| Mökkitrendit, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Saksiniekat suuhun – Vinkit rapujuhlien järjestämiseen

Loppukesän herkku on täällä taas – heinäkuussa alkanut rapukausi on nyt parhaimmillaan. Entinen herrain herkku koristaa tänä kesänä yhä useamman suomalaisen mökkipöytää. Nosta saksiniekat tarjolle ja höystä ilta täydellisen rapujuhlan reseptillä – rennolla yhdessäololla, snapsilauluilla ja elo-syyskuisen kesäyön taialla.

Kohti kivikkoa

Itse pyydetyt ravut nostattavat juhlafiilistä. Viime vuosien rapusadot ovat olleet runsaita, joten rapumerta kannattaa heittää järveen vaikka kokeeksi. Sopivia saalistusmertoja on tarjolla useita. Ennen käyttöä merta on hyvä desinfioida rapuruton välttämiseksi. Särkikalat ovat yleensä parhaita syöttejä, mutta ravulle maittaa kaikki liha ja kala.

Parhaalla saalistuspaikalla kivien koko vaihtelee nyrkinkokoisesta rantapalloon, ja isoimmat ravut viihtyvät jopa yli 5 metrin syvyydessä. Rapu on yöeläin, joten merta kannattaa laskea illalla veteen. Ravulla ei ole valtakunnallista alamittaa, mutta hyvänä saaliskokona pidetään vähintään kymmentä senttiä.

Keitä ja jäähdytä oikein

Ravut pestään huolellisesti ennen keittämistä. Lisää keitinveteen merisuolaa ja laske ravut elävinä kattilaan suurimmat edellä. Lisää reilusti kruunutilliä keitinveteen ja pilko tilliä valmiiksi myös jäähdytysvaihetta varten. Rapujen keittoaika on noin kymmenen minuuttia koosta riippuen. Ajanotto alkaa veden kiehuessa kovaa viimeksi lisättyjen rapujen jälkeen.

Valmiit ravut tunnistaa kuoren ja pyrstön väliin syntyvästä raosta. Rapukattila kannattaa jäähdyttää nopeasti kylmässä vesihauteessa, jonka jälkeen ravut nostellaan reikäkauhalla tuoreella tillillä varustettuun jäähdytysastiaan. Poista tillit kattilasta ja kaada keitinvesi rapujen päälle. Anna rapujen jäähtyä, poista tilli ja nauti ravut 6-12 tuntia keittämisestä. Oikein jäähdytetyt ravut säilyvät keitinliemessään parikin vuorokautta.

Juhlat käyntiin

Rapujuhliin liittyy monia eri perinteitä, menusta aina kattaukseen ja pöytäjärjestykseen asti. Eri rapuetiketteihin voi toki tutustua, mutta juhlafiilis ja rento asenne riittävät pitkälle. Rapuja voi tarjota joko alku- tai pääruokana menusta ja rapujen määrästä riippuen. Pääruoaksi rapuja varataan ainakin 20 per vieras ja rapujen kanssa tarjotaan yleensä paahtoleipää aiolin tai muun höysteen kera.

Aikuisten askartelujuhliksikin usein tituleerattuihin rapujuhliin kannattaa kattaa hyvät rapuveitset, runsaasti servettejä ja rapukaulurit. Sormien pesuun on vieraille monesti tarjolla oma sitruunalla ja viinimarjapensaan lehdellä koristettu vesikulho. Jääkylmät snapsit, juomalaulut ja maljapuheet höystävät juhlaa. Kaada snapseihin vaikkapa akvaviittia ja valitse juomaksi raikas aromaattinen valkoviini tai olut. Laulusanoituksia löydät esim. täältä!

Apua, rapua! Miten sitä syödään?

Rapuja voi syödä monella eri tapaa ja juhlissa kokeneemmat usein neuvovat noviiseja. Tyypillisimpiä tapoja on aloittaa saksista, edetä pyrstöön ja lopuksi herkutella kilven rapuvoilla. Ravuissa on vain vähän lihaa, joten joka suupalasta kannattaa ottaa maku irti. Rapujuhlissa imeskely kuuluu asiaan, maiskuttelua ja ryystämistä unohtamatta. Kuvalliset ohjeet löydät täältä.
Lähteet: HS, Kalatalo, Ruoka.fi

Lue myös syksyisen tunnelman virittelemisestä ulkovalojen avulla!