva Oyj on tehnyt sopimuksen Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa luonnonsuojelualueen perustamisesta Ikaalisiin. Finsilvan omistama noin 11 hehtaarin suoalue on hyväksytty mukaan Helmi-ohjelmaan, joka turvaa suoluonnon monimuotoisuutta.
Suomen suurimpiin metsänomistajiin kuuluvan Finsilvan ja ELY-keskuksen välinen sopimus kattaa soidensuojelun täydennysohjelmassa arvokkaaksi määritellyn suoalueen Sunttinevalla. Nuottakallion suojelualueeksi nimetty, Finsilvan omistama alue sijaitsee lähellä Hämeenkyrön kunnanrajaa, Ikaalisten Varppeella.
– Finsilvan maalla toteutettu suojelualue täydentää Sunttinevan suokokonaisuuden suojelun. Suoalue on valtaosin ojittamaton, hyvin säilynyt ja harvinainen aapasuoalue. Luonnonsuojelualueen perustaminen on Finsilvan strategian mukaista, ja tukee myös monimuotoisuus- ja ilmasto-ohjelmamme tavoitteita, sanoo Aku Lilja, Finsilvan maankäyttöasiantuntija.
Tämä lähes 11 hehtaarin luonnonsuojelualue on osa Finsilvan reilun 40 000 hehtaarin maanomistusta Pirkanmaan alueella. Osa kiinteistöstä, jolla suojelualue sijaitsee, säilyy metsätalouskäytössä. Suojelualueen reunoilla on suojavyöhyke, jolla metsänhoitotoimenpiteitä ei myöskään tehdä – näin suon luonnontilaisuus säilyy entistä paremmin.
Etelä-Suomessa harvinainen aapasuo on nyt kokonaan suojeltu
Pirkanmaan ELY-keskus teki Nuottakallion suojelualueen perustamispäätöksen 18.3.2025. Sunttinevan muut neljä suojelualuetta perustettiin kesällä 2024 alueen yksityisten maanomistajien kanssa.
– Finsilvan kanssa tehty sopimus on merkittävä, koska se täydentää suojelualueen. Harvinaisen hyvin luonnontilaisena säilynyt suoalue on nyt kokonaan suojelun piirissä, mikä tietysti tukee sekä Helmi-ohjelman että Pirkanmaan ELY-keskuksen tavoitteita, toteaa ylitarkastaja Jouko Potila Pirkanmaan ELY-keskuksesta.
Etelä-Suomen suoalueet ovat pääosin keidassoita. Sunttineva sen sijaan on keskikokoinen aapasuo. Harvinaisemmassa aapasuossa suon keskusta on alempana kuin sen reunat, mikä vaikuttaa kosteusolosuhteisiin ja sitä kautta suotyyppeihin sekä kasvillisuuteen. Sunttinevalla on paljon esimerkiksi sararämeitä, kalvakkanevoja, saranevoja ja pienialaisia korpilaikkuja.
– Sunttinevan lähellä on myös kaksi muuta harvinaista suoaluetta, Porrasneva ja Jouhineva. Tämä kolmen luonnontilaisten suon keskittymä on nostettu mukaan myös Pirkanmaan uuteen ”Elonkirjo ja energia” vaihemaakuntakaavaan yhtenä luonnon monimuotoisuuden ydinalueista. Olemme aloittaneet Finsilvan kanssa neuvottelut myös suoalueen suojelemisesta heidän tilallaan Jouhinevalla, kertoo Potila.
Lisätietoja:
Aku Lilja, maankäyttöasiantuntija, Finsilva
040 194 0350
aku.lilja(at)metsagroup.com
Jouko Potila, ylitarkastaja, Pirkanmaan ELY-keskus
0295 036 166
jouko.potila(at)ely-keskus.fi
Finsilvan monimuotoisuus- ja ilmasto-ohjelma (PDF): https://www.finsilva.fi/wp-content/uploads/finsilva-monimuotoisuus-ja-ilmastoohjelma-maaliskuu-2023.pdf
Artikkelikuvan kuvaaja: Jouko Potila.