Mökki lämpimäksi energiatehokkaasti – vinkit mökin lämmitysjärjestelmän valintaan - Finsilva
Kirjoittanut ajankohtana

Mökki lämpimäksi energiatehokkaasti – vinkit mökin lämmitysjärjestelmän valintaan

Sähkölämmitys, maalämpö, vesilämpöpumppu vai aurinkosähkö? Vinkkejä mökin lämmitysratkaisun valintaan

Mökkiä voidaan lämmittää monella tapaa, mutta vapaa-ajan asunnon vaihteleva käyttö tuo omat erityisvaatimuksensa lämmitysjärjestelmän valintaan ja ylläpitoon. Nappaa vinkit mökin energiatehokkaaseen lämmitykseen.

Sähköpatterit ja tulisija ovat monen suomalaismökin talvilämmityksen ”kivijalka”. Suoran sähkölämmityksen rinnalle kannattaa kuitenkin etsiä myös muita vaihtoehtoja mökin varustelusta ja käyttötarpeesta riippuen. Mökkilämmityksessä kannattaa huomioida myös vuodenajat. Esimerkiksi talvikäyttöisessä kakkoskodissa lämmitysjärjestelmän etäohjaus tulee kannattavaksi.

Sähköpatteri on perusvarma valinta

Yli 90 prosentilla suomalaismökeistä on sähköt, ja sähkölämmitys on monelle luonteva vaihtoehto mökin lämmitykseen. Sähkölämmityksen haittapuolena on kalleus, mikä korostuu eritoten kylmän vuodenajan lämmityskuluissa. Suurin haaste energiankulutuksen tehostamisessa liittyykin juuri lämmitystarpeen vähentämiseen talvella. Tasainen ylläpitolämpötila on useimmilla mökeillä tarpeen, sillä vesi- ja viemäröintijärjestelmien jäätyminen sekä sisäilman kosteusvaihtelut voivat aiheuttaa ongelmia.

Talviaikaan sähkölämmitys on varsin käyttökelpoinen pitämään yllä mökin peruslämpöä. Termostaattien asetusten avulla voidaan huolehtia siitä, ettei lämpötila pääse putoamaan pakkasen puolelle. Ylläpitolämmön varassa oleva mökki saadaan nopeasti asumislämpimäksi joko etäohjattavien järjestelmien tai takkalämmityksen avulla. Lämpötilan nosto talviviikonloppujen käyttöä varten tulee joka tapauksessa halvemmaksi kuin asumislämpötilan jatkuva ylläpito.

Puulla potkua mökkilämmitykseen

Suomalaismökeistä valtaosan varustukseen kuuluu tulisija. Tulisijoista etenkin varaava takka on lämmönvarauskykynsä puolesta mainio lämmönlähde, silloin kun mökillä oleskellaan. Oikein mitoitettu varaava tulisija täyttää suurimman osan mökin lämmöntarpeesta, ja parilla pesällisellä päivässä voi pitää tilat sopivan lämpiminä pakkasaikaankin. Varaavan takan ainoa heikkous on sen hitaus, mikä korostuu talvikauden lyhyillä mökkivierailuilla. Ylläpitolämpöisen mökin lämpötilan nosto pelkällä varaavalla takalla ei käy aivan äkkiä.

Ilmalämpöpumppu tuo säästöjä

Ilmalämpöpumppu on yleensä hyvä lisä sähkö-, öljy- ja puulämmitteisissä mökeissä. Ilmalämpöpumpun suosio on noussut viime vuosina nopeasti – eikä suotta: oikein sijoitettu ja mökin kokoon nähden mitoitettu ilmalämpöpumppu voi säästää lämmityssähkön kulutuksesta jopa 40 prosenttia.

Ilmalämppöpumpun käytöstä saa parhaan hyödyn –10–+10 asteen lämpötiloissa. Lämmitysmuodon suurimpana heikkoutena onkin sen huono hyötysuhde paukkupakkasilla, eikä se siten sovellu jatkuvalämmitteisen mökin ainoaksi lämmönlähteeksi.

Talviaikaan ilmalämpöpumppua voi hyödyntää ylläpitolämmityksessä, asettamalla pumpun 8–10 plusasteeseen ja samassa tilassa sijaitsevat patterit hieman pienemmälle. Näin patterit toimivat varalämmityksen lähteenä, mikäli pumppu hyytyy pakkasilla. Ilmalämpöpumppu kannattaa varustaa etäohjauksella, joka tuottaa saman lämmön noin puolet halvemmalla kuin esimerkiksi etäohjattavat sähköpatterit.

Kakkoskodille sopii maalämpö tai vesilämpöpumppu

Kakkoskodin rakentajalle maa- ja vesilämpö edustavat modernia, energiatehokkaan ja ekologisen lämmityksen aaltoa. Ympärivuotiselle mökin käyttäjälle maalämpöpumppu tai vesilämpöpumppu ovat erinomaisia ja helppokäyttöisiä, joskin perustamiskuluiltaan hinnakkaita vaihtoehtoja.

Maalämpöjärjestelmän lämmönkeruuputkisto voidaan maaston mukaan sijoittaa joko pintamaahan, kallioon porattuun kaivoon tai vesistöön. Vesilämpöpumppu kerää lämmön vesistön pohjasta, mikä rantatontilla voi tulla maahan sijoitettua maalämpölaitteistoa edullisemmaksi. Lämpö jaetaan rakennukseen tavallisimmin vesikiertoisella lattialämmityksellä, sillä mitä suurempi lämmön luovutuspinta on, sitä parempi hyötysuhde lämpöpumpulla on.

Aurinkosähköstä etuja mökin lämmitykseen?

Aurinkosähköpaneelien hinnat ovat pudonneet huimaa vauhtia, 2010-luvulla jopa 60–70 prosenttia. Aurinkosähköjärjestelmä toimii mainiosti maaliskuusta lokakuun alkuun, mistä syystä se on ollut varteenotettava vaihtoehto etenkin kesäkäyttöisillä ja kevyesti varustelluilla mökeillä.

Myös paremmin varusteltuun mökkiin aurinkoenergia on kiinnostava lisä esimerkiksi lämminvesivaraajan tai tilojen lämmitykseen – onhan kyseessä täysin päästötön energianmuoto, joka ei itsessään maksa mitään. Aurinkoenergiajärjestelmä on myös todettu käytössä pitkäikäiseksi ja varmatoimiseksi. Perustamiskulujen jälkeen järjestelmän ylläpitokulut ovat hyvin pienet, eikä aurinkosähkö ole myrskyille herkkä.

Asiantuntijoiden mukaan aurinkosähköä kannattaa harkita vakavasti, jos sähkönkulutus on suurta esimerkiksi talon tai käyttöveden lämmitessä sähköllä. Isokokoisen vapaa-ajanasunnon kohdalla investointi on myös kannattavin, sillä suuremmissa järjestelmissä saavutetaan merkittävää mittakaavaetua. Järjestelmä on järkevintä mitoittaa siten, että valtaosan tuottamastaan sähköstä käyttää itse.

Lähteet: HS, ISMeilläkotonaSuomela