| Mökin valinta ja rakentaminen, Tontin valinta, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Oma tupa, oma lupa – Reilunkokoinen rakennusoikeus vastaa muuttuviin tarpeisiin

Kiinteistömaailman välittäjien mukaan tontinostajia askarruttavat usein tontin ominaisuuksien ohella se, kuinka helppoa tontille on alkaa rakentamaan.

Rakennusoikeuden merkitys tonttikaupoilla on kiistaton, mikä näkyy myös Finsilvan tarjonnassa.

– Finsilvan tonteille on kaavoitettu reilusti rakennusoikeutta, Teiskon rantatonteilla yhteensä 200 m². Tämä on normaalia merkittävästi suurempi loma-asumiseen saatavilla oleva rakennusoikeus, sillä tavallisesti jo mökin koko on rajattu 80 neliöön. Lisäksi tonteille on valmis sähköliittymä sekä hyvä tie perille asti, mikä jouhevoittaa koko rakennusprojektia, kertoo Kiinteistömaailman välittäjä Jari Koivisto.

Kaavassa määritettyä rakennusoikeutta ei saa ylittää. Koiviston mukaan reilunkokoinen rakennusoikeus mahdollistaakin monia rakentamisen ja loma-asumisen haaveita myös pitkällä tähtäimellä. Rakennusoikeus yhdessä alueen asemakaavan kanssa määrittelee rakentamisen reunaehdot sekä muut tontin käytön mahdollisuudet.

– Rakennusoikeuden vähäinen ylitys voidaan poikkeusluvalla sallia. Paljon on kuitenkin kohteita, joissa alkuperäisiin kaavoihin tai tontilla olemassa oleviin rakennuksiin ei juuri voi tehdä muutoksia, sanoo Koivisto.

Lupa ohjaa rakennusprojektia

Raksaa ei voi kuitenkaan pistää pystyyn ilman rakennuslupaa. Rakennuslupaa haetaan paikallisesti rakennusvalvontaviranomaiselta, kun pääpiirustukset ja rakennussuunnitelmat on saatu hyvälle mallille.

– Tontinomistajan tulee myös huolehtia, että rakentaminen sujuu myönnetyn luvan mukaisesti sekä muiden rakentamisen sääntöjen ja määräysten edellyttämällä tavalla, toteaa Koivisto.

Koiviston mukaan välittäjät usein suosittelevat kääntymään niin suunnittelussa kuin lupahakemuksissa alan asiantuntijan puoleen.

– Arkkitehdin toimenkuvaan kuuluu usein myös rakennusluvan hakeminen, ja hän liittää suunnitelmien pohjalta mukaan tarvittavat sisällöt. Tarvittaessa myös vastaavalta rakennusmestarilta tai esimerkiksi talopaketin toimittajalta voi saada apua rakennusluvan hakemisessa.

Rakenna naapurit huomioiden

Oman rakennusluvan lisäksi tontinostajia usein mietityttää myös naapureiden luvat. Kohteesta ja sijainnista riippuen niillä voi olla vaikutusta omaan vapaa-ajan viettoon.

– On hyvä olla selvillä, mitä naapuriin on suunnitteilla. Rantakaava-alueet on kuitenkin tavallisesti suunniteltu loma-asumisen tarpeisiin, jolloin niille harvemmin kaavoitetaan mökkejä isompia kokonaisuuksia, sanoo Koivisto.

Koiviston mukaan hyvän rakennustavan mukaista on huomioida naapurit myös väljästi kaavoitetuilla alueilla.

– Vaikka mökkilaiturin saa toteuttaa varsin vapaasti, se ei saa häiritä naapureita tai vesilläliikkujia.

Suunnitteletko oman mökin rakentamista? Lisätietoa rakennusluvan hakemisesta löydät täältä. Lue myös muut vinkkimme mökkirakentajalle.