Talvipäivien tunnelmaa kesämökillä – Lämmitä mökkiä maltilla - Finsilva
Kirjoittanut ajankohtana

Talvipäivien tunnelmaa kesämökillä – Lämmitä mökkiä maltilla

Kevättalvella moni suuntaa kesämökin rauhaan. Talvinen tunnelma mökillä on omaa luokkaansa. Piipahdusta pidempään pysähdykseen kannattaa kuitenkin varautua etukäteen.

Ympärivuotinen mökkeily on entistä suositumpaa ja kesämökki kutsuu monia myös talven tullen.

– Talviasuttavan mökin ylläpito ei välttämättä vaadi runsaita toimenpiteitä, mutta etenkin kylmän mökin talvikäytössä kannattaa edetä harkiten, sanoo Finsilvan maankäyttöasiantuntija Jukka Suhonen.

Talviasuttavan mökin käytössä sopiva peruslämpö ja lämmitysratkaisu ovat valttia. Käyttötarpeista ja lämmitysratkaisun tehokkuudesta riippuen peruslämpö asetetaan yleensä 5–15 asteeseen. Matala peruslämpö on suositeltava silloin, kun mökki on vähällä talvikäytöllä ja lämmitysratkaisu on toimiva. Monesti myös etäohjattava lämmitysratkaisu helpottaa lämmityksen säätöä tilanteen mukaan.

Lämmitä lempeästi

Etenkin kylmillään olevan mökin talvikäytössä maltti on valttia. Suhonen suosittelee aloittamaan tulisijojen lämmityksen hitaasti ja varovasti.

– Talven takia kostunut ja kylmä hormi ei aina vedä totuttuun tapaan. Lempeä ja asteittainen lämmittäminen pitää hormiston kunnossa ja auttaa välttymään savuvahingoilta. Huomioi myös, että sisätilojen kosteuden poistaminen ottaa oman aikansa, eli villasukat ja lämmin vaatekerta on talvimökkeilyssä todellakin tarpeen, toteaa Suhonen.

Vesiputkien kunto kannattaa myös varmistaa ennen käyttöä. Kytkiessäsi vedet päälle, seuraa samalla kuuluuko putkistosta poikkeavaa sihinää. Tarkista myös, että allaskaappi on kuiva ja että näkyvillä olevista liitoksista ei tihku vettä. On myös hyvä muistaa, että kompressorin sisältävät laitteet, kuten pakastin, eivät tahdo kestää pakkaskelien käynnistystä.

Anna kevätauringon kuivattaa

Kevättalven valo kohottaa niin tunnelmia kuin lämpötiloja. Talvikeleillä mökiltä poistuessa kannattaa mökki jättää mahdollisimman kuivaksi. Anna eteläauringon tulla huoneisiin, sillä pienikin lämpötilannousu vähentää ilman suhteellista kosteutta ja pintojen rasitusta. Näillä eväillä mökille on mukava palata keväämmälläkin.


Lähteet: Finsilva, Vahinkovakuutusyhtiö If, Asu terveesti ja Suomela