Suomalainen mökkeilijä arvostaa laatua ja läheisyyttä – Teiskon Kalliojärvestä povataan syksyn loma-asuntotonttien vetonaulaa - Finsilva
Kirjoittanut ajankohtana

Suomalainen mökkeilijä arvostaa laatua ja läheisyyttä – Teiskon Kalliojärvestä povataan syksyn loma-asuntotonttien vetonaulaa

Pirkanmaa on tutkitusti suomalaisen loma-asumisen mekka. Teiskon Kalliojärven kaltaiset tuoreeltaan kaavoitetut ja lähellä palveluja sijaitsevat kohteet ovat ruuhkasuomalaisille harvinaista herkkua. Viikonlopun viettoon ei haluta ajaa tuntitolkulla, vaan mökkisaunaan on päästävä helposti vaikka työpäivän päätteeksi, Suomen suurimpiin metsänomistajiin lukeutuvan Finsilva Oyj:n maankäyttöasiantuntija Jukka Suhonen summaa suomalaisten haaveet.

Suomen ympäristökeskus julkaisi aiemmin tänä vuonna raportin suomalaisten vapaa-ajan asumisen nykytilasta ja kehittämistarpeista. Tiheintä ja suosituinta vapaa-ajan asutus on Tampereen ja Lappeenrannan välisellä vyöhykkeellä sekä Helsingin metropolialueen läheisyydessä. Alueiden vetovoimaa selittävät pitkät rantaviivat sekä lyhyet etäisyydet kaupungeista ja palveluista.

– Mökkeilyn valtavirta eli 40 prosenttia koko Suomen mökkiliikenteestä suuntautuu pääkaupunkiseudulta pääteitä pitkin Järvi-Suomeen, rannikolle ja edelleen Lappiin. Näillä alueilla hyvästä tontista ja sijainnista ollaan edelleen tiukasta taloustilanteesta huolimatta valmiita maksamaan, Suhonen toteaa.

Rantatonttien ja metsätilojen kauppa käy kiivaimmillaan syksyn tullen

Moni pelkää mökkeilyn suosion hiipuneen suurten ikäluokkien ikääntymisen myötä. Samoin tonttimyynnin ounastellaan hiljentyvän syksyn tullen. Todellisuudessa vapaa-ajan asuminen kasvukeskusten lähellä on nyt suositumpaa kuin koskaan. Jopa viidesosa suomalaisista suunnittelee oman loma-asunnon hankintaa ja suuri osa kohteista vaihtaa omistajaa vasta ilmojen viilennettyä. Niin tutkijat kuin kiinteistövälittäjät ovat huomanneet uuden mökkisukupolven esiinmarssin.

– Nuoret ovat jopa aiempaa sukupolvea innokkaampia hankkimaan oman kesäpaikan tulevaisuudessa, kunhan puitteet ovat kunnossa. Ostopäätöksen ratkaisevat ennen kaikkea korkea varustetaso ja keskeinen sijainti läheltä kotia, Kiinteistömaailma Ratinan toimitusjohtaja Misa Roito toteaa.