| Mökin valinta ja rakentaminen, Vinkit vapaa-ajan asumiseen

Mökin hehkuva sydän – näin valitset oikean takan mökillesi

Elävä tuli vangitsee katseen ja luo ympärilleen kodikasta tunnelmaa. Takka kuuluu kiinteänä osana suomalaiseen mökkeilyyn. Takkavalmistaja Conturan vinkeillä pääset takkakaupoilla alkuun.

“Mökkiympäristöön halutaan takka, mutta sen perusajatus on muuttunut. Nykyään takan kuuluu sopia sisustukseen ja on tärkeää, että tuli näkyy kunnolla ja laajalle alueelle”, kertoo takkavalmistaja Conturan maajohtaja Mikko Varjokorpi.

Ruotsalaisella takkavalmistaja Conturalla tiedetään, että tyyli on yhä merkittävämpi tekijä takkaa hankittaessa. Conturan yksi suosituista takkamalleista on moderni C596, jonka sivulasit päästävät lepattavat liekit oikeuksiinsa. Design-henkisille kevyille ja pyöreille takoille riittää kysyntää.

“Takka saa olla pieni ja siro, ilman että lämmitystehosta joutuu tinkimään.”

Kiertoilmalla nopeasti lämpimäksi 

Erityisen paljon hyötyä puulämmityksestä on mökeillä, joissa lämmitystarve vaihtelee. Tällaisiin kohteisiin Varjokorpi suosittelee kiertoilmatakkaa.

“Kiertoilmatakan toiminta perustuu siihen, että takka imee alakautta viileää huoneilmaa, jonka se puhaltaa lämpimänä takaisin. Näin isokin huoneala lämpiää nopeasti ja tehokkaasti.”

Varaavat takat ovat monille suomalaisille se tutuin vaihtoehto. Niiden lämmitysteho on kuitenkin parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä – mikä ei ole lyhyiden mökkireissujen kannalta kätevin ratkaisu. Jos Contura-takkaan haluaa varaavuutta, on vaihtoehtona hankkia kivipintainen malli. Lämmönvarausominaisuutta voidaan tehostaa takan sisälle sijoitettavilla kivisillä lämpömakasiineilla.

Lämmitystehoa valitsemassa

Takkaa valittaessa tärkein tekijä on takan koko. Lämmitettävän alan neliömäärän lisäksi tulee huomioida myös ovien ja väliseinien määrä.

“Yksittäiseen huoneeseen valitaan herkästi liian iso takka, joka antaa kovaa lämpöä. Takan lämmitystehoa saa kuitenkin säädettyä helposti – pitkään palavan ja rauhallisen liekin saa pidettyä yllä vähentämällä puun ja tulipesään pääsevän ilman määrää”, Varjokorpi muistuttaa.

Sirosta takasta voi löytyä paljon enemmän lämmitystehoa kuin monet uskoisivat.

“Esimerkiksi 800-sarjan takoissamme riittää lämmitystehoa 30–50-neliöiseen mökkiin paremmin kuin hyvin,” Varjokorpi kertoo.

Vältä sudenkuopat 

Takkaa mökille hankkiessa on otettava huomioon useita paloturvallisuuteen liittyviä tekijöitä, kuten etäisyydet muihin pintoihin ja huonekaluihin sekä lähellä olevat herkästi syttyvät materiaalit. Myös takan sijoituspaikka kannattaa harkita tarkkaan.

”Yksi virhe on se, että takka sijoitetaan liian lähelle oviaukkoa tai kulkuväylää, jolloin joudutaan kulkemaan epämiellyttävän läheltä tulta.”

Toiseksi virheeksi Varjokorpi mainitsee sen, ettei takan suunnittelussa oteta huomioon myöhemmissä vaiheissa mukaan tulevia muutoksia.

“Takan sijoittelussa täytyy huomioida monia seikkoja. Jos esimerkiksi portaiden sijaintia muutetaan, täytyy paloturvallisuusetäisyydet aina arvioida uudelleen”, Varjokorpi kertoo.

Jälkiasennuksen viisaudet

Takan ja hormin yhteispainon joutuu huomioimaan silloin kun huoneessa ei ole ollut takkaa ennestään. Tällaisessa jälkiasennuksessa mökkeilijän tulee hormien asentamisen lisäksi varmistaa lattiarakenteiden kantavuus yhdessä rakennusviranomaisen kanssa.

”Alle 300 kiloa hormeineen painavat takkakokonaisuudet voidaan asentaa lähes poikkeuksetta ilman rakenteiden vahvistamista. Conturan verrattain keveät takat ovat monikäyttöisiä, sillä ne soveltuvat jälkiasennuksena lähes kaikkiin kohteisiin”, Varjokorpi kertoo.

Syysmyrskyjen vihmoessa on myös mukava tietää, että mökin saa pidettyä lämpimänä, vaikka millainen myräkkä iskisi.


Psst! Katso Conturan koko takkavalikoima.