| Vapaa-ajan asuminen ja inspiraatio

Muista nämä: 4 vinkkiä mökkiloman viettoon

Kesä lähenee moni suunnittelee mökkiloman viettoa. Oman mökin ohella mökin vuokraus on suosittua ja eri tasoisia mökkejä on tarjolla runsaasti.

Tämän tarkistuslistan avulla loma omalla tai vuokramökilla käy sujuvasti!

1. Selvitä sijainti
Laita ylös mökin tarkka osoite ja sijaintikoordinaatit, jotta osaat vahingon sattuessa hälyttää apua oikeaan paikkaan. Kännykkään ladattava 112 Suomi -mobiilisovellus nopeuttaa avun saantia.

2. Tarkista kunto ja turvallisuus
Vuokramökille saavuttaessa muista tarkastaa, että paikat ovat kunnossa ja sovitun mukaiset. Varmistu mökin paloturvallisuudesta sisätiloissa ja ulkona tarkistamalla palovaroittimen, sähkölaitteiden ja tulisijojen kunto sekä sammutuspeiteen ja hätäpoistumistien sijainti. Tutki nestekaasulaitteiden liitoskohtien tiiveys ja letkun murtumat ennen käyttöä. Selvitä myös veneen ja pelastusliivien kunto ennen kuin lähdet vesille. Havaituista puutteista pitää heti kertoa omistajalle tai huoltomiehelle.

3. Lämpimän veden riittävyys
Harva mökki sijaitsee kaukolämpöalueella, ja hyvin varustellulla mökilläkin on hyvä kiinnittää huomiota lämpimän veden käyttöön. Varsinkin isomman porukan kesken lämmintä vettä kannattaa käyttää mökillä säästeliäästi.

4. Muista sopu ja siisteys
Ei paikkaa parempaa kuin oma (vuokra)mökki, vaan sopu silti sijaa antaa. Vieraalle mökille saapuessa sovi ennakkoon majoittumisen perusasiat, kuten liinavaatteiden ja pyyhkeiden käyttö. Huomioi hyvällä käytöksellä mökinomistaja ja naapurit: muista mökkirauha ja loppusiivous – hyvä ohje on jättää paikat piirun parempaan kuntoon kun saavuttaessa. Tarkista kotiin lähtiessä, että mökki tulee kuntoon, sulje ovet ja ikkunat ja muista tyhjentää jääkaapista omat ruokasi.

Lähteet: Pelastuslaitos, Iltasanomat

Lue myös leppoisan mökkipäivän peleistä.